Реклама / Ads
0| 5508 |13.04.2022 ИНТЕРВЮ

Доц. Иво Инджов пред Фрог: Засега коалицията остава, но въпросът за РСМ може да я взриви

.
Доц. Иво Инджов Източник: БГНЕС
Засега, въпреки големите рискове, управляващата коалиция остава. Най-парещият проблем е дали българското вето за започване на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония да бъде вдигнато, или не. Той действително може да взриви коалицията. Въпросът за оказване на българска военно-техническа помощ на Украйна не е чак толкова взривоопасен.
 

Това коментира в интервю за Фрог Нюз политологът доц. Иво Инджов. Неговата оценка за моментната ситуация в четворната коалиция е между 4 и 5 по десетобалната скала. 

 

Защо доц. Инджов смята, че лидерите на БСП и на „Има такъв народ“ – Корнелия Нинова и Слави Трифонов, създават най-големите рискове за съществуването на коалицията, четете в цялото интервю:

 

Ако трябваше да оцените моментното състояние на управляващата коалиция по скалата от 1 до 10, то къде се намира тя?

 

В момента управляващата коалиция си е заработила оценка между 4 и 5. Тоест, движи се някъде към средата на скалата, но все още не е стигнала до по-горната половина. Причината – на фона на очакванията на българските граждани за решителна промяна и на фона на заявката на четирите партии, които влязоха в управлението, как ще правят реформи, и всичко това, съпоставено с постигания до момента резултат, не дава поводи за много оптимизъм. От друга страна това, което прави четворната коалиция, е в рамките на възможното. Тя има нещастието да управлява в условията на няколко насложени кризи – вътрешни и външни – и надали може да се очаква да надскочи ръста си. Мандатът ще продължи дотогава, докато не се изчерпат всякакви възможности за компромис между тях, а разделителните линии са доста. 

 

Украйна, БНБ, РСМ и връщането на хартиени бюлетини са някои от тези разделителни линии. Можем ли да разчитаме тези различия по съществено важни теми като сигнали за разпадане на четворната коалиция?

 

Тези разделителни линии са в резултат от различните политически и идеологически платформи на отделните партии в коалицията, доколкото такива съществуват, както и следствие от преследване на конкретни политико-корпоративни и лични интереси. Очакваше се да има разнобой, но едно е да има разнобой в нормална ситуация, друго е той да се развихри в условията на няколко кризи. Тези разделителни линии могат да се задълбочат, но на този етап управляващата коалиция няма да се разпадне по простата причина, че всеки един от участниците в нея калкулира представяне на изборите с много неизвестни. Някои от партиите ще намалят резултата си, дори чувствително - например „Продължаваме Промяната“ и „Има такъв народ“. Други се колебаят – могат леко да  вдигнат процентите си, но могат и да ги намалят. Тези партии са БСП и „Демократична България“. Така че от една страна страхът от слабо представяне при едни предсрочни избори, от друга – все пак желанието да си изпълнят предварително заявените намерения, с които влязоха във властта, ще крепи партиите в мнозинството. Никой не би искал предсрочни избори точно сега, освен „Възраждане“. Дори ГЕРБ използват темата за предсрочните избори по-скоро в сферата на политическата риторика. Те ще очакват управляващите да се дискредитират още повече в очите на ГЕРГ, за да натиснат по темата за предсрочните избори. Така че засега, въпреки големите рискове, според мен управляващата коалиция остава. Разбира се, за да сме по-точни, такива анализи трябва да се правят на всеки 2-3 месеца.

 

Кой е по-големият препъни камък в коалицията – Корнелия Нинова или Слави Трифонов?

 

Това са политиците с най-популистки уклон в рамките на тази коалиция. И двамата се явяват препъни камъни по различни начини. Корнелия Нинова, освен че е лидер на БСП, е и вицепремиер и министър на икономиката и може би е малко по-предвидима. Докато за Слави Трифонов - лидера на „Има такъв народ“, но се знае, че  комуникира с коалиционните партньори основно чрез Фейсбук статуси. Малко трудно се изгражда доверие между партньори с толкова различни визии за случващото се в страната и света, когато комуникираш с някого само през Фейсбук. Но ИТН и БСП са двете партии с двамата политически лидери, които създават най-големи рискове за оцеляване на коалицията.

 

Споменахте, че към момента никой не би желал предсрочни избори. Според Вас обаче, ако това се случи, възможно ли е завръщането на Бойко Борисов и ГЕРБ на бял кон?

 

За да се върнат Бойко Борисов и ГЕРБ на бял кон, освен че трябва да спечелят изборите, трябва да намерят и коалиционни партньори, с които да управляват. Не вярвам, че би се стигало до управление на ГЕРБ при един хипотетичен сценарий за предсрочни избори. Не би се стигнало и до коалиция ГЕРБ-ДПС – нито открита, нито прикрита на базата на плаващи мнозинства в парламента. Това би било прекалено компрометиращо за партията на Борисов. Не мисля, че ще се стигне и до коалиция ГЕРБ-„Възраждане“. Така че ГЕРБ продължава да се намира в изолация, макар че се очертават плаващи мнозинства и в този парламент по някои от най-разделителните теми. Все още никой няма да иска да управлява в открита коалиция с ГЕРБ, а тя вече не е партията, която допреди няколко години беше в състояние да си подбира младши коалиционни партньори.

 

Тоест смятате, че управляващата коалиция все още се държи, но има някои въпросителни, които във времето могат да предрешат съдбата й?

 

Има въпросителни, разбира се. Такъв е въпросът дали българското вето за започване на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония да бъде вдигнато, или не. Сакаш това е най-парещият проблем. Според мен въпросът за оказване на българска военно-техническа помощ на Украйна не е чак толкова взривоопасен. Дори да се стигне до оказване на такава помощ, най-много тя да включва каски, бронежилетки, може би патрони и леко стрелково оръжие, но нищо повече. Такова една решение ще даде възможност на БСП да си измие ръцете, да го осъди, да не подкрепи едно такова решение, но не и да излезе от коалицията. Докато Северна Македония е една изкуствено създадена тема, изкуствено преувеличена заплаха за българския национален интерес, която обаче се експлоатира ударно в емоционално пропаганден план от националистическите и по-патриотарските среди в България. Тя действително може да взриви коалицията. Но пък оставаме с впечатление, че сякаш решението за най-проблемните теми се отлага във времето.

 

Що се отнася до БНБ, там какъв е изходът?

 

Там се върви към излъчване на нов, по-консенсусен кандидат или преизбиране на сегания управител на БНБ. Защото кандидатурата на Любомир Каримански най-вероятно няма да получи достатъчна подкрепа при гласуването в парламента.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8423 |12.04.2022 Адв. Величков пред Фрог: Една от партиите може да блокира промените в ЗСВ заради битката за гуверньор на БНБ . 0| 10353 |11.04.2022 Александрина Пендачанска пред Фрог: Няма мнение по отношение на истината. БНР става платформа за фалшиви новини . 0| 9099 |11.04.2022 Деян Донков пред Фрог: На видеото министър Атанасов изглеждаше като льольо . 0| 10406 |11.04.2022 Полковник Христо Христов за Фрог: Отворена рана за Русия освен Украйна са още Нагорни Карабах и Грузия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads