Реклама / Ads
12| 25584 |10.11.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Величков пред Фрог: Две жени се оказаха най-големите престъпници в държава с изчезнали над 20 милиарда

.
Адвокат Велислав Величков
Две жени се оказаха най-големите престъпници в държава, в която са изчезнали 20 милиарда. Това каза пред Фрог нюз адвокат Велислав Величков от “Правосъдие за всеки”. Ето какво още допълни той относно задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, преди да бъдат отведени в затвора в Сливен:
 

Адвокат Величков, тази сутрин, без да знаем, че ВКС е осъдил Десислава Иванчева и Биляна Петрова, те бяха изведени изненадващо от домовете им и закарани в затвора в Сливен. Има ли процедура, по която това би трябвало да се случи?

 

Има, разбира се. Прокуратурата трябва да уведоми съда, че ще публикува присъдата с мотивите.  Защото има едно изменение в закона, съгласно което до фактическото задържане на осъдените лица съдебният акт не се публикува с цел те да не се укрият. Това става след многото случаи, при които скандално известни лица, осъдени на последна инстанция и които прокуратурата не бързаше да задържа, избягаха зад граница. 

Така стана с Братя Галеви.

 

Сега виждаме най-експресното задържане след окончателна присъда в историята на българското правораздаване. Сутринта в 7 часа никой не знае, дори по новините не е излязло, че има окончателна присъда, събуждат хората и ги извеждат от домовете им като най-опасните престъпници. Като някакви наркобосове от Латинска Америка. Просто не мога да разбера как така преди се допускаше да избягат скандално известни лица, убивали и пребивали хора, грабили с милиони? Присъдите им не бяха привеждани в изпълнение с дни, дори и със седмици. А сега като при извънредно положение се привежда в изпълнение присъда на две жени, без на тях въобще да им е известно, че тази присъда съществува. И въпреки, че те вече са задържани, присъдата не е публикувана.

Чудя се каква е тази апокрифност, съчетана с извънредни действия, които очевидно са под контрола на прокуратурата?! 

 

В обществото върви дебат за това, че на първа инстанция специализирания наказателен съд даде на Десислава Иванчева 20 години затвор, а сега ВКС й присъжда 7. Аналогично е ситуацията и при Биляна Петрова. Тази голяма разлика буди подозрение, не мислите ли? 


Не мога да коментирам съдебен акт на ВКС. Но ми направи впечатление, че първо апелативният специализиран съд намали  присъдите на двете жени. Да припомним - първа инстанция - специализиран наказателен съд, въпреки, че призна вина за искан подкуп, но не и за получен, даде много тежки присъди - съответно 20 ,15 и 12 години на тримата подсъдими. А втора инстанция, въпреки че отмени оправдателната присъда, т. е призна ги за виновни и за получаване на подкуп, намали присъдите им от 20 съответно на 8 и на 6 години за Иванчева и Петрова. Сега трета инстанция прави ново намаляване на присъдата. Тогава едно от тези решения е абсурдно и скандално. Как така с две-трети се намалява реално наказанието?! Това е странно, но не съм чел какво е приел ВКС. 

Най-нормално е хората да си мислят при тази разлика в присъдите, че наистина е  добре, че се закри специализираното правосъдие. 


Начинът по който тръгна този случай от самото задържане, когато шеф на специализираната прокуратурата бе настоящият главен прокурор, заедно с настоящият шеф на КПКОНПИ Антон Славчев - бяха грубо нарушени човешките права. Действията по задържане и оповестяване  преди да има образувано досъдебно производство и начина по който протече делото на първите две инстанции - това дело  е символ на специализираното правосъдие. То тръгна поръчково и се разви поръчково. Говоря за първите две съдебни инстанции. Има странна диспропорция на актовете между първа и втора инстанция. Не мога да коментирам ВКС в никакъв случай, пък и не трябва. Ще чакаме да видим мотивите. Впечатление направи, че близо 8 месеца минаха от  откритото съдебно заседание, докато ВКС се произнесе по един уж толкова публично известен и ясен случай. И в момента на произнасянето на култовата дата 10 ноември, в 7 часа сутринта две жени са изведени от къщи, едната с малко детенце, без въобще да знаят, че съществува този съдебен акт. И ние все още не сме наясно какво пише с него, въпреки, че хората са с белезници и изобщо не знаем къде се намират.

Какъв вкус остава у вас това дело, което се разви през очите на целия народ? 


Оставя ми вкуса на голямото разочарование от избирателното правосъдие в България. Най-опасните престъпници се оказаха две жени - кмет и зам.-кмет на столичен район в обвинение за крупната сума от 50 000 евро. В тази държава, в която изчезват по 10 милиарда, в която се срутват банки с по 4-5 милиарда, в която се разнасят чували с пари за изпълнение на обществени поръчки по магистралите, се случва ето това. Да не цитирам емблематични случаи за разговори на бивши следователи с настоящи прокурори с публично известни фигури от подземния свят в столични заведения. Те не дадоха повод на прокуратурата да образува досъдебни производства.  За липсата на присъди срещу висши политици и магистрати въобще няма смисъл да коментирам. Всички те бяха оправдателни. Ето - имаме и една осъдителна. Едни 50 000 евро се оказаха най-голямото наказано престъпление в държава, в която са изчезнали поне 20 милиарда за тези 30 години. И никой не понесе отговорност.    

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 24431 |07.11.2022 Илиян Василев пред Фрог: ПП и ГЕРБ се срещат заради натиск отвън. За Борисовци корупционният модел е по-важен от евроатлантизма . 16| 8293 |01.11.2022 Елена Поптодорова за Фрог: Риши Сунак ще преплува през това много, много бурно време . 3| 24256 |31.10.2022 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Гешев предупреждава. Наблегна, че проверките срещу Борисов още текат . 3| 5365 |31.10.2022 Доц. Иво Инджов пред Фрог: Партиите проучват как да не излезе, че те са направили големия компромис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads