Реклама / Ads
17| 11717 |24.08.2015 ИНТЕРВЮ

Д-р Дечев за Фрог: Фармаиндустрията няма да връща пари, съдът ще я защити

.
Д-р Дечо Дечев
Здравеопазването за 1 година се срина още повече. Държавните и общинските болници трупат лавинообразно дългове, а частните процъфтяват, посочва в интервю за Фрог нюз бившият директор на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Що се отнася до най-новата идея на министър Москов, фармацевтичните фирми да връщат пари на НЗОК, медикът вижда в нея пореден опит за заблуда на гражданите.
 

 - Министър Москов обяви, че ще накара фармацевтичните фирми да връщат пари на НЗОК. Това реалистично ли е?


 - Идеята фармацевтичните фирми да връщат пари е отразена в променената наредба № 10 на Министерството на здравеопазването. Похвална е инициативата за това производителите да отстъпят минимум с 10% от цените. Тези десетпроцентови отстъпки са за лекарства, които са самостоятелни в определена група, т.е.  се произвеждат само от един производител и са без конкуренция.Тези отстъпки касаят само такива лекарства. Когато дадено лекарство се произвежда от повече от един производител,  отстъпките не касаят тях. Т.е. промените са насочени към производители, които са самостоятелни в дадена група лекарства. Това, което бе тиражирано, че всички лекарства ще понижат цените си с 10%  не е вярно.  Според мен, това е поредният популистки ход, защото тази наредба е много атакуема в съда. Голяма е вероятността там тя да бъде успешно оспорена. Така от една странаq се запазва статуквото, а от друга се внушава,че министърът Реформатор се бори за промяна на статуквото, но лошите сили не му позволяват. Продължавам да твърдя, че в момента дори без да се променя нормативната уредба, министерството има достатъчно възможности да проведе действията, за които се парадира – да се намалят разходите за лекарства.

 

- Защо наредба №10 е лесно атакуема?


 - Накратко ще обясня как се формират цените на лекарствата, за които НЗОК  заплаща. Цените включват 3 компонента: цена на производител, надценка за търговия на едро и надценка за търговия на дребно. Например цената на едно лекарство, на която го заплаща Касата, е 11, 50 лв. При примерно общо 15% надценка, 1,50 лв. от тях са надценки, 10 лв. е цената на производителя. Така както е написана наредбата, производителят е задължен да върне определен процент от крайната цена -11, 50 лв. на Касата. Така задължителните проценти отстъпка ще са освен от 10-те лв.,които са цената на производителя и от тези 1.50 лв.,които вече дистрибуторът и аптеката законно са взели за дейността си. На производителите им се залага да върнат едни пари, които не са отишли при тях. Не допускам, че експертният потенциал на Министерство на здравеопазването не е видял пропуска. С този ход се печелят дивиденти, като министърът създава имидж на човек, който се грижи бюджетът на Касата да бъде изразходван рационално. Всъщност се обслужват корпоративни интереси.

Продължава да няма яснота по отношение на тъй наречената комплексна услуга, която никой не е формулирал ясно какво значи. Преговорите с НЗОК и БЛС трябва да започнат най-късно след 3 седмици, а все още няма и никаква яснота за двата пакета - основен и допълнителен. Тези преговори се обезсмислят, защото няма как да се преговаря за нещо, след като не знаеш какво е то. Хаосът ще продължи. Неяснотата блокира всякакви намерения на инвеститори в тоя сектор.

 

 - Каква оценка давате на здравеопазването в момента?

 

 - То сега е във видимо по-лошо състояние от преди 1 година. Дълговете на болниците са значително увеличени. Моделът на здравеопазването не е променен и няма опити да бъде променен. Оставаме в модела, в който има една здравноосигурителна институция – НЗОК, един неин договорен партньор – Български лекарски съюз и всички изпълнители на медицински услуги, търговски дружества.

 

 - Защо са нараснали дълговете на болниците?

 

 - Дълговете нараснаха заради променената методика за заплащане на болничните заведения. Всички превишения на дейностите над лимитите Касата не заплаща и болниците трупат дългове. Моделът е за сметка на държавните и общински болници, частните болници реализират печалби. Именно заради това беше гневната реакция на Москов към хора, които искаха да се ревизират получените плащания от НЗОК за 2014-та год. Имаше ръстове, които трябваше да бъдат проверени доколко са реални или се дължат на отчитане на дейности, които не бяха реално изпълнени.

 

- Вие излязохте прав, като обявихте, че сливането на болници е с цел приватизация.

 

- Факт е, че се направи опит това да се прокара в закон. Не мина първоначално, но това не означава, че опитите ще спрат. За хората запознати със случващото се в здравеопазването, е известно, че кръг особенно близък до Москов, продължава да настоява отхвърлените текстове за приватизация на държавните и общински болници да бъдат внесени отново и приети от парламента.


Даниела Николова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9636 |07.08.2015 М. Мурджов за Фрог: РБ ще е разочарованието на местните избори . 0| 17387 |29.06.2015 Д-р Нинов за Фрог: Оралната любов може да причини и сифилис . 35| 8949 |19.05.2015 Шефът на клуб „Звено” пред Фрог: КОЙ ще се намери, важно е ЗАЩО го прави . 45| 15976 |12.03.2015 Тенчо Попов пред Фрог: Епир и Солун са български, доказва го монета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads