Реклама / Ads
1| 11130 |18.10.2022 ИНТЕРВЮ

Чолаков пред Фрог: С игри на кворум ще изберат шеф на НС

.
Петър Чолаков
Трудно ще бъде излъчен председател на Народното събрание. Първите заседания при всички положения ще се председателстват от доайена Вежди Рашидов, който е най-възрастният депутат. От там нататък ще се измисли някакъв председател. С игрите с кворума вероятно ще може да бъде избран председател. Не мога да се наема с прогноза кой точно ще бъде.
 

Това заяви пред ФрогНюз политологът Петър Чолаков.


Ето и цялото интервю: 

Господин Чолаков, отново сме на прага на нов парламент. Сега обаче ситуацията е малко по-различна и НС е значително по-фрагментиран. Първият тест ще е изборът на нов председател. Какво очаквате да се случи? 


Трудно ще бъде излъчен председател на Народното събрание. Нито кандидатът на ГЕРБ Росен Желязков, нито кандидатът на “Продължаваме Промяната” Никола Минчев лесно ще получат подкрепа. ПП търсят реванш за случилото се в предишния парламент, когато свалиха Минчев от поста и започна края на приказката им - после дойде и вота на недоверие. Те искат да покажат, че продължават да вярват на Минчев и не са свалили доверието си към него. 


Около Минчев се оформи мнозинството, но дори трите партии - БСП, “Демократична България” и “Продължаваме Промяната” няма да имат необходимия брой гласове. Кандидатът на БСП, който ще бъде обявен довечера, няма да получи достатъчно подкрепа. Фрагментацията е голяма и това ще бъде първият тест за това накъде духа вятъра в парламента. 

А накъде духа вятъра? Към избори или? 


Най-вероятно вървим към поредни предсрочни избори, да. 

 

Доц. Наталия Киселова посочи днес в ефира на Българското национално радио, че ако не се избере председател на НС, парламентът не може да функционира на практика. Какво би означавало това? Ще могат ли да се приемат актуализацията на бюджета, законите по Плана за възстановяване? 


Първите заседания при всички положения ще се председателстват от доайена Вежди Рашидов, който е най-възрастният депутат. От там нататък ще се измисли някакъв председател. За да се избере председател на НС, са нужни повече от половината гласове на присъстващите на заседанието. Първото заседание е като първия учебен ден в университета - ще се явят сигурно почти всички, което значи, че за да се избере председател ще са необходими 121 гласа. Това е трудно постижимо. От там нататък с игрите с кворума вероятно ще може да бъде избран председател. Не мога да се наема с прогноза кой точно ще бъде. Може да е фигура от по-малките партии и това ще бъде интересно. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7080 |13.10.2022 Доц. Лозанов пред Фрог: Хибридната война поразява личността на човек. У нас липсва медийно образование . 12| 7077 |12.10.2022 Адв. Величков пред Фрог: Властите реагираха неадекватно на обвиненията на Кремъл. Митрофанова няма място в НС . 5| 15078 |11.10.2022 Адв. Михаил Екимджиев пред Фрог: В пазарлъка на ГЕРБ за правителство, Гешев може да се окаже разменна монета . 18| 8903 |04.10.2022 Поптодорова пред Фрог: С решението си за Украйна и НАТО Радев прояви малодушие в критичен момент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads