Реклама / Ads
8| 30690 |16.02.2023 ИНТЕРВЮ

Адв. Михаил Екимджиев за Фрог: Бойко Борисов имплицитно присъства в новия списък “Магнитски”

.
Източник: личен архив
Бойко Борисов имплицитно присъства в новия списък “Магнитски” и със сигурност заявявам, че ще има още такива списъци, но не мога да кажа кога ще излязат. Това заяви пред ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев.
 

"Нека погледнем какво точно е написал американският департамент - че Владислав Горанов, като министър на финансите е създал корупционна схема най-общо казано за законодателни манипулации. Да си зададем въпроса като министър може ли Горанов пряко да извършва законодателни манипулации. Очевидно е, че те могат да бъдат извършвани от политическа партия и политическо лоби. Кое е най-близкото политическо лоби до Владислав Горанов? Отговорът е парламентарната група на ГЕРБ".


"Можеше ли тази парламентарна група самостоятелно да взема решения, без благословията на Бойко Борисов? Явно не, т.е. по логически път стигаме до незаобиколимия фактор Бойко Борисов", подчерта Екимджиев.


"Може да извадим още един логически фактор от първия “Магнитски”, защото там беше казано, че Васил Божков е осигурявал даването на пари пак през хазарта на партиен лидер. Самият Божков даже обясни как това е ставало именно през Владислав Горанов, Борисов и ГЕРБ". 


"В съобщенията на американското правителство няма една излишна или пропусната дума, всичко е редактирано и филтрирано, и който има културата и паметта да чете, много лесно може да стигне до следващия образ в списъците" обясни адвокатът.


"Искам да припомня и друго нещо. Бившият вече главен прокурор на Албания беше санкциониран по “Магнитски”, така че няма да е прецедент за Балканите ако това се случи и у нас". 


"Гешев като човек, който прикрива системно корупцията, неин покровител и защитник е, включително и на тези лица, които вече са осветени през двата списъка “Магнитски”,  може да влезе в следващите списъци и то по няколко направления".


"Грубо нарушаване на правата на човека, защото списъкът “Магнитски” санкционира корумпирани и представители на властите, които нарушават правата на човека. Вече има осъдително действие в Европейския съд по правата на човека, че Гешев е нарушил правото на Баневи на презумпция за невиновност". 


"Очаквам скоро да излезе решение на Европейския съд по делото на българската журналистка Елена Йончева, където Цацаров и Гешев отново са с основна роля и целенасочено и злонамерено са нарушавали права на политически опоненти на управляващото мнозинство". 


"Да не забравяме и делото на Явор Златанов и “Осемте джуджета”, където Гешев вече е основен играч и заподозрян". 


"Всичко това говори, че има твърде много обстоятелства Гешев да се озове в новия списък “Магнитски”, каза още Михаил Екимджиев.


"Сигурен съм, че разузнавателните служби на САЩ разполагат с информация за много повече от тези 10-ина души, замесени в тежка корупция, тъй като в България тя се е превърнала в масов национален спорт".


"Въпросът е, кога ще бъдат изнесени тези имена. Видяхме как сега бяха изкарани хора, свързани с руското енергийно лоби, не че те сега са станали известни".


"Представете си, че ако имате списък със 100 души, в зависимост от това какво точно се случва и накъде бихте желали да насочите светлините на прожектора, вие няма да насочите всичките сто, а ще ги пускате на порции в зависимост от това какъв фокус на общественото внимание искате да посочите" даде пример адв. Екимджиев.


"Сега несъмнено са от едната страна така наречените русофили и руското прокорупционно лоби, а от другата страна е Горанов свързан с ГЕРБ, но не забравяйте, че те също са свързани с руското корупционно лоби, защото без Борисов нямаше да има “Руски поток”, нямаше да ги има онези платени пари за АЕЦ “Белене”, нямаше да я има подкрепата за тези енергийни проекти на Русия, без които руската геополитика на Балканите и Украйна не би могла да се реализира. Така че Горанов не е отделен като самостоятелен играч, само през хазарта. Според мен той прозира отново и през руските интереси", допълни той. 

 

"Целта на новите санкции по закона “Магнитски” не е България да бъде изтикана. Напротив, партньорите от САЩ, от Великобритания и ЕС се опитват да ни задържат в тази цивилизационна орбита, в която уж ние се опитваме да влезем още от преди 30-на година, първо с новата Конституция, с влизането в Европейския съюз, с декларираните намерения за Шенген и еврозоната".


"В момента наблюдаваме един цивилизационен сблъсък между едно за съжаление малцинство, което е реформаторско - от млади и активни, некорумпирани хора и политици, които имат подкрепа в партньорските държави и международните организации". 


"И обратно, едно крадливо, прокорупционно и проруско по естеството си мнозинство, което се опитва всячески да ни изтласка от тези орбити".


"Тук не говоря за откритите заявки на “Възраждане” и Костадин Костадинов за излизане от ЕС, а за завоалираните и задкулисни действия на “уж” проевропейски и проатлантически партии, като ГЕРБ и ДПС, които видяхме какво направиха по време на последния парламент".


"Какво се случи, първо категорично бламираха опита за реформа на съдебната система и контрол на главния прокурор, след това показаха как още една европейска идея за зелената карта за застраховките гражданска отговорност беше торпилирана в интерес на един наш патриотичен застраховател със сериозен финансов ресурс". 


"Виждате колко знаци се събират", подчерта адвокат Екимджиев. 


"Влошаването на отношенията с Македония също се случи по време на управлението на ГЕРБ и ВМРО".


Принципните проевропейски въпроси, които са налице, като се започне с войната в Украйна, корупцията, правата на малцинствата, визирам и хомосексуалните и тези, които се поставят срещу домашното насилие, те бяха игнорирани през Истанбулската конвенция, след това чрез отказа да се приемат закони срещу домашното насилие. 


Знаете, че всяка година България дава кървава дан - 20-30 български жени, които са убити от патриотичните мъже,  най-често законно въоръжени бивши военни и охранители, полицаи. 


Всичко това, което ни тласка към Азия, което ни отдалечава от европейските ценности е обединено от една коалиция, мнозинство, което горе-долу съвпада с “хартиеното мнозинство” и мнозинството “Магнитски”, ето ги съвпаденията.


"Партньорите все още вярват, че имаме някакви съпротивителни сили и можем да имаме имунен отговор срещу опита да бъдем задържани в тази прокорупционна, проруска, про- азиатска орбита и се опитват да ни помогнат, но както е казано от един руски писател: “Делото по спасяване на давещите се е преди всичко  дело на самите давещи се”, така че от нас зависи" каза още адвокат Михаил Екимджиев.

 

Разговаря: Констанца Илиева



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13543 |14.02.2023 Методи Андреев пред Фрог: Борисов да не си прави илюзии. Логично е да е следващ в ”Магнитски” . 5| 9257 |09.02.2023 Пейков за Фрог: Вече имаме стабилен коридор за помощ и към Сирия, зашеметяващо е колко хора искат да помогнат . 23| 12342 |08.02.2023 Левон Хампарцумян пред Фрог: Продавачи на страх говорят за еврото. Няма да стане нищо фатално . 4| 6133 |03.02.2023 Емил Соколов за Фрог: Разрастването на разделенията между партиите прави невъзможно формирането на кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads