Реклама / Ads
1| 5065 |03.02.2023 ИНТЕРВЮ

Доц. Инджов пред Фрог: Кабинетът ”Донев 2” да не влиза в политическите престрелки, а да се стреми към възстановяване на диалога

.
Най-важната задача на новото служебно правителство ще е подготовката на честни избори. Предишната власт остави това на заден план заради откровените амбиции да играе по-голяма роля от тази, предписана в Конституцията. Служебното правителство трябва да се стреми да възстанови политическия диалог и да намали разгорещените страсти. Има и друга важна задача - да ускори подготовката за членството ни в Шенген и откровено да обясни на българите защо това е важно.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът доц. Иво Инджов. 


Днес е първият работен ден на новата изпълнителна власт, назначена от президента Румен Радев в контекста на новите избори през април. Съставът е почти същият - единственият различен министър е този на културата. 


По думите на политолога предизвикателство ще е членството на страната ни в Шенген. Служебното правителство ще има за задача да обясни с факти защо страната ни не е била допусната до безвизовото пространство. 


“Българската страна се опитва да представи нещата така, че едва ли не България е изпълнила всички изисквания и две-три лоши страни блокират процеса, заради вътрешнополитически проблеми. В това има известна доза истина, но служебното правителство трябва да сложи картите на масата и да обясни, че проблемите не са само в изпълнението на критериите, а и в това, че имаме висящи проблеми с върховенството на правото и борбата с корупцията. Наскоро бе възстановен отново механизма за наблюдение в областта на правосъдието, което е шамар. Това са основополагащи реформи за членството ни в Шенген. Това не се случи заради съпротивата на ГЕРБ, ДПС и БСП - не бе приет механизъм за контрол на главния прокурор и новото антикорупционно законодателство", посочи политологът.


Доц. Инджов не очаква резки завои в политиката на служебното правителство. Такива няма да има и в сферата на енергетиката. 


"Предходното служебно правителство имаше такива изкушения и предложи 30-годишна стратегия в сферата на енергетиката. Това не е работа на един служебен кабинет. Правителството тогава обвърза България енергийно с Турция, което даде повод за критики. Имаше изкушения да възобнови преговорите с "Газпром", но не се случи. Като цяло служебното правителство бе принудено от обстоятелствата да върви в новия геополитически коловоз на българската енергетика, прокаран от предишното правителство", заяви още доц. Инджов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 19381 |31.01.2023 Стефан Попов-Чефо за Фрог: Войната в Украйна беше най-добрият лакмус, защото всички лъснаха от коя страна са . 8| 9783 |27.01.2023 Историкът Кирил Илиев за Фрог: Побоят над Християн е ескалация на зловеща поредица от насилие в РСМ . 15| 12714 |23.01.2023 Елена Поптодорова пред Фрог: Смисълът на казаното от г-жа Херо Мустафа за България е много тежък . 2| 6234 |23.01.2023 Снежана Стойчева за Фрог: Цените на имотите спряха да растат, вече няма готови да купуват „на всяка цена“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads