Реклама / Ads
1| 9890 |15.09.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Величков пред Фрог: Ако няма нов ВСС до Коледа, ще бъдем в конституционна криза

.
Няма никакви гаранции, че в новия парламент, независимо дали ще е стабилен, или не, ще има ли правителство, или не, ще има нужните 160 гласа. Ако до Коледа бъде избран нов Висш съдебен съвет и нов Инспекторат към него, няма да има конституционна криза. В противен случай ситуацията ще е сериозна.
 

Това заяви пред ФрогНюз адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки".

 

Ето и цялото интервю:

 

Адв. Величков, какво ще се случи със Висшия съдебен съвет? Мандатът изтича в началото на октомври, а няма сигнали, че те ще произведат Народно събрание, което да избере нов състав. Всички говорят, че влизаме в конституционна криза. Така ли е според Вас?


Мандатът изтича точно в деня на изборите - 2 октомври. Очевидно няма как да бъде избрана новата парламентарна квота от 11 души преди Коледа. Дори след конституирането на парламента има процедурни и технологични срокове за кандидатури, номинации, изслушвания на кандидатите и гласуване. Поне до Нова година настоящият състав на ВСС ще продължи да изпълнява функциите си до избора на нов.


Няма как нов ВСС да встъпи в длъжност, докато 11 души не бъдат избрани по съответния ред от така нареченото “квалифицирано мнозинство” от 160 гласа.


Чакаме и едно решение на Конституционния съд, което касае изтеклия преди две години и половина мандат на Инспектората към ВСС - дали органи на съдебната власт с изтекъл мандат могат да продължат да изпълняват функциите си до избирането на нов.

С това решение може би ще стане ясно какво ще се случи в месеците, в които ВСС ще е условно в безтегловност. Така ли е?


Решението не касае пряко ВСС, но в зависимост от мотивите може да се приложи по аналогия към изтеклия мандат след 2-ри октомври. Но и това решение го няма, така че нещата са доста неясни. Пълна мъгла, за която политиците и депутатите от изминалия 47-ми парламент, са виновни.


Няма никакви гаранции, че в новия парламент, независимо дали ще е стабилен, или не, ще има ли правителство, или не, ще има нужните 160 гласа. Ако до Коледа бъде избран нов Висш съдебен съвет и нов Инспекторат към него, няма да има конституционна криза. В противен случай ситуацията ще е сериозна.

Какви ще са резултатите от всичко това?


Ще има конституционна криза в две от трите власти. Невъзможността на парламентарната да формира своята квота в съдебната власт, значи, че има криза и в законодателната власт. Ще трябва нов прочит на нужните конституционни промени.


Ако три поредни парламента не могат да се справят с квалифицираните мнозинства, очевидно трябват промени - или парламентарната квота във ВСС да бъде намалена, да бъде избирана по друг начин. Да не говорим за Инспектората към ВСС. Ще трябва да се прецени от конституционалистите дали трябва Велико или обикновено Народно събрание да направи промените.


Така или иначе няма как ВСС с изтекъл мандат легитимно да изкара още един такъв, без да го е получил от парламента. Това ще е много сериозен тест за следаващо НС.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4920 |15.09.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Надявам се да спре стрелбата и смъртта в Украйна. Унизителни са преговори с “Газпром” . 1| 4767 |15.09.2022 Учителката Петранка Петрова пред Фрог: Да бъдат добри хора – най-важният урок, който искам да предам на учениците си . 0| 16194 |14.09.2022 Военният експерт Илия Налбантов пред Фрог: В Русия търсят виновници за катастрофата, не е способна да произвежда съвременни оръжия . 1| 21806 |04.09.2022 Кольо Парамов пред Фрог: Истината за КТБ ще е разлом за прехода, виновните за фалита трябва да бъдат наказани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads