Реклама / Ads
10| 11980 |31.08.2020 ИНТЕРВЮ

Асен Бонджев: Властта е истински изплашена. Ние няма да се откажем. Протестът е морален

.
Асен Бонджев
Симпатизантите на Борисов вече се разколебават в любовта си към вожда. Това е целта на този протест - води до проглеждане. Хората виждат, че царят е гол и въобще не е бил цар, а шмекер и дълбоко комплексиран мачо. Правителството е с изчерпано доверие и ние имаме задължение да го свалим от власт. Буквално се подиграват с нас. Преминати са всякакви граници. Учудвам се колко търпеливи са хората.
 

Това заяви в интервю пред FrogNews Асен Бонджев - организатор на протестите срещу управляващите и главния прокурор Иван Гешев в Бургас.

 

Ето и цялото интервю:

 

Протестите в България избухнаха с невиждана ярост и доста спонтанно. Властта бе изненадана. Вие как решихте да поведете гражданското недоволство в Бургас?

 

Всичко стана след Голямото плажуване край "Росенец" на 11 юли. Носеше се мълва, че протестите ще продължат пред общината и никой не очакваше, че там ще се съберат толкова много хора - 600 души. Това се оказа най-големият несиндикален протест в историята на Бургас.

 

През последните 10 години насъбрах много негативи срещу управлението на Борисов. Изразих ги на място. Хората очакваха нещо да се случи и аз ги поведох през улиците. Това е една моя сбъдната мечта - не да съм организатор на протест, а да видя народа вдигнат и разбунтуван.

 

Да видя, че преследва интересите си, че разбира, че всичко зависи от него. А не да се надява на спасители, да не се надява на Христо Иванов, на Мая Манолова, на Слави Трифонов, Корнелия Нинова, а на собствените си сили. За това мечтая последните 10 години.

 

Бургазлии обаче са много доволни от своя кмет - Димитър Николов. Той е от кадрите на управляващите и дълги години е градоначалник... Подкрепят ли Вашия протест?

 

Намираме се в "Бастиона" на Борисов. Бургас наистина се разви много в инфраструктурно отношение. Поради това много хора си мислят, че положението е такова в цяла България. Не могат да осъзнаят сериозността на положението, в което се намира държавата.

Половината граждани ни подкрепят. Има случаи, в които мен са ме наричали "палячо, който желае анархия". Наричали са ни "социални терористи". Псуват ни. Преди няколко дни един гражданин ми обясняваше, че съм тъп, прост и необразован, докато ми показваше среден пръст. Нали разбирате парадокса...

 

Тук не сме хиляди. Затова и много лесно се води диалог, който даже провокирам. Искам да разбера какви са възраженията на критиците. Те нямат нищо конкретно. Просто не са съгласни. Подвластни са на пропагандата, която тече вече 11 години. Налага ни се образа на необразования диктатор.

 

Най-срещаното им възражение е, че няма кой да управлява след Борисов. Тогава им казвам директно в очите - "Сигурен съм, че Вие бихте могли да се справите по-добре. Просто няма да крадете." Гълтат си езиците и не знаят как да ми отговорят.

 

Наистина се забелязва развитие. Симпатизантите на Борисов се разколебават в любовта си към "вожда". Това е целта на протеста. Това води до проглеждане. Виждат, че царят е гол и даже не е никакъв цар, а шмекер. Един дълбоко комплексиран мачо.

 

Правителството е с изчерпано доверие и ние имаме задължение да го свалим от власт.

 

Властта обаче сякаш остава глуха за исканията на площада...

 

Притеснението им се усеща. Преди около два часа ме потърсиха органите на МВР в Бургас. Искат да разберат колко хора ще се включим във Великото народно въстание на 2 септември.

 

Изобщо не е шега работа, казвам Ви. Властта е истински притеснена и изплашена. А ние няма да се откажем. Протестът е морален.

 

Морален протест, който обаче иска оставката на едни неморални хора... Те ще го чуят ли или ще продължат да замазват очите?

 

Няколко хора вече заявиха, че това е най-културният протест, който са виждали в битието си и то не само в България. Не знам дали ще е достатъчно. Със сигурност в Бургас сме много културни. Даже местната власт в Бургас го заяви. Те знаят, че ние не протестираме срещу тях, а срещу Борисов.

 

Имаше няколко оставки. Те са за отпушване на напрежението. Мъчат се да хвърлят прах в очите на хората. Буквално се подиграват. Преминати са всякакви граници. Учудвам се колко търпеливи са хората. Сигурно докато не започнем да мятаме камъни, няма да има желаните резултати. Но това пък вероятно ще отблъсне голяма част от протестиращите.

След оставката на Борисов, следва оставката на Гешев. Няма да се приберем и при следващите, ако се наложи. В действителност в момента има огромна гражданска енергия.

 

Всичко може да се изчерпи с един цитат на Апостола Васил Левски: Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си.

 

По образование сте юрист. Как бихте коментирали предложенията за промени в Конституцията?

 

Ако го направя, ще попадна в капана на Борисов. Всички знаем, че той тупа топката и измести фокуса, дневния ред на исканията. А те са много прости - оставка, не Конституция. Карате ме да коментирам съдържанието на една кофа за боклук.

 

Всички знаем, че това е старата конституция, която дава още правомощия на прокурора.

 

Нелепо е. Ще го коментирам на 2 септември.

 

А какво искате да кажете на управляващите?

 

Имам едно единствено обръщение - напуснете властта още сега, докато Вие останало някакво минимално количество достойнство. Защото след повече от половин година хората ще Ви сочат с пръст, както са сочили комунистите и нацистите.

 

В момента, в който се появят хора с висок морал, и най-заспалите ще прогледнат. Тогава не знам къде ще се крият останалите.

 

А ще се появят ли такива? Политиката е мръсна работа и не всеки иска да се занимава с нея...

 

Казвам на младите хора, че те трябва да се занимават с политика. Ясно ни е, че това е мръсна игра, но някой трябва да се изцапа и да поеме тази отговорност. Радой Ралин го е казал - ако си отидат отвратените, остават отвратителните. Виждаме управлението през последните 10 години - безгръбначни хора, без морал и принципи.

 

Какво бихте казали на всички българи?

 

И стари, и млади да знаят - най-голямата дарба на народа ни винаги е била да се въздига като феникс. Когато историята ни, враговете са ни отписвали, когато е било най-мрачно, сме намирали този вътрешен дух и сме правили невъзможното. Сега вървим точно по този път.

 

Ще има промяна. Вярвайте и действайте. Всеки един човек на протеста е от значение. Важно е да взимаме отношение.

 

Интервю на Джесика Вълчева

 

FrogNews започна своя собствена поредица от интервюта "Гласове от протестите - 2020", в която ще ви срещне с интелигентни и млади хора, с будна гражданска позиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 26938 |15.04.2020 Проф. Асена Стоименова: Основни мои представи за съдебната ни система са тотално сринати! Кой и защо си позволява да прави лекарствена политика с белезници?! . 10| 8990 |26.03.2020 Представителят на Асоциацията на туроператорите Павлина Илиева: Срокът за връщане на парите да е 12 м., спасението е и в банкова ваканция . 14| 20478 |02.02.2020 Румяна Ченалова: Две престъпления са извършени при огласените разговори с президента . 15| 21765 |15.11.2019 Асен Йорданов: С обвинението искат да сложат баща ми в релси, за да не пише срещу Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads