Реклама / Ads
3| 9958 |23.12.2022 ИНТЕРВЮ

Албена Белянова пред Фрог: Шефът на сливенския затвор казал, че няма да пусне журналисти до Деси и Биляна

.
Албена Белянова с майката и детенцето на Десислава Иванчева
Десислава Иванчева и Биляна Петрова са добре, предвид това, което им причиниха. В Сливенския затвор се насърчава лесбийството, има въшки и хепатит. Началникът на затвора казвал, че докато е началник, няма да пусне журналисти да вземат интервюта. Това каза пред ФрогНюз юристът и зам.-кмет на рйон ”Красно село” Албена Белянова, след като преди седмица посети в затвора в Сливен Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Ето какво уточни тя:
 

Г-жо Белянова, миналата седмица бяхте в сливенския затвор, за да видите Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Какво ви споделиха?


Имайки предвид това, което им причиниха – добре са. И двете тъгуват. Видимо се държат, но очите не лъжат. Когато говорим за децата им, за майките им,  се насълзяват. Десислава има проблеми със зъбите и венците. Оголили са се и се страхува, че ще й паднат предните зъби.

 

Обичайно при трудности хората се питат: “Защо на мен?”. И с тях ли е така?


За себе си са намерили обяснение за случилото им се и мисля, че това им дава сили да го понесат.  Смятат, че имат мисия – да променят несправедливостите в женския затвор. Още при пристигането им в Сливенския затвор жени са им казали, че са се молили да ги осъдят и затворят, за да има кой да направи промени в затвора и се противопостави на беззаконията. Деси казва, че изпълнят ли това, мъката им ще свърши.

 

Нормални ли ви се сториха условията в затвора?


Той е над гробището. Чакалнята за посетители е едно неизмазано помещение с тесни, дървени пейки, неотоплено. Биляна и Десислава са разделени и могат да разговарят една с друга само след разрешение. Дори свиждането с тях не беше едновременно.

 

Нормален ли ви се струва начина, по който Деси и Биляна бяха взети от вкъщи и откарани в Сливен? 


Те са разбрали от други лишени от свобода, че са им давани от 3 до 10 дни, за да се приготвят за излежаване на присъдата, а не както се отнесоха с тях – да ги задържат рано сутринта и за минути  да си съберат багаж и да се разделят със семействата си.


Чували сме и доста притеснителни неща за отношенията в местата за лишаване от свобода. 


Оказва се, че там се толерира и насърчава лесбийството.  Затворничките се бият, не работят. Има въшки, хепатит. Повечето жени  се страхуват, но има и такива, които са готови да говорят с журналисти. Началникът на затвора казвал, че докато е началник, няма да пусне журналисти да вземат интервюта. Същото е отношението му и към външни компании, които искат да наемат работници от затвора. Казал е, че ще защити служителите на затвора от унижението да отговарят на жалби на лишени от свобода.

 

Жените говорят, че шефът на затвора е сниман с окръжния прокурор на Сливен „на маса“. Заместничката му е казала, че ако не спрат да пишат жалби ще има ответни мерки. Началниците най-много се притеснявали от публикации в социалните мрежи и от журналисти. Деси и Били са поискали да им бъдат предоставени всички жалби, писани от тях, когато са били лишени от свобода, както и отговорите на тях, но до момента не ги получават.


Били е направила проучване за прилагането спрямо жени на условното предсрочно освобождаване. За разлика от мъжете, през последните 5 г. никоя жена не е била условно предсрочно освободена след излежаване на ½ от присъдата.

 

С какво основно си ангажира времето?


Опитва се да работи по подготовка на делото пред ЕСПЧ. Викат я през 20 мин. Опитват се да я пратят в шивашки цех, въпреки че тя не може да шие. Не се обявяват свободните работни места, а направо връчват заповед за започване на работа по тяхна преценка. Изчислили са им излежаното време: Били - 2г. и 29 дни, Деси – 1 г., 11 м. и 17 дни. И според двете има грешка в изчисленията.


Как е детето на Деси, кой се грижи за него?


 За малкия Валентин- Александър – очакваме заповед за налагане на временна мярка - настаняване при баба му. Тя се справя чудесно, но от задържането на Деси е отслабнала 6-7 кг. Получава много помощ и подкрепа. Чакам да освободят гаранцията от 10 хиляди лева, които веднага ще бъдат внесени за плащане на наложената глоба.

 

Споделиха ли ви дали имат нужда от нещо?


Деси и Били помолиха, който иска да им пише писма. Ще ги зарадва. Пожелават топли, светли и споделени празници на всички.


На кой адрес може да адресираме посланията си?

 
Град Сливен, ПК 8800, кв. “Индустриален”, Затвора.

 

Въпроси на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5681 |22.12.2022 Адв. Рангелов пред Фрог: Антикорупционният закон няма да проработи. Корупцията нависоко е видима, но недоказуема . 6| 5195 |20.12.2022 Доц. Наталия Киселова пред Фрог: Радев може да води дипломация и да договаря сключване на споразумения . 1| 4705 |15.12.2022 Емил Соколов пред Фрог: Единственият партньор на ПП са ДБ. Шансът вторият мандат да бъде реализиран е минимален . 13| 17862 |15.12.2022 Адв. Екимджиев пред Фрог: Гешев просто е един гангстер. Наградата му е брутална гавра с паметта на съдия Фалконе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads