Реклама / Ads
14| 17149 |07.12.2022 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев пред Фрог: Проф. Габровски, сбъркахте! Аз също сбърках, като приех да съм депутат от ГЕРБ 

.
След неврохирург ще ни трябва анестезиолог, после реаниматор и накрая патолог. Професор Габровски, тук сбъркахте. И ви го казва човек, който също сбърка. Аз също сбърках, когато приех да стана депутат от гражданската квота на ГЕРБ. Това признание направи Методи Андреев пред Фрог нюз. Ето какво сподели пред екипа ни
 

Г-н Андреев, в общественото пространство излезе информация, че заместникът на руския патриарх Антоний и руската посланичка Елеонора Митрофанова са гостували във вторник вечерта на Симеон Сакскобургготски. Как ще коментирате тази среща?

 

Споменете си как навремето Симеон Сакскобургготски  беше поканен да стане премиер. Това беше плана “Шипка”. 

 

Какъв е този план?

 

Той бе организиран от т. нар. “Монтерейски кръг”. В този “заговор” участваха покойният вече ген. Любен Гоцев, Димитър Иванов.Тогава между тях и Сакскобургготски имаше посредници. Затова ми се струва нормално той да бъде  посетен от Антоний и руската посланичка. Не е тайна, че самата фамилия има историческа връзка с руските династии. Знае се, че тази връзка е поддържана по времето на СССР и НРБ. Не напразно оперативната разработка спрямо царското семейство бе спряно от Първо главно управление. Но така и не стана  ясно защо службата видите ли, е спряла да се интересува от Симеон Сакскобургготски. Известни са неговите връзки с Илия Павлов от “Мултигруп”. Той пък имаше контакти с Русия. Много е интересно случайно ли Борисов стана главен секретар на МВР, кой го посочи да стане такъв и кой го подкрепяше?

 

Кажете кой?

 

Подкрепяха го ДПС, Бриго Аспарухов. А  Аспарухов пък бе предложен от Симеон Сакскобургготски да му стане съветник по национална сигурност. Спомняте си какъв международен скандал стана. 

 

От думите ви излиза, че нищо не се е променило, така ли?

 

Да, всичко си е по старому. Най-вероятно за отказа да влезем в Шенген има и политически, и икономически съображения. Но ние трябва самите нас да изчистим. Много е лесно да виждаш сламката в чуждото око, но да не виждаш гредата в своето. Вижте какви хора започнаха да се изказват за Шенген. Вчера излезе проф. Стоян Денчев. Той едва ли не ни убеждава ,че корупция има навсякъде и колкото една държава е по-голяма, толкова и корупцията е голяма. Проф. Денчев, малко се спрете. Умен и образован човек сте. Но сте и президент на “Мултигруп”, и сътрудник на ДС. И защо тези хора непрекъснато ни внушават, че те са най-големите българи?! Трябва да се погледне трезво.  

 

Вие какво виждате?

 

Отказът да  не бъдем приети в Шенген е голям коз в ръцете на антинатовските и антиевропейски сили в България. Сега започват да ни приказват- ето виждате ли, нас ни третират като втора ръка хора, решават си техните вътрешнополитически проблеми на наш гръб. Да, най-вероятно и такъв момент е възможно да има. Но истината е, че всеки ден доказваме, че не сме за Шенген. 

 

По темата започнаха да се замерят ГЕРБ и ПП. Чия е вината според вас?

 

Чух какво казва българския Меси. Но Лионел Меси е постигнал реални неща в своята кариера. Той е бил 7 пъти носител на “Златната обувка” и 6 пъти носител на “Златната топка”. Има и куп други награди. Той има реален принос в световния футбол. Искам да попитам Бойко Борисов какво самочувствие има, за да каже, че е бил най-добрия? Това, че си най-дълго управлявалия премиер не означава, че си бил най-добрия. Какво ни завеща управлението на Борисов? Какво стана със свободата на словото по време на Борисов? Превърна ли той демокрацията във фасадна? Унижи ли институциите и НС? Постигнато ли бе върховенство на закона?   Ние сме най-болната и най-бедна нация. Ние сме най-корумпираните в ЕС, противно на твърдението на проф. Денчев - малка страна с огромна корупция. По времето на Борисов корупцията се превърна в пандемична и ендемична. Монополизацията на икономиката - това бе време на господство на олигарси и монополи. Също така смърт за дребния и среден бизнес.  Имаше огромни излишъци, а МС можеше да разпределя парите на държавата без санкция на НС. Прокуратурата и силовите ведомства се превърнаха в бухалки. Това бе по времето на Борисов. Той няма нито един успех. 


Но се хвали с построени пътища, магистрали. 

 

Като строителен инженер ще ви кажа, че бяха изградени необичайно скъпи строителни обекти със съмнително, дори лошо  качество. Фразата, която доби популярност е “Ремонт на ремонта, на ремонта”. Учудих се на самочувствието на Борисов. Смятах, че то трябва да се базира на реални успехи. Ако има поне малко чувство за мярка, Борисов не би се самоизтъквал по този начин. Г-н Борисов не зная колко обича да чете, но ще му дам съвет да прочете един много хубав разказ от Йордан Радичков - “За простотията”. Ще му бъде полезен. Казвам тези неща, защото иначе ще бъдем лъгани и водени за носа. 


Горещата тема от два дни е дали Борисов се е срещал с президента Румен Радев. Защо ПП повдигна тази тема? 


Борисов излезе афектиран да обяснява, че това не е вярно. Радев също се изказа твърде рязко за момчетата от ПП.  Не зная дали са се срещали. Но за слепите и глухите е ясно, че между президентството и Банкянските сараи има завидна координация. Най-вероятно между двамата има посредници. Малко вероятно е те да са се виждали пряко. Посредниците могат да свършат тази работа, важен е резултата.

  

Какъв е той?

 

Борисов и Радев имат един враг - ПП. Тези момчета влязоха с бутонките в доста деликатни сфери на българското задкулисие. Те имаха смелостта да говорят и да създадат условия за откъсване на страната от руската енергийна зависимост. А това е удар срещу прокремълските  настроения около президента. Що се отнася до Борисов - за неговото управление излязоха нелицеприятни истини - за строежа на АМ “Хемус”, за ББР и т. н. Неволята направи съюзници двамата противници Борисов и Радев. Както се казва врагът на моя враг е моя приятел. Ние не трябва да се учудваме, че има координация по отношение на действията на Борисов и президента. 

 

Смятате ли, че номинирания от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски ще успее да състави действащ кабинет?


Това е един изключително интелигентен и добър човек. Оставете, че е професор. Той е лекар с фамилна история в неврохирургията. Но си мисля, че този ход на Борисов никак не е лош. На България и трябва неврохирург. След него анестезиолог, после реаниматор и накрая патолог, както е тръгнала работата. Разбирам какви цели преследва ГЕРБ. Те винаги са търсили хора личности, смокинови листа, с които да прикрият герберските срамотии. Не мога да разбера защо проф. Габровски се съгласи да направи тази рискована за неговия авторитет игра. Защото, ако бе сигурен, че ще е министър-председател - добре. Вероятно се чувства подготвен за този пост. Но той много добре знае, че няма да е премиер. Защо той не казва кой го номинира? Представете си мен като строителен инженер да ме направят шеф на клиниката по неврохирургия. 


Звучи ми комично. 


И правилно, защо аз не познавам науката, логистиката, апаратурата, хората. Нищо не зная. А този великолепен неврохирург каква подготовка има в политиката, за да е готов да състави кабинет?! Сигурен съм, че проф. Габровски ще избере прекрасен министър на здравеопазването. Но как ще си намери финансов  министър, кой ще му избере шефа на МВР? Кой? Това е една бутафория. В момента на проф. Габровски му готвят кабинет. Готвят му го същите тези хора, които са издигнали и него, но той не иска да назове.  Зад проф. Габровски се вижда задкулисието. Историята на такъв тип премиери не е добра. Спомняме си проф. Беров, проф. Герджиков, проф. Близнашки, другия проф. Герджиков - кандидата на ГЕРБ за президент. Когато искаш да излъжеш избирателите, ти избираш авторитетен човек, който неясно защо  решава да жертва авторитета си на учен и да заложи на карта своя авторитет като политик. 


Имате ли обяснение защо Борисов прилага таза тактика?


ГЕРБ показва комплекса към интелигентните хора. Борисов не знае езици, няма образованието на проф. Габровски. Характерния комплекс на неукия човек, но това не решава проблема. Само мога да кажа: Професор Габровски, тук сбъркахте. И ви го казва човек, който също сбърка. Аз също сбърках, когато приех да стана депутат от гражданската квота на ГЕРБ.  Но поне бях изкушен. Г- н професор, имате амбиция, но вие няма да станете министър-председател. Вероятно разковничето той да се съгласи да бъде номиниран за премиер се крие в онази информация, която започна да се появява за неговите бизнес забежки. Смятам, че това е по-скоро ангажимент за ангажимента. Някой е направил жест към него  и сега го връща. Бил съм свидетел на подобни отношения. Иначе не  мога да си представя, че този интелигентен  човек би станал кандидат за премиер, след срамните разкрития за корупционната вакханалия, която е царувала по времето на управлението на ГЕРБ. 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8976 |06.12.2022 Любомир Аламанов пред Фрог: Най-краткият политически виц е ”независим кандидат, издигнат от ГЕРБ” . 8| 7486 |05.12.2022 Д-р Теодора Йовчева пред Фрог: Номинацията на проф. Габровски за премиер е опит на ГЕРБ да се ребрандират . 5| 6447 |02.12.2022 Валери Йорданов пред Фрог: В театъра се срутват стени от декори, внимаваме къде се катерим, изпитваме параноя . 5| 7858 |01.12.2022 Иван Брегов пред ФрогНюз: Държавата е в хватката на политически и икономически интереси, трудно ще я освободим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads