Реклама / Ads
0| 8423 |12.04.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Величков пред Фрог: Една от партиите може да блокира промените в ЗСВ заради битката за гуверньор на БНБ

.
адв. Велислав Величков
Имаме не много леки съмнения, че една определена партия ще направи опит да забави или да блокира приемането на второ четене на промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие. Всеки знае коя партия в момента се бори за един определен пост. Ние сме много притеснени, че битката за този очевидно невероятно важен пост, както се оказа, може да превърне в заложник съдебната реформа.
 

Това заяви адв. Велислав Величков пред ФрогНюз. 


Повод за коментара е днешната новина, с която стана ясно, че от Инициативата "Правосъдие за всеки" подновяват протестите си пред Съдебната палата. Протестът ще започне утре, на 13 април от 18,30 ч.


Ето и цялото интервю:  

Адв. Величков, какво наложи това решение на “Правосъдие за всеки”?

 

След шест месеца се вижда, че съдебната реформа все още не е тръгнала. За нас закриването на Специализираните съдилища и прокуратури е задължителен елемент. По същество това не е съдебната реформа, а връщане към нормалността до 2012 г. Дори да приемем, че с това се стартира някаква съдебна реформа, все още сме до никъде - второ четене в комисия с очаква да започне днес. Дали ще се случи и дали ще има кворум, предстои да видим. Но по всички други пунктове, залегнали и в коалиционното споразумение на управляващите, все още няма никакъв напредък. 

 

Виждаме, че в коалицията в момента има изключително много търкания. Може би това е една от точките, по които има разминавания.

 

Нас въпросите на коалицията не ни интересуват. Ние сме гражданска организация, която има за своя кауза реалната съдебна реформа - отстраняването на главния прокурор и промяната в структурата и състава на Висшия съдебен съвет. Има коалиционно споразумение, в което има ясни срокове. 

 

Безпокоим се, че тримесечните срокове изтекоха. Започна да тече шестмесечния, ане виждаме законопроектите, с които се ограничават правомощия и се въвежда някакъв все пак контрол върху безграничната власт на главния прокурор и ръководството на цялата прокуратура, както и влиянието му върху ВСС. Не виждаме и предложение за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства. Не виждаме начало на дебата за това какви промени ще има в статута и структурата на Висшия съдебен съвет, който очевидно е непригоден да изпълнява задълженията си. 

 

Но пък виждаме, че има някакво мълчаливо съгласие в управляващите, че той ще си изкара мандата до октомври месец. Това означава, че ще продължи блокирането на ефективно действаща съдебна система, Гешев ще остане главен  прокурор поне до Нова година. Очевидно е, че исканията на правосъдните министри ще бъдат отхвърлени от този състав на ВСС. 

 

Това ли очаквате да се случи днес? 

 

Разбира се. Дали ще се случи днес е друг въпрос, тъй като процедурно те трябва да вкарат и искането на бившия правосъден министър Янаки Стоилов, да го разгледат и него. Не мисля, че днес ще се случи. Единствено виждам, че са взели решение да заседават отново дистанционно. В цяла България се отмени епидемичната обстановка, членовете на ВСС навлизат отново в нея. Явно за да не се притесняват от гражданите, които протестират пред сградата им, когато заседават. 

 

Имаме и не много леки съмнения, че една определена партия ще направи опит да забави или да блокира приемането на второ четене на промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие. 

 

Коя партия? 

 

Тази, която най-много настоява да заема най-важните постове в държавата.

 

Например?

 

Всеки знае коя партия в момента се бори за един определен пост. Ние сме много притеснени, че битката за този очевидно невероятно важен пост, както се оказа, може да превърне в заложник съдебната реформа. Не искам да говоря напред във времето, а да видя как и дали ще започне заседанието на правната комисия в Народното събрание, как ще тръгне гласуването за второ четене. Ако до края на април този закон не се приеме, мисля, че за трети пореден парламент, няма да бъде приет. Това вече ще е катастрофа.

 

Визирате партията, която оттегли своя кандидат за въпросния държавен пост, или партията, която го остави? 

 

Казах партията, която се бори с всички възможни средства да получи един важен държавен пост. Ако някой си е оттеглил кандидата, очевидно не се бори с всички възможни средства. Но все пак се надявам да не съм прав и закриването на специализираното правосъдие да не е функция от битката за този пост. 

 

Колко е възможно това да се случи? Виждаме, че парите за пътищарите се превърнаха в заложник на тази битка.

 

Сега всичко става заложник на един конфликт за един пост в държавата. Тази институция при това си има свой ръководител - човек, доказал своя професионализъм. Никой не се вълнува, че преди две години изтече мандата на Инспектората на ВСС. За там никой не предлага кандидатури, не се водят дебати. Но пък за толкова важния пост гуверньор на БНБ се води някаква Сталинградска битка. 

 

Това лично мен ме притеснява. Както и изпуснати реплики от представители и на “Продължаваме промяната”, и на “Има такъв народ” и техни ръководни представители, които вкарват в темата специализираното правосъдие. Това ме кара да мисля, че това може да се окаже също заложник на битката за този пост. 

Затова “Правосъдие за всеки” излиза на протест?

 

Ние излизаме, за да напомним целите, заради които проведохме три пъти парламентарни избори - смяна на главния прокурор Иван Гешев, оставка или смяна на този порочен и непригоден състав на Висшия съдебен съвет, промяна в структурата и състава му с нов тип хора и нов тип организация, за да стане ефективен орган, закриване на специализираните съдилища и прокуратури и въвеждане на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебни производства. 

 

Това, което искахме на нашите протести до края на октомври миналата година, очевидно не напредва. Затова се събираме отново - за да напомним на Народното събрание за какво се събраха и какво трябва да направят, за да имаме върховенство на правото и независимо правосъдие. Ние се събираме, за да напомним, че гражданското общество гледа и преценява. Може да му се наложи и пак да гласува. И затова всички трябва да имат едно наум. Ние не сме в положение да поставяме крайни срокове, но изисквания към партиите от управляващото мнозинство ще имаме. Може да поискаме и среща с тях, за да се изясним това, което е записано в коалиционното споразумение, остава ли валидно и в какви срокове ще се случи. И ако някой не иска повече да се ангажира с тези срокове и задачи, да си го каже честно и ясно. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10353 |11.04.2022 Александрина Пендачанска пред Фрог: Няма мнение по отношение на истината. БНР става платформа за фалшиви новини . 0| 9099 |11.04.2022 Деян Донков пред Фрог: На видеото министър Атанасов изглеждаше като льольо . 0| 10406 |11.04.2022 Полковник Христо Христов за Фрог: Отворена рана за Русия освен Украйна са още Нагорни Карабах и Грузия . 0| 15013 |06.04.2022 Политологът Искрен Иванов пред Фрог: Митрофанова провокира, за да я изгонят. Правителството да не се поддава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads