Реклама / Ads
30| 14858 |26.05.2020 ИНТЕРВЮ

Албена Белянова пред Фрог: Гешев за пореден път показа, че има и такива, които няма кой да ги накаже

.
Албена Белянова
Главният прокурор Иван Гешев за пореден път показа, че има и такива, които няма кой да ги накаже в България. Това каза адвокат Албена Белянова пред Фрог нюз. Ето какво обясни тя за писмото си до посолството на САЩ:
 

Госпожо Белянова, вие изпратихте писмо до американското посолство, с което призовавате то да ни подкрепи не само с думи, но и с реални действия в борбата с корупцията. Какво ви провокира да го направите?

В една правова държава информацията, която изнесе Васил Божков,  щеше да  е законен повод за образуване на досъдебно произвоство от нашата прокуратура и проверка от КПКОНПИ. Не само нищо такова не се случи, но с реакцията си главният прокурор Иван Гешев за пореден път ни даде да разберем, че в България има такива, които няма кой да ги накаже.  Това, че държавни служители са „пропуснали“ да съберат 700 000 000 лева, което бе установено от АДФИ, не е проблем. Фактите са налице, а понесли отговорност няма. Същевременно вече две години животът на бившите кметици на район „Младост“  е превърнат в ад от същата тази прокуратура по обвинения за подкуп в особено големи размери – 70 000 евро. При назначаването Н.пр. Херо Мустафа за посланик на САЩ в България даде категорична заявка, че ще работи за справяне с корупцията в България.






Широко рекламирано бе, че САЩ изпращат и специален експерт по борба срещу корупцията.

Точно така. Нормално е след това да очакваш, че при случаи, в които се оповестява информация  и се публикуват доказателства за еветуални търговия с влияние и корупция на най-високо политическо ниво, а българските инситуции не предприемат нищо, ще има реакция от страна на американските ни партньори.  Особено и след решението на Европейската комисия да продължи наблюдението на съдебната реформа и корупцията у нас.

 

Какви са очакванията ви от американското посолство?

Ако наистина това посолство иска да помагне да се справим с корупцията, ще го покаже с реални действия. Ако обаче всичко е само популизъм, липсата на реакция ще го осветли и поне няма да се заблуждаваме, че някой работи и в интерес на българските граждани. Със сигурност от тук насетне и тези, повярвали преди месеци в обещаваната подкрепа, няма да могат да ни заблуждават. И ще сме наясно, че овладяването на държавата се случва, ако не с партньорска помощ, то с мълчаливото им съгласие. И ще продължим да живеем в най-бедната и най-корумпираната европейска държава, но без илюзии и надежди за подкрепа от вън.

 

Въпроси на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 99| 182041 |12.05.2020 Д-р Георги Тодоров пред Фрог: 76% от хората не могат да хванат COVID-19. Нещата отиват на изуй гащи . 14| 12263 |07.05.2020 Кирил Симеонов пред Фрог: Правителството се опитва да “мине тънко”, малкият бизнес е оставен да умре . 14| 12184 |05.05.2020 Румен Гълъбинов пред Фрог: Много бизнеси ще фалират, безработицата ще доведе до нова емиграция . 19| 19702 |01.05.2020 Йонко Мермерски: Получава се разминаване между фокуса на шефа на Щаба и отговорностите на премиера пред нацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads