Реклама / Ads
77| 67052 |18.03.2021 ИНТЕРВЮ

Д-р Атанас Мангъров пред Фрог: Затварянето е предизборно. Ние наистина сме идиоти

.
Доц. д-р Атанас Мангъров
Ако някой си мисли, че с ограничения може да се овладее един епидемичен процес, много се лъже. Цялата тази работа е предизборна. . Ама тези хора ни мислят за идиоти. Ние сме наистина идиоти. Това каза пред Фрог нюз доц. Атанас Мангъров. Ето какво още обясни той:
 

Доц. Мангъров, какъв очаквате, че ще бъде резултата от 10 – дневния локдаун на държавата?

 

Никакъв. Малко ще намалеят случаите на заразени с коронавирус. В момента, в който се отворим, ще се върнем в самото начало. Тази методика е доказано неефективна в случая. Ние не сме единствените, които се затварят, но никой не го прави както при нас за 10 дни до изборите. Затварят се в продължение на месеци. Навсякъде, където това се направи, нямаше никакъв ефект –нито в Испания, нито в Гърция, нито във Великобритания. Епидемията си върви, а икономиката и психиката на хората отива по дяволите.

Ограниченията започват от понеделник. Очаквате ли, че събота и неделя хората ще се юрнат по магазините и това също ще доведе до скок на заразените?

 

Ние постоянно си се гъчкаме. Хората си живеят нормално. Ако някой си мисли, че с ограничения може да се овладее един епидемичен процес, много се лъже. Цялата тази работа е предизборна.

Точно това исках да ви попитам. Допускате ли, че напрежението около пандемията се нагнетява умишлено от управляващите именно заради предстоящия вот?

 

 Естествено. Локдаунът приключва на 10-ия ден. Не на 12 или на 16-ия. Това означава, че ще бъдете ограничени до петък преди изборите. Ще имате един ден за размисъл и на другият ден отивате да гласувате. Ама тези хора ни мислят за идиоти. Ние сме наистина идиоти.

Как е ситуацията в инфекциозна болница?

 

Болницата е доста по-пълна, отколкото беше. Има около 90 болни. Все още има 1-2 свободни легла, но това е нещо, с което ние сме се справяли и ще се справим и сега.

В тежко състояние ли са пациентите ви?

 

Малко от пациентите са в тежко състояние. Около 25 души са на кислород. Останалите 60-на души са в състояние, в което значителна част от тях можеха да се лекуват вкъщи.

 

Защо са в инфекциозна болница тогава?

 

Причината да са при нас е, че тези карантини, които се налагат, не дават възможност на заразените да се лекуват у дома. Болният човек се затваря и лекар може да стигне до него само по нелегален начин. Затова единственият начин да получи адекватно лечение и грижа е той да влезе в болница. Само, че това е напълно безсмислено. Хората са заразни поне 3-4 дни преди да проявят клиничните симптоми. И когато те ги проявят и тръгнат да си правят тестове, минават още един-два дни.   Всъщност в момента, в който стане ясно, че човек е с положителен тест, той преди този момент, е бил поне 5-6 дни в обществото и контактен. Тогава какъв е смисъла да го извеждаме и да го карантинираме, така, че да не може да отиде до магазина или аптеката?!  Тези, които са били винаги около него също ги карантинираме допълнително за още 10 дни. Изобщо такива безсмислици се правят. Те водят до това, че хората със симптоми,  характерни по принцип за инфекциозните заболявания, хукват към болница и чакат да умрат.  Отгоре на всичко личният лекар не го лекува или пък го съветва по телефона, като обикновено му казва да пие един-два антибиотика без да го види. А този човек има нужда някой да го прегледа и успокои. И има нужда да влезе в болница, само око се налага да му се дава кислород. От тези 7 000 души, които в момента лежат в болниците, поне ¾ от тях биха могли да се лекуват вкъщи. Стига да имаше кой да се грижи за тях.  А сега какво се случва - пациентите, като ги вкарат в болница, ги обслужва една сестра и една санитарка на 40 души обикновено. Те не се „счупват“ да ги обгрижват, защото нямат физическа възможност. За тези хора би трябвало близките им да се грижат, а не всички  да се изолират, каквато е  практиката в момента. Едните в едната стая, другите в другата. Или пък се разделят на различни етажи. Когато ходят до тоалетната си слагат маски, въпреки, че те са живели нормално една седмица, преди този човек да е регистриран като положителен. Но никой тогава не е знаел това. Именно по тази причина тези мерки, които наблюдаваме в момента,  са безсмислени. Те утежняват положението и водят до препълване на болниците.

Проблемите, свързани с ваксината на „АстраЗенека“ търговска война ли са?

 

Не са никаква търговска война. Не може в 11 европейски страни да се наблюдава един и същи феномен. Хора, ваксинирани с тази ваксина правят тромбози и умират. Това не става само в една страна, а в много. Следователно има сериозен проблем.

Защо тогава от СЗО съветват да не се спира ваксината?

 

Който иска да се ваксинира. Аз не бих го направил. Смъртността  от Ковид- 19 е 0, 03%., т. е. това не е много опасна болест. Разбира се, ако човек е болен, има придружаващи заболявания, тогава може да се ваксинира. Но трябва да е наясно с проблемите и да подпише информирано съгласие. Ако съдебно-медицинската експертиза отхвърли проблемите, това ще бъдат приказки на ангро.

Хората са разделени относно теорията ви за борба с пандемията. Срещате ли лично такива, които открито да ви атакуват?

 

Не съм срещал досега хора, които да ме нападат. Някои може да ме гледат на криво, но не съм го забелязал. Много често, обаче хора ме спират и ме поздравяват. Идват и искат да се ръкуват с мен.

 

Какви недъзи извади наяве коронавируса за здравната ни система?

 

Стана ясно, че на практика ние нямаме ефективна доболнична помощ. Тази помощ е само декоративна и нейното предназначение е просто да води документация. И когато се сблъска с по-тежък случай, незабавно да го изпраща за хоспитализация. Доболничната ни помощ при тези обстоятелства не е в състояние да лекува по-тежко болни пациенти. Липсата на ефективна доболнична помощ води до натоварване както на спешната помощ, така и на болниците.  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 18345 |17.03.2021 Методи Андреев пред Фрог: Паспортиацията е схема на ГЕРБ, от която консултантите, свързани с големите строителни фирми, ще „гушнат“ милиони . 17| 11134 |12.03.2021 Актрисата Полина Недкова пред Фрог: Решението за варненския театър бе шамар. Крещеше от нарочност . 9| 9283 |12.03.2021 Петко Добрев пред Фрог: Потърпевшите от пандемията могат да съдят държават. МС не изпълнява собствените си решения . 17| 17951 |11.03.2021 Адв. Михаил Екимджиев пред Фрог: Екстрадираните с европейска заповед могат да осъдят прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads