Реклама / Ads
2| 6332 |05.07.2007 ИНТЕРВЮ

Чавдар Николов: Слугуването на олигархията пречи на икономиката

.
С навлизането на чуждия капитал вече започват да играят други правила. Надяваме се нашите новобогаташи да използват парите си за друго, да осигуряват внуците си, но поне да не играят в икономиката, смята Чавдар Николов, доктор на икономическите науки, декан на Стопанския факултет в ЮУ "Неофит Рилски”, член на Научния съвет на ИИМО.
 

Интервю на Даниела Георгиева

- Доц. Николов, през последните месеци сме свидетели на непрекъснати протести в различни сфери в страната. Защо се получава така, че всички цени растат (ток, вода, потребителски стоки и т.н.), а доходите остават на незадоволително ниво?

- Тези неща са със задна дата, защото механизмите на вдигане на доходите са отработени в пазарната икономика. Там за целта съществуват профсъюзи, има браншово, национално, рамково договаряне. Всичко това се извършва на много сериозно равнище и с профсъюзи, които имат влияние. Само че в България те са част от статуквото, от политическата игра, но не изпълняват функцията си в пазарната икономика. Така че ние сме на едно много първично равнище като капитализъм и като обществена система.

А сега конкретно нещата се изостриха, защото просто хората си дават сметка, че не получават полагащата им се част от темповете на растеж. Ние отчитаме доста солидни темпове на растеж. По мои сметки, поне за тази година трябваше с 12% да се вдигнат доходите, това го смятайте и предишните две, три години. Такова нещо не е станало. Причината е, че няма необходимите действия, за да се поискат тези увеличения.

От друга стана у нас правителствата откровено си служат на олигарсите.

Освен това едно правителство трудно може да ги реши тези неща само. Е, разбира се, ако имаш социалдемократи в правителството, те са тясно свързани с профсъюзите. Докато при нас, виждате, че в правителството имаме една социалистическа партия, която вече води дясна политика. През цялото време ни се обяснява как сме щели да стигнем до хиперинфлация. Това са неща, които не стоят така при валутен борд. Стряскат ни с дефицита по текущата сметка на платежния баланс. Всичките мои изследвания показват, че 90% от дефицита е породен от чуждестранни инвестиции през последните години. Така че той се явява нещо нормално. Платежният баланс излиза на плюс. В същото време ние държим 1,5 млрд. лева излишък, който не искаме да го харчим, за да задържаме дефицита по текущата сметка. Всяка икономика е различна, но аз много се съмнявам при едно конструктивно харчене да се стигне до нарастване на дефицита по текущата сметка. До 2% може да качи темповете на развитие изхарчването на този излишък, разбира се, не ударно, а може да започнем да го използваме за инфраструктурата като кофинансиране.

Като не правим това нещо и не изграждаме инфраструктурата, попадаме в другия капан. Това е прегряване на икономиката заради недостиг на инфраструктура. Едно по едно всичко започва да се пука - енергетика, водоснабдяване, пътища, боклука, и т.н. Това е един затворен кръг, в който ни водят хората, които ни управляват.

- Говореше се, че увеличаването на заплатите може да доведе до хиперинфлация?

- Не, няма да доведе. Ако продължим да говорим всички тези дивотии за смъкване на осигурителните вноски и данъците, ще видите как публичният сектор ще рухне съвсем. Тогава учителите ще тръгнат по улиците. Няма да е като в градския траспорт, но ,разбира се, там измерението е друго. В градския транспорт като че ли най-много се почувства. Идва Буш, дайте да вдигнем заплатите и готово. Не бива да се противопоставят хората, сигурно и те си заработват парите, но не може един ватман да взима три пъти повече от един учител. Трябва да има някакви пропорции, аз искам поне учителят да взима колкото един ватман. Това също се отнася и за хирурзи и  други професии. В сегашния бюджет не знам за какво се харчат парите, но отоносителният дял на пенсиите като процент от БВП спада. Затова пенсионирите няма начин да не се вдигнат, те нищо не получават. От 9% отиде на 8,8% от БВП. Това веднага показва, че така не може да се продължава.

Проблемът е, че ние нямаме съзнателни обществени механизми. Съзнателно или несъзнателно, хаосът беше организиран в България. Целта беше цялата власт да отиде в олигархията, която е ясно от кого е представена - от старата номенклатура, от старите служби за сигурност, включително можете да прибавите и някои нови позамогнали се мутри. Тя ни управлява, хората нямат думата. Тя през цялото време ни обяснява, че били високи данъците. Аз питам къде има толкова ниски данъци.

А това, че събираемостта се повишавала, са легенди. Те няма да могат да съберат колкото са събирали, ще се отварят дефицитни дупки и ще се търсят начини за повишаване на акцизи, на ДДС и т.н.

Защо не се говори за нулева ставка на ДДС за лекарства, научна литература и т.н.. Отидете в Гърция да видите как е диференцирано ДДС-то.

- В чии ръце е започването на такъв диалог?

- Не в ръцете на сегашния политически елит. Те упорито отбягват тези теми. Ето това е слугуването на олигархията. Нищо смислено не се прави за хората в нашата страна. Прави се в името на тази групичка, която практически заграби  всичко. Ако се направи тази стъпка към обявяването на нулева ставка ДДС в някои сфери, тогава трябва да се отиде към една по-солидна скала на облагане на доходите. А това не е изгодно за някои. Практически тях ДДС-то не ги интересува, тъй като не харчат парите си тук, те ходят по Майорка, в Аруба. Плюс това част от парите въобще не си ги харчат, а ги спестяват. Не се облагат с ДДС, а това е за такива като нас.

- Как стоят нещата в частния сектор, там засега положението е по-спокойно?

Механизмът в частния сектор е, че хората тръгват да бягат на запад ако тук не получават това, за което работят.

Дори и да взимат добри пари, там пък лошото е, че се връчват едни пликове, което е много опасно, защото тогава не се разбира върху какво са ти плащали осигуровките и т.н. Като отидеш на улицата получаваш съвсем малка помощ за безработица или пенсията ти е никаква. То за това са измислени механизмите, за да работят и да има някаква относителна сигурност.

 - И в тази връзка, споменахте за парите в пликове, вървим ли към излизане от сивата икономика?

- В момента ми е трудно да кажа, нито една цифра, която съм чул, не я взимам насериозно. Действително съюзникът на българина е чуждият капитал, но не от Близкия изток, а от Европа и Америка, защото това са хора, които работят по други стандарти, там просто заплатите и осигуровките се плащат и дисциплината е на ниво. И българинът започва да се учи и може да расте по йерархическа стълбица. Докато българският капитал е на нашенското старо ниво - роднина, шуробаджанащина, връзки, съвместно пребиваване по служби в миналото.

- Защо се получи така, че се създадоха редица новозабогатели бизнесмени, които живеят в лукс и разкош, а в същото време масата едвам свързва двата края? Това наистина ли е следствие от пазарната икономика или е нещо друго?

- Да, това е големият заговор на прехода, който е започнал някъде в средата на 80-те години, вече има многобройни свидетелства за предварителното раздаване на пари за подготовката на системата. Разбира се, това в никакъв случай не изключва и забогателите по честен начин. Не мога да ги обявя всички за престъпници, но големите богаташи в Българи са така, те са доста съмнителни. Точно за това не вървят нещата. Връзките с политическия свят са много тесни, те са едни и същи хора.

- Как бихме могли да преодолеем този дисбаланс? 

- Това не може да стане години наред, колкото и да ни натиска Европа. Може и аз да съм по-песимистичен, защото 20 години гледам как тъпчем на място. Няма кой да им потърси сметка, защото нещата са вързани. Това е някаква грандиозна мафия. Тя е и политическа, и в икономиката. Вярно, в икономиката е сложно. С навлизането на чуждия капитал вече започват да играят други правила. Надяваме се нашите новобогаташи да използват парите си за друго, да осигуряват внуците си, но поне да не играят в икономиката. Защото това се пренася в политиката. Аз не съм оптимист. Вярно, предстои смяна на политическия елит, но кой ще дойде?

С докладите на ЕК може да се повлияе, но ние сме доказали много добре как можем да се правим на услужливи. Да вземем социалдемокрацията на БСП -какво й е социалдемократическото?

- Защо се получава така, че страни като Сърбия и Румъния стават привлекателни за част от нашите кадри, заводи пък местят производството си там?

- За Сърбия ми е трудно да кажа, че са по-добре. Там има огромни  демократични дефицити. Сърбите горе-долу живеят като нас в момента, а бяха много по-добре от нас. Доходите им спрямо ценовото равнище са на ниво като тук. В Румъния има сериозна корупция. Може би има някои предимства в инвестиционния климат, но не съм убеден.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10956 |05.07.2007 Световноизвестният илюстратор Иван Ганчев:Някои от сегашните ви капиталисти са бивши върли комунисти . 1| 7814 |01.07.2007 Проф. Дамян Дамянов: Бих желал българските учени да запазят водеща позиция в Европа . 8| 7503 |29.06.2007 Хасан Азис, кмет на Кърджали: Има етническо напрежение, но в някои партийни кабинети . 1| 12145 |27.06.2007 Пра-правнукът на Колю Фичето: Самозванци се опитват да се закачат за рода на Първомайстора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads