Реклама / Ads
0| 3659 |14.06.2024 ИНТЕРВЮ

Доц. Киселова за ФрогНюз: Предполагам, че президентът ще свика Народното събрание на 18 или 19 юни

.
Доц. Наталия Киселова
“Предполагам, че президентът ще свика Народното събрание максимално бързо - или на 18, или на 19 юни. Ако веднага след полагането на клетва новите народни представители изберат председател и заместник-председатели на НС, предполагам, че ще започнат да работят по нов правилник. Според мен “Възраждане” отново ще издигнат свой кандидат, но по-скоро ще има консолидиране около кандидата от ГЕРБ".
 

Това посочи конституционалистът доц. Наталия Киселова пред ФрогНюз.

 

След последните промени в Конституцията, парламентът не беше разпуснат заедно с насрочването на нови избори, а депутатите продължиха работа до момента, в който започна предизборната кампания. 







“Един от въпросите беше как да бъде прекратен мандата на старото Народно събрание и да започне мандатът на новото. Старото Народно събрание работи до момента, в който не положат клетва новоизбраните народни представители. В момента все още сме на полето на 49-ото Народно събрание”, обясни доц. Киселова.


“В момента ЦИК е оповестила резултатите, получени от съответните партии и коалиции. Има обаче депутати, избрани в два избирателни района и те трябва да посочат от кой желаят да бъдат вписани като избрани. Има и избрани за народни представители, които са подали заявление, че не желаят да бъдат обявявани за избрани. Други пък са заявили, че искат да станат евродепутати, а не народни представители в българския парламент. След като бъдат изключени лицата, които са избрани за Европейския парламент, както и след като избраните в два района посочат от кой искат да станат депутати, тогава ЦИК ще обяви избраните за народни представители”, каза още тя и посочи, че чак тогава може да бъде свикан новият Парламент.


“Президентът има едномесечен срок от произвеждането на изборите да свика Народното събрание - тоест до 9 юли. Радев обаче каза, че в понеделник ще обяви кога свиква НС. Причината е, че в понеделник ще бъде оповестен окончателният списък на ЦИК с народните представители в 50-ия Парламент”, каза тя. 







“Когато президентът свиква Народно събрание, това става с указ. Той определя датата на първото заседание. В момента, в който се закълнат новоизбраните депутати, се прекратява мандата на старото Народно събрание”, посочи доц. Киселова.


На въпрос кога според нея ще бъде свикан 50-ият Парламент, отговори така:


“Предполагам, че президентът ще свика НС максимално бързо - или на 18, или на 19 юни. Ако веднага след полагането на клетва новите народни представители изберат председател и заместник-председатели на НС, предполагам, че ще започнат да работят по нов правилник. Ако обаче не могат да изберат председател, това ще доведе до сериозно напрежение”.


Въпреки това, доц. Киселова не смята, че ще има трудност при избирането на председател на 50-тото Народно събрание:







“Възможно е да има напрежение. Според мен “Възраждане” отново ще издигнат свой кандидат, но по-скоро ще има консолидиране около кандидата от ГЕРБ”.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8009 |13.06.2024 Бранимир Ботев за ФрогНюз: Туристическият ни продукт е най-евтиният в Европа. Продаваме по-евтино, отколкото в Африка . 15| 4667 |12.06.2024 Теодор Славев за ФрогНюз: Не живеем в обществото, което ни представят “Величие” или което се иска на Румен Радев . 11| 5070 |12.06.2024 Мира Радева за ФрогНюз: Постъпката на Христо Иванов е достойна - като на Макрон. При Нинова все има шикалкавене . 13| 4177 |11.06.2024 Георги Киряков за ФрогНюз: "Величие" ще влязат в хора на пропутинистите, които прокарват интересите на Русия в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads