Реклама / Ads
15| 11401 |08.04.2021 ИНТЕРВЮ

Бойко Атанасов: Част от ръководството на прокуратурата чакат като слънчогледи накъде ще задуха вятъра

.
Бойко Атанасов
Част от ръководството на прокуратурата чакат като слънчогледи накъде ще задуха вятъра. Това каза пред Фрог нюз следовател Бойко Атанасов. Ето какво още сподели той:
 

-        Г-н Атанасов изненадан ли сте от факта, че ВСС все пак вписа дисциплинарна забележка в досието ви като наказание за критиките ви към главния прокурор Иван Гешев?

 

-        За мен това е обяснимо по две причини. Много са заинтересовани да ме накажат, макар и в нарушение на европейското право. Самият ВСС прекрати дисциплинарното производство срещу мен, защото членовете му се увериха в истинността на твърдяното от мен. За сметка на това възложиха на градския прокурор Русинова да ме накаже. Беше ги страх те да ми наложат наказанието. Никой обаче  не пожела да  разследва действията на Иван Гешев. Напротив -  видяха много тежки зависимости по отношение на проведената срещу мен дисциплинарка. Не бяха оборени по никакъв начин фактите, които се изложиха по отношение на моите твърдения.

 

-        Бихте ли уточнили на читателите ни защо всъщност ви бе наложена тази „забележка“?

 

-        Дисциплинарното наказание бе наложена заради твърдението ми, че Гешев сключва меко казано срамни и тайни споразумения с лидери на организирани престъпни групи. Тези споразумения са сключени по времето, когато Георги Колев беше административен ръководител на СГС. Той се произнесе по основателността сега като член на журито във върховния съд. Като председател на градския съд, той не беше обявил тези споразумения на сайта на съда като обществено значими дела, сключени срещу ОПГ. Визирам делото „Недосегаемите“ 1. Иван Гешев не е работил по „Недосегаемите“ 2.  По това дело има, обаче СРС-та, които са много любопитни за неговата дейност.

 

-        Как се отразяват изборните резултати в средите на прокуратурата и следствието?

 

-        Има пряка зависимост между работата на прокуратурата и партия ГЕРБ.  След изборите виждам един огромен конфуз. Държавното обвинение се е превърнала в патерица на политическата власт.  По тази причина голяма част от ръководството сега чакат като слънчогледи накъде ще задуха вятъра. В момента са в ступор. Прокурори и следователи – всички изчакват.

 

-        Поне работи ли се, да речем, по делата за корупция?

 

-        Доста по-рано е спряло всичко. Делата за корупция по отношение на управляващите винаги са били в ръцете на хората от т. нар. „шпицкоманди“.  От 20-а години те са  все едни и същи хора.  Съвсем разбираемо същите те изчакват да видят към кого да се наклонят.

 

-        В предишно свое интервю бяхте споменали, че в столичното следствие не може да четете сайта Фрог нюз. И сега ли е така?

 

-        Веднага след като публикувахте тази информация, положението се промени. Вече имаме достъп до медията и можем да я четем.

 

-        Странно ли ви се струва, че ръководителят на европейската прокуратурата Лаура Кьовеши е приела на работа само трима магистрати от предложените й 10?

 

-        Това не ме изненада. Още по времето на процедурата, в която и самият аз кандидатствах, казах на комисията, че подобно нещо може да се случи. Реално процедурата беше опорочена. Изненадан съм даже, че въобще Кьовеши е назначила някого. Според мен процедурата трябваше отново да се проведе. Но прокурорската колегия на ВСС не може да произведе нищо повече от оставки. И мисля, че е време да си ги подадат.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14510 |11.02.2021 Бойко Атанасов пред Фрог: В следствието е блокиран достъпа до Фрог нюз. ВСС е гумен печат на главния прокурор . 45| 29326 |02.12.2020 Октай пред Фрог: Задкулисието спретна интервюто на Бойко за шкафчето и на Ахмед за розовите гащички . 66| 52998 |18.09.2020 Атанас Атанасов пред Фрог: Публикацията в “Шпигел” е разстрел. ”Отряза” ли Меркел главата на Бойко Борисов?! . 25| 15425 |14.08.2020 Бойко Рашков пред Фрог: Борисов направи опит да удължи агонията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads