Реклама / Ads
39| 8916 |06.11.2008 ИНТЕРВЮ

Братя Галеви: Участвали сме във възродителния процес, но той беше грешка

.
Хаосът в следващия парламент ще бъде пълен, смятат бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов. Защото в него ще влязат хора, които не се понасят личностно, а правят обединения, само за да се докопат до властта.
 



Пламен Галев и Ангел Христов са бивши барети към СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма) в началото на 90-те години. През 1996 г. Галев е произведен в офицер в ЦСБОП – София, а Христов – в РЗБОП – Кюстендил. Въпреки че не са братя, хората ги наричат така, защото са неразделни. Понастоящем двамата участват в консултативния съвет на общината в Дупница. Преди една година те застанаха зад кандидатурата на настоящия кмет Атанас Янев, който спечели местните избори.
s6300785.jpg 21 проекта на стойност за 18,1 милиона лева са стартирали в Дупница през 2008 година.  На едногодишното отчетно събрание бе демонстрирано истинско обединение между политическите сили, участващи в общинския съвет. На едно мнение бяха представители от БСП, ОДС, ГЕРБ, РЗС, както и обединената партия на бизнесмените в града “За нашия град”, която издигна кандидатурата на новия градоначалник през 2007 г. Не присъстваха единствено двамата съветници от “Атака”, които са в ожесточена опозиция с ръководството. “За цялото предишно управление на града при кмета Първан Дангов (2003 – 2007 г.) бяха реализирани 4 проекта на обща стойност 2,1 милиона лева”, сподели Атанас Янев.  “Ние стартирахме за 1 година проекти за 18,1 милиона лева. Ремонтирахме основно училища и детски градини. Построихме нова автогара. Изграждаме увеселителен парк “Рила”. Действаме с размах и от нас няма да чуете фразата: “Няма пари!”, обеща кметът.
Ето какво споделиха братя Галеви за Frognews.bg преди сесията на общината за едногодишния отчет на дейността си в Дупница.

- Твърдите, че вашият бизнес е в строителството и изграждането на пътища. Имате ли нещо общо с прочутите автокъщи край Дупница?

- Не и никога не сме имали. Имаме разностранен бизнес, но нямаме никакво отношение към нито една автокъща в града. Участваме в строителния и пътния бизнес.

- Откъде идват тогава слуховете, че имате дялове там, че контролирате изцяло вноса на коли?

- Трябва да питате тези, които ги разпространяват. За нас се говори какво ли не. Имаме от 6-7 години фирма, която търгува с бронирани автомобили, но само такива и те не са по автокъщи.

- Какво целеше акцията срещу вас миналия месец, в която участваха барети, жандармерия и други специализирани държавни органи? Тогава на 15 октомври бе обсадено и във ваше отсъствие обискирано имението ви в село Ресилово. Имаше и полицейски акции из автокъщите на града, а ден по-късно сами се явихте в следствието.

- Всичко бе целенасочено организирано да ни унижат показно и демонстративно. А ние нямаме какво да крием. Искаме тук да поясним нещо много точно. По време на тази акция и след нея бе казано, че ние се държим нагло, а не е така. Защото ние трябваше да се защитим. Затова и извадихме после по Нова телевизия при Коритаров протоколите от огледа и претърсването на домовете ни, където ясно личеше, че не е намерено нищо, което да ни уличава в престъпление. Те никога нямаше да пуснат от пресцентъра на МВР или на ДАНС такава информация, че не е открито нищо при акцията им.

- Имате ли намерение да съдите държавата за клевета или обида?

- Ще изчакаме да видим как ще се развият нещата оттук нататък и ще предприемем адекватни законови действия от наша страна.

- Сигурно са ви питали хиляди пъти, но все пак – защо ви наричат братя?

- Не можем да Ви кажем. Това не сме си го измислили ние. Сигурно, защото е по-удобно. Ние сме приятели от 20 години, откогато бяхме барети.

- Какво е мнението ви за т. нар. възродителен процес през 80-те години. По това време сте били действащи барети. Участвали ли сте?

- Да, бяхме барети тогава. За нас възродителният процес е изцяло сгрешена работа. В крайна сметка всеки трябва да си живее така, както иска. Поставете се на мястото на тези хора. Да ви сменят имената – това е нелепо. За тези решения трябва да се дадат обяснения от тогавашното управление. Ние сме били само служители и каквото ни е било казано, сме го изпълнявали. А и много от нещата за действията на службите по това време са силно преувеличени в отрицателна насока. Няма ден, от който да се срамуваме, докато сме били в службите. Някога цялата истина за действията ни ще се осветли и всички ще се убедят в думите ни сега.

- Какво мислите за настоящото правителство на България вече като хора, участващи в политиката?

- Значи, ние не участваме в политиката. Това трябва да бъде ясно. А и нямаме намерение да се впускаме. Ние помагаме за благоустройството на града ни. Като гледате какви хора стават политици, ние нямаме място там. Искаме само да добавим относно темата за възродителния процес. Недопустимо е шефът на комисията за вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов да говори глупости при Коритаров по Нова тв вчера (б.а. – на 3 ноември). Че спрял някъде с някаква лодка и чул от някакъв рибар край Дарданелите, който бил български турчин, че българските специални служби са организирали или участвали тогава в атентати. Този човек не се чува какво говори. Няма ли кой да го попита: “Какво правиш? Ти си шеф на комисията и ще проверяваш службите, а говориш становища по думите на някакъв рибар?”. Не можахме да повярваме на ушите си. Да говориш с убеденост, че вярваш на информацията на някакъв рибар в Турция за българските специални служби. Това направо е обидно за държавата.

- Каква е прогнозата ви за парламентарните избори догодина?

- Не ни се коментира това. Избирателите сами ще си кажат. Но като прогноза даваме, че хаосът ще бъде пълен в следващия парламент. Защото в момента всеки е решил да става политик и да прави партии. И може да се стигне до парламентарна криза, защото вътре ще влязат хора, които много трудно ще съставят правителство. Дори и да направят някакво обединение, за да влязат или по-късно да съставят ново правителство, те просто личностно не се понасят и скоро ще се изядат един друг. Обединението ще трае само, за да влязат или да вземаст властта и после ще настанат екшъните.

s6300786.jpg - В какво се изразява помощта ви в общината?

- Членове сме в консултативния съвет към общината и активно участваме във всички процеси, свързани с развитието в града. Не виждаме това какво ги боде някои в очите. Участвахме в изготвянето на предизборната програма на Атанас Янев, а сега работим тя да бъде осъществена, да стане реалност. Ако българинът не се научи да работи, а ние опитваме точно това, няма да отидем на никъде. Нашият стил на работа е чистота навсякъде и контрол. Започнахме с пътните възли, училищата, детските градини и чистота по улиците, защото по тях се гради облика на един град. Когато всичко това е нормално, значи в този град има живот и има хора, които мислят за доброто му. Стоим здраво зад новия кмет, с който сме приятели от много години.

- Имахте ли такива отношения и с предишния кмет Първан Дангов?

- Не.

- Каква е ролята ви в множеството нови инициативи в Дупница?

- Участваме с мнения, идеи и контакти. Категорично заявяваме, че наши фирми не стоят зад реализирането им.

- На какво се дължи подема след местните избори в града?

- Дължи се на добрата работа на екипа, в който сме. На това, че наистина се върши нещо, което досега никога не е ставало в Дупница. Хората сами оценяват, че за 1 година се постигна толкова, колкото не бе постигната за последните 20 г. Оправихме училищата и детските градини, строим нови. Направихме нова автогара. Издигаме парк “Рила” в подножието на планината, благоустроихме градската градина. И това бе постигнато след успешни сделки от продажби на общински имоти, а не от пране на наши пари или пари от наркотици. Досега за 8 месеца за всички ремонти и започнати строителни работи са изразходвани или са в процес на вложение общо 10 450 500 лева. За Ваше сведение Първан Дангов общо вложи за 4 години 3,6 милиона лева или по около 900 000 средно на година. Докарани са в общината досега приходи от 7 милиона и 571 хиляди лева. Това стана с продажбите на различни общински имоти като старата автогара, частна болница “Лефтеров” и много други. Бе теглен кредит от енергийната ефективност за 2 243 000 лева. От подобренията по топлоизолациите и новите топлофикации заемът лесно ще се изплати за няколко години дори с лихвите, като спаднат с близо 50 процента разходите за отопление. Сам разбирате какви ще са ползите впоследствие, когато завърши изплащането на кредита.

- Обичат ли ви хората в града или по-скоро имат респект?

- За обич не може да се говори. Имаше един страх, насаден в тях от бившия кмет. С всички публикации тогава, които ни представяха в негативна светлина. Но вече отношението се променя, защото съгражданите ни виждат какво правим и много трудно вече някой ще им промени мнението за нас. Защото това, което е свършено, могат да го видят, да го пипнат, а не да слушат измислици.

- И последно – мнението ви като бизнесмени за световната криза? Ще се отрази ли и на България?

- Мислим, че е повече истерията.

интервю на Димитър Димитров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5619 |05.11.2008 Симеон Сакскобургготски: Дългът преди всичко! . 3| 11365 |05.11.2008 Б. Финков: Рискът при инвазивни процедури е минимизиран до нулата . 5| 9770 |27.10.2008 Иван Бойков: Българинът няма много добра инвестиционна култура . 19| 7940 |27.10.2008 Дорийн Карвахал: Статията в IHT представя справедлив поглед върху българската действителност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads