Реклама / Ads
15| 10095 |24.01.2022 ИНТЕРВЮ

Бойко Атанасов пред Фрог: Склонен съм да се боря за шеф на КПКОНПИ, ако законодателните промени наистина целят пресичане на корупцията

.
Бойко Атанасов Източник: БГНЕС
Не мисля, че борбата ми за председателското място в КПКОНПИ ще е на всяка цена. Ако ми се окаже необходимото доверие, че съм способен да заемам този пост и ако гласените законодателни промени наистина имат за цел пресичане на едрата корупция, свързана с големи престъпления и нарушения в бюджета, тогава съм склонен да приема. По-важно е дали тази нова структура за борба с корупцията в действителност ще отпочне работа за борба с корупцията. До момента нима нищо повече от едни обещания и волеизявления.
 

Това каза в интервю за Фрог Нюз следователят Бойко Атанасов. Преди седмица Гражданско сдружение БОЕЦ обяви, че ще го предложи за председател на Антикорупционната комисия /КПКОНПИ/. Според Сдружението Атанасов притежава няколко важни и ценни качества, сред които партийна и политическа независимост, професионализъм и опит, остро чувство за справедливост и е спечелил доверието на гражданското общество.

 

За предложението на БОЕЦ и докъде са промените в законодателната система, коментира пред Фрог следовател Атанасов:

 

Гражданско сдружение БОЕЦ Ви издига за председател на Антикорупционната комисия. Очаквахте ли това предложение или по-скоро останахте изненадан?

 

Нещата в Антикорупционната комисия, която до момента е оглавявана от Сотир Цацаров, не вървят. Нищо не се случва. Време е да започнат да се случват действия, свързани с противодействие на корупцията и конфликта на интереси. Мога единствено да благодаря на Сдружение БОЕЦ за това, че ми имат доверие, че бих могъл да направя нещо.

 

Тези Ваши думи означават ли, че наистина ще се борите за това място? Ако да, защо?

 

С досегашната си дейност постоянно съм се опитвал да правя нещо в полза противодействие и на тежката икономическа престъпност, и на корупцията, които вървят ръка за ръка. Работата и на КПКОНПИ, и на прокуратурата за момента отчита незадоволителни резултати. Определено има какво да се направи. Време е да се сложи началото на борбата с корупцията в България.

 

На кои сили бихте разчитали, ако наистина се впуснете в борбата за шефското място в КПКОНПИ?

 

Аз съм това, което съм. През годините съм се доказал с качествата и уменията, които притежавам. Не мисля, че борбата ми за председателското място в КПКОНПИ ще е на всяка цена. Ако ми се окаже необходимото доверие, че съм способен да заемам този пост и съответно ако гласените законодателни промени наистина имат за цел пресичане на едрата корупция, свързана с големи престъпления и нарушения в бюджета, тогава съм склонен да приема. По-важно е дали тази агенция, нова структура за борба с корупцията, в действителност ще отпочне работа за борба с корупцията. До момента има само едни обещания и волеизявления, нищо повече.

 

Според вас не се ли бавят новите управляващи, които обещаха реформи в съдебната система, смяна на главния прокурор, закриване на спецсъдилищата?

 

Не мисля, че има повече какво да се обещава. Не предстоят избори, изборите минаха. Време е управляващите да се поогледат и най-накрая да решат какво ще правят, защото за момента отсъстват решителни действия. Миналата година станахме свидетели как Законът за съдебната власт влиза два пъти в зала, гласува се на първо четене, но до второ така и не стига. За момента нямаме никакви активни действия. Очаквам заявеното от политическите лидери на някои от партиите да започне да се случва.  

 

Притеснява ли ви, че може да се случва нещо под водата, което отново да остава скрито от обществеността?

 

Каквото и да се случва под водата, то винаги изплува в даден момент. Ако има такива разговори, които не се водят на повърхността, те винаги лъсват. Миналата година и с мен се водеха подобни първични разговори. Не съм дал гласност на тях, не съм счел за необходимо, защото е под достойнството ми да огласявам нещо, което някой де опитва да ми обещае. Не разчитам на обещания и на задкулисни разговори. Очаквам нещата, включително и за борбата с корупцията, и за съдебната система, да се случват пред цялото общество.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 10248 |21.01.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Новина няма. Русия размаха политически пръст на България . 27| 11789 |20.01.2022 Крум Зарков пред Фрог: Когато БСП гори, не мога да гледам от прозореца . 10| 9584 |14.01.2022 Адв. Величков пред Фрог: ВСС игра толерантно, но управляващите да не се лъжат - нужна е смяна . 18| 41462 |12.01.2022 Октай пред Фрог: Всяко предложение, идващо от ДПС, да се приема като провокация и отрова. Искат да се впият във вълната на промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads