Реклама / Ads
2| 5437 |23.11.2007 ИНТЕРВЮ

Бодо Хомбах няма да крие грешките във вестникарската група

.
Приех поканата на българския президент да замина за България, за да чуя и неговата гледна точка на историк, както и на други експерти, казва в интервю за Deutsche Welle шефът на медийната групировка ВАЦ Бодо Хомбах.
 

Целта на това пътуване е желанието да се изясни участието на двата вестника в кампанията срещу Мартина Балева и Улф Брунбауер, автори на книгата  "Батак като място на паметта". Хомбах ще бъде придружаван от реномирания историк проф. Лутц Нийтхамер, познаващ проблема, тъй като е  бил  в кураториума на фондация Бош, когато е дадена стипендията на младата специалистка по  история на изкуството - както и от президента на международното сдружение на журналистите Ейдън Уайт. "Искам много  задълбочено да си изясня станалото, защото смятам, че тук става дума за дълбоко културно  недоразумение, от което трябва да се поучим и от което и журналистите  в бъдеще ще трябва  да  извлекат поуки за качеството на своята работа.Смятам, че младата историчка на изкуството интерпретира картини по смисъла на една школа в изкуството – така наречения деконструктивизъм – като пояснява при какви обстоятелства и в какво време са възникнали. Това нещо обаче е било разбрано погрешно в България от много хора – коиото са го схванали не като техническо-научен процес, а като развечнаване на национални символи и идентичности. Разбуненото обществено мнение в България, е необичайно – получавам безкрайно множество обаждания, включително и от независими, обективни и загрижени хора и това ме накара да взема решението, основно да се занимая с този въпрос и да се посъветвам с най-добрите експерти, които мога да намеря", казва Хомбах.

waz061807_150.jpg По отношение на засиления контрол над съдържанията на подопечните му вестници в България, Хомбах отбелязва, че в никакъв случай няма намерение да ги контролира в партийно-политически аспект. Принципът бил на доверие към компетентността на главните редактори и местните журналисти. Съдържателно редакторите трябва да са свободни от външни влияния, защото би било ужасно, ако издателството излиза с директиви, как да се работи. "Основните ориентири са принципите на Орагнизацията за сигурност и сътрудничество в Европа – ненасилие, демокрация, европейска ориентация, толеранност. Освен това става дума за качеството на журналистическия труд, за любовта към истината, за точносттта в проучванията и в тази област смятаме да засилим образованието и допълнителната квалификация, за което отдавна имаме планове. Нямаме обаче намерение в Германия да разработваме директиви за съдържанието, което се публикува в България. Подобно нещо би било напълно погрешно", твърди Хомбах. Шефът на ВАЦ възнамерява да засили обучението и допълнителна квалификация за журналистите. За целта са предвидени  семинари, конгреси, обмен на мнения по етиката на журналистическата професия. Хомбах признава и фактът, че вътрешната комуникация в рамките на групировката  не функционира перфектно, след като за нещо станало през лятото, той е научил едва през миналата седмица. В бъдеще вече няма да се сключват договори в чужбина, в които ВАЦ да поема отговорност само за финансовата страна и разпространението, а партньорите – за съдържателната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8336 |22.11.2007 Е.Арнаудова: България има сериозно културно лоби в Средна Европа . 1| 7234 |20.11.2007 Иво Чернев: Голфът и в България ще стане бизнес и спорт . 4| 7123 |19.11.2007 Проф. д-р Петър-Емил Митев: Сивата икономика ражда сиви пътища към политическата власт . 9| 5855 |17.11.2007 НП Михаел Гайер, посланик на ФРГ: Ако аз бях премиер на България, щях да се грижа за „мозъците”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads