Реклама / Ads
7| 28254 |27.02.2024 ИНТЕРВЮ

Адв. Величков за ФрогНюз: Част от прокуратурата се държи като прикриватура? Йордан Петров да излезе на светло

.
Източник: БГНЕС
Започва да се налага изводът, че част от прокуратурата всъщност работи за прикриване на нещата, които трябва да разследва. Тези въпроси трябва да са обект на внимание и от Парламентарната разследваща комисия. Дали част от прокуратурата не се държи като прикриватура, т.е. прикрива сама себе си.
 

Много е важно прокурор Йордан Петров да излезе на светло и да се разбере какво точно прави и дали е компетентен за нещата, които върши, така както обвинява в некомпетентност прокурорите от Районна прокуратура.

 

Петров е направил нещо повече от това, че е прекратил досъдебното производство и е образувал такова срещу прокурора, който е привлякъл като обвиняем Петър Петров- Еврото, а именно той е изискал от Върховния касационен съд веществените доказателства, събрани по преписката и досъдебното производство срещу Петър Петров - Еврото, за да се запознае с тях.


Естествено, той също ги е имал, но е изискал и тези, които се намират в ВКС, тъй като делото е било изпратено от Района прокуратура с копия до ВКС, т.е. другото се намира при въпросния прокурор.


Той ги е изискал, след което не ги е върнал и така е осуетил възможността на практика ВКС да сезира специалния прокурор или самият специален прокурор, при който се намира преписката, копието от делото, да проведе обективно разследване по това дело.

 

Това каза за ФрогНюз адвокат Велислав Величков.

 

Ето го цялото интервю:

Адвокат Величков, как ще коментирате изказването на шефа на ГДБОП  от тази сутрин, че заплахите към съдия Цариградска са отправяни от “луд клошар”, същият бил заплашвал и вицепремиера Мария Габриел?


Само да не стане като с "онзи клошар, който беше запалил тютюневите складове в Пловдив" или да не търсим Карибски пирати в български води. Това в кръга на шегата разбира се. Това е фактология, която се изяснява от МВР в рамките на разследване и те трябва да стигнат до крайния резултат. Дали е злонамерен, човек свързан с казусите, по които работи съдия Цариградска и други съдии от Плевенския съд, дали е човек с психически отклонения, било то и клошар, дали има множество или единични заплахи, това е компетентността на МВР. Няма как да коментирам нещо, което не познавам. 

Нормално ли е разследванията на ГДБОП да са се концентрирали основно върху имотните измами, а не върху търговията с влияние, методите за изнудване на магистрати, както твърди Явор Серафимов.

 

Трябва да направим важно уточнение. ГДБОП не са разследвали магистрати свързани с "SS club", защото нямат такова право. Освен съответния компетентен прокурор, това право има само КПКОНПИ, които трябва да разследват корупция в магистратските среди. Те са подали сигнал към прокуратурата, от там са могли да подадат сигнал към КПКОНПИ или КПКОНПИ да се самосезира по случая.







Тук интересен е въпросът защо КПКОНПИ не е предприела нищо през последната година и половина откакто започнаха скандалите в прокуратурата. Изнесоха се данни, включително Сарафов срещу Гешев и обратното, за злоупотреба с права, на магистрати на различни нива, при изнесените имена на Зартова. Защо КПКОНПИ не е започнала самостоятелно разследване по тези случаи за обвинения за търговия с влияние и корупция на магистрати. 


Единият въпрос, който си задаваме тук, е как се обяснява бездействието на КПКОНПИ. Другият въпрос е политиците, които са много загрижени да направят пълно и всеобхватно разследване, защо продължават да бавят избора на новата Комисия за противодействие на корупцията вече почти два месеца от изтичането на крайния три месечен срок за избора на състава й. Защо нямат още дори процедурни правила и начало на процедура по избора, когато има данни за замесени магистрати и то на средни и висши нива в прокуратурата. 


Те няма как да разследват сами себе си, единствено КПКОНПИ при дадени съразследващи функции от комисията може да го направи. Защо КПКОНПИ не се състави и по този начин да се блокира възможността новата комисия и нейният главен инспектор да започнат самостоятелно разследване на случаите, които се изнасят, и да съберат годни доказателства. Новата комисия има разследващи функции. Със забавянето на съставянето на тази комисия Народното събрание блокира възможността за втори безпристрастен поглед, който може да извърши независимо разследване, което включително може да стигне до лица от разследващите органи.  


Доколкото разбирам ГДБОП са излезли с доклад по случая, който е изпратила Върховна касационна прокуратура и там са установени точно случаи на търговия с влияние. Вътре се казва, че има замесени имена на магистрати, най-вече прокурори от всички нива на прокуратурата, включително и това на настоящия изпълняващ функциите главен прокурор. Този доклад е изпратен през 2022 г., но до момента те не са получили отговор или допълнителни въпроси и указания по разследването от страна на прокуратурата, което означава, че най-общо казано този доклад е потънал там. 


В изследването изрично е подчертано от Явор Серафимов, че сигналите, които са разследвани, са за търговия с влияние и имотни престъпления и заплахи, т.е. присъства търговията с влияние. Вътре, ако присъстват прокурори, едва ли те лично са правили имотните измами, точно чрез тях се е осъществило търговията с влияние от кръга около убития Мартин Божанов. 


Защо прокуратурата мълчи? Интересно е, че тогава главен прокурор е бил все още Иван Гешев, по-късно става Борислав Сарафов. И ако името на Сарафов е вътре в този доклад, това означава, че компетентен да разследва оттук нататък, вече е специалният ad hoc прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците му, който трябва или да вече да е сезиран, възможно е това да е станало и през прекратеното досъдебно производство “Осемте джуджета”, или да бъде сезиран по съответния ред от Наказателната колегия на ВКС, за да започне разследване по този случай. 


Доколкото, разбирам, материалите не са при ad hoc прокурора, а са във Върховната прокуратура и това потъване на материалите там прави разследването невъзможно. Впрочем, другите материали, които са потънали, са по прекратеното досъдебно производство по случая “Осемте джуджета”, но те са потънали в Софийска градска прокуратура при името на един прокурор, който излиза от всеки ъгъл буквално, и работи в някакъв спецотдел по дела с обществен интерес - Йордан Петров. Много въпроси би трябвало да има към Парламентарната анкетна комисия и прокурорския съвет и най-вече към прокурор Йордан Петров, но не виждам досега от прокурорския съвет да проявяват интерес към него, вместо да изслушват обичайния заподозрян Ясен Тодоров. 


Тъй като Йордан Петров е направил нещо повече от това, че е прекратил досъдебното производство и е образувал такова срещу прокурора, който е привлякъл като обвиняем Петър Петров- Еврото, а именно той е изискал от Върховния касационен съд веществените доказателства, събрани по преписката и досъдебното производство срещу Петър Петров Еврото, за да се запознае с тях.







Естествено, той също ги е имал, но е изискал и тези, които се намират във ВКС, тъй като делото е било изпратено от Района прокуратура с копия до ВКС, т.е. другото се намира при въпросния прокурор.


Той ги е изискал, след което не ги е върнал, и така е осуетил възможността на практика ВКС да сезира специалния прокурор или самия специален прокурор, при който се намира преписката, копието от делото, да проведе обективно разследване по това дело.


И се наложи след като всичко това се изясни от думите на прокурор Невена Зартова, специалният прокурор Талева да изиска обратно материалите от Софийска градска прокуратура, за да може да работи по разследването, което само тя е компетентна да ръководи, а не прокурор Йордан Петров.


Така че, тук започва да се налага изводът, че част от прокуратурата всъщност работи за прикриване на нещата, които трябва да разследва. И тези въпроси трябва да са обект на внимание и от Парламентарната разследваща комисия, дали част от прокуратурата се държи като прикриватура, т.е. прикрива сама себе си. И, пак казвам, много е важно този Йордан Петров да излезе на светло и да се разбере какво прави точно и дали е компетентен за нещата, които върши, така както обвинява в некомпетентност прокурорите от Районна прокуратура.

 

От Антикорупционният фонд излязоха с притеснителна информация. Защитен анонимен свидетел по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплахи докато материалите са във ВКС. Възможно ли е изтичането на информация от тези материали?


Ако те твърдят, очевидно има някакво изтичане на информация. Вероятно, този защитен свидетел е получил този свой статут в досъдебното производство, по което е бил привлечен като обвиняем Петър Петров- Еврото, когато то е било водено в Районна прокуратура. Докато се стига до привличането на Еврото и се замесват имена на по-висши прокурори, очевидно компетентна за имотните измами е била точно районната, а на градската прокуратура. 


В момента, в който са установили, че са некомпетентни, те са изпратили преписката за делото до градската прокуратура, но с копия и до ВКС, за да бъде сезиран специалният прокурор, тъй като се твърди, че там протича името на главния прокурор или на негови заместници. 


Самият свидетел, доколкото разбирам от изнесената информация от Антикорупционния фонд, установява, че само личността му е разкрита и е попитал различни ведомства, държавни институции, как се е стигнало до това разкриване. Това пък е задвижило проверка на класифицираните материали в ВКС , т.е. кой е имал достъп до тези материали, когато те са били там и  кой се е запознавал със съдържанието му. Установява се, че този, който се е запознавал със съдържанието им е отново прокурорът  Йордан Петров. Това име продължава да излиза от всякъде и това става, именно защото е изискал материалите по делото срещу Петър Петров - Еврото от ВКС, за да изяснява обективната истина по ръководеното от него разследване и  така, освен председателя на наказателна колегия в ВКС или който там е бил компетентен да се запознае с тях, единственият друг е прокурор Йордан Петров от Софийска градска прокуратура.


И тук вече идва въпросът, дали от прокуратурата непрекъснато не изтича информация именно към разследваните лица, което е тежко престъпление. Престъпление срещу правосъдието по смисъла на Наказателния кодекс. Само от информацията, която излезе от последния ден и половина, стигаме до извода, че прокуратурата, част от прокуратурата, пак казваме, работи активно по прикриване на прокурори, в евентуалното им участие в схеми за търговия с влияние и част от тези прокурори може би са на висшите нива в прокуратурата.







Отново стигаме до там, че прокурор Йордан Петров трябва да бъде извикан да отговаря на тези въпроси в прокурорския съвет и в парламентарната комисия. Той няма да разкрие следствена тайна ако бъде извикан в парламентарната комисия, тъй като той е прекратил досъдебното производство, не само заради това, че е водено от некомпетентна прокуратура, тъй като иначе разследващите можеше да прекратят действия от страна на компетентната прокуратура и явно заради липса на данни за извършено престъпление, което той обяснява в мотивите на един над 30 страници акт, с който прекратява производството.


Т.е. би трябвало да няма следствена тайна и той спокойно да може да отговори на всички въпроси, които му се поставят.

Кои имена се спрягат за главен прокурор? Твърди се, че едно от тях е на Дишева, като по-независим съдия. 


Не съм видял залози за имена на главен прокурор, не съм чувал някой да споменава и съдия Дишева. Какво означава да се споменават имена на главен прокурор преди да има избрани нов Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет и да бъде приет новия Закон за съдебната власт и преди да започнат да текат всякакви срокове и процедури за избора му. Всичко, което в момента се споменава като имена, вероятно служи за това да изгорят съответните имена, преди изобщо да се стигне до процедурата. За мен в момента има само едно име, което върви активно и то е на настоящия изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Той има пълното си право да се кандидатира, но преди това има пълното задължение да отговори на много тежки въпроси, които касаят и неговото име. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12375 |27.02.2024 Емил Джасим за ФрогНюз: Шестобалната система не работи, нужно е очовечаване на училищната система . 5| 10462 |22.02.2024 Бесарабия - между воюващите украински българи и учебника по български език. Тетяна Станева за ФрогНюз . 14| 9598 |21.02.2024 Тетяна Станева за ФрогНюз: Украинските българи обичат, воюват и умират за своя дом - Украйна . 21| 8364 |19.02.2024 Явор Сидеров за ФрогНюз: Севернокорейски режим! Смъртта на Навални показа, че на Путин вече не му пука от международния отзвук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads