Реклама / Ads
26| 12963 |24.06.2023 ИНТЕРВЮ

Асен Генов: Сценариите за Русия в момента са два и всички са лоши

.
Източник: Светлозар Стоянов
Ситуацията в Русия беше много предвидима. Мисля, че не е пресилено да се каже, че Русия е на прага на гражданска война. Сценариите са два и те не са добри за Русия. При успех на Путин в момента ще видим много по-ожесточена диктатура от негова страна. Да си мислим, че Пригожин ще организира свободни и демократични избори, ще свали камуфлажа, ще смени състава на изборните комисии, ми се струва детинско.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз Асен Генов. 


Ето и цялото интервю: 

Господин Генов, изненадваща ли бе новината за бунта, към който призова Евгений Пригожин, и последвалите събития, предвид напрежението между “Вагнер” и руското Министерство на отбраната, което кипи вече седмици и дори месеци наред? 


Ситуацията по принцип е логична и беше много предвидима. Много анализатори и коментатори определяха като съществен проблем наличието на много конкурентни и частни военни структури в Русия. Имаме Пригожин и неговата “Вагнер”, Кадиров и неговия “Ахмат”, преторианците на Путин - неговата национална гвардия, силите на ФСБ и въоръжените сили на руската армия. 


В ситуация, в която властта отслабва, защото войната не върви по план, независимо от всички опити на руската пропаганда да ни убеди в обратното, напълно възможно беше да възникне напрежение между някои от тези военни формирования, които на практика обслужват интересите на своите началници.


В момента сме пред ситуация, в която ще видим пряк военен конфликт между ЧКВ “Вагнер”, които са много добре подготвени и мотивирани и наборниците в руската армия. Той може да е много неприятно развитие за самата Руска федерация. 

Можем ли спокойно да кажем, че в Русия в момента назрява гражданска война? 


Мисля, че не е пресилено да се каже. Русия е на прага на такава. Ако съдим по изявлението на Путин, самият той каза, че става дума за “военен метеж”, говореше, че ще бъдат наказани метежниците. Лоялните на Пригожин вагнеровци, са звънели на своите близки, за да се прощават с тях. Тази информация циркулира, но е трудно да се провери. 

Евгений Пригожин сам каза, че са готови да умрат. 


Точно така. Те самите разбират, че изходът за тях, ако не се бият за живота си, е летален. Наборниците в лицето на новомобилизираните млади момчета от въоръжените сили на РФ се стремят да не воюват, за да оживеят. Това е интересна ситуация, която е дълбоко непредвидима. 

В контекста обаче на всички тези събития каква роля ще изиграе обществото в този конфликт, който по същество е между частната армия на Пригожин и Министерството на отбраната и Кремъл? Има условия за гражданска война, но тя едва ли ще започне, ако обикновения руснак не излезе на улицата и не се включи в нея. 


Конфликтът е между властта и бунтовниците срещу властта. Два са сценариите. Единият е Пригожин да постигне някакъв успех. Това означава, че ще видим политиката на тежкия чук. Ако Путин успее да овладее нещата и да спре този “метеж”, както го нарече, можем да стигнем до сценарий, близък до турския, при който Ердоган на практика засили своята диктатура, след опита за преврат. До голяма степен Ердоган се саморазправи с опозицията на практика, арестувайки огромна част от тези, които определи като превратаджии. 

Не прави ли това Путин в момента? Виждаме репресиите срещу политическите противници. 


При успех на Путин в момента ще видим много по-ожесточена диктатура от негова страна. Няма добър сценарий за Русия в момента. Да си мислим, че Пригожин ще организира свободни и демократични избори, ще свали камуфлажа и ще облече цивилен костюм, ще смени състава на изборните комисии, ми се струва детинско. 

Българският държавен глава Румен Радев реагира на събитията, но оценката бе особено витиевата. Вие как гледате на изказването на президента?

 

Питам се, политическите русофили у нас не са ли притеснени, че президентът Радев се намесва във вътрешните работи на Русия?! Нямаме ли ние наши си въпроси за обсъждане в Австрия, като например вдигане на австрийското вето за Шенген. Просто задавам въпрос. Всички реакции засега са сдържани: Това е вътрешен проблем на Русия.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6755 |12.04.2023 Асен Генов пред Фрог: Разумно е да има редовно правителство, но въпросът е в цената . 29| 11187 |23.03.2023 Асен Агов пред Фрог: Блъфът на Си Дзинпин е за наивници. Радев нанася огромна вреда на България . 17| 28719 |24.09.2021 Асен Йорданов пред Фрог: В България има нова цензура. Има и свободни журналисти, които водят битка, но са като пушечно месо . 4| 6666 |23.09.2021 Адв. Георгиев пред Фрог: Политическите събития може да засенчат избора за шеф на ВКС и да бъде избран удобен човек като Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads