Реклама / Ads
2| 2756 |14.06.2024 НОВИНИ

ЦИК окончателно определи колко мандата имат парламентарните сили. Кой партиен лидер се отказа да е депутат?

.
Източник: БГНЕС
Централната избирателна комисия (ЦИК) прие проект на решение, в което обявява разпределението на мандатите в Петдесетото Народно събрание. Това стана на заседание на комисията, излъчвано онлайн на интернет страницата ѝ. До 16 юни трябва да станат известни имената на избраните народни представители.
 

Коалиция ГЕРБ-СДС имат 68 мандата. 

 

Партия ДПС има 47 мандата.

 

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" имат 39 мандата. 





Партия "Възраждане" имат 38 мандата. 

 

Коалиция "БСП за България" има 19 мандата. 

 

Партия "Има такъв народ" има 16 мандата.

 

Партия "Величие" има 13 мандата.

 

С решението се обявяват и резултатите от гласуването в изборите за народни представители, съобразно получените действителни гласове в избирателните секции в страната и чужбина. 

 

Посочва се още, че в тези избори няма избрани независими кандидати. 

 

Коалиция ГЕРБ-СДС е получила 530 658 действителни гласове.

 

Партия ДПС е получила 366 310 действителни гласове. 





Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" е получила 307 849 действителни гласове.

 

Партия "Възраждане" са получили 295 915 действителни гласове. 

 

Коалиция "БСП за България" е получила 151 560 действителни гласове. 

 

Партия "Има такъв народ" е получила 128 007 действителни гласове.

 

Партия "Величие" е получила 99 862 действителни гласове. 

 

Лидерът на ИТН Слави Трифонов пак се отказа да е депутат

 

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 50-ото Народно събрание.

 

ЦИК заличава Станислав Тодоров Трифонов от листата на партия „Има такъв народ“ в Петнадесети изборен район – Плевенски, и в Двадесет и пети изборен район – София, в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г., се посочва в решение на Централната избирателна комисия, прието днес.

 

Постъпили са заявления с от Христо Христов Петров (Ицо Хазарта) от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, от Ивайло Ванев Вълчев от партия „Има такъв народ“, от Кристиан Иванов Вигенин от коалиция „БСП за България“, от Станислав Добринов Стоянов от партия „Възраждане“, с което заявяват, че желаят да бъдат обявени за членове на Европейския парламент от Република България и да не бъдат обявявани за народни представители.





С Решение на ЦИК Христо Петров, Ивайло Вълчев, Кристиан Вигенин и Станислав Стоянов, са обявени за избрани за членове на Европейския парламент от Република България, поради което следва да бъдат заличени от съответните листи на партиите и коалициите в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г.

 

До 16 юни разбираме имената

 

На 11 юни ЦИК публикува резултати при 100% обработени секционни протоколи от изборите за Народно събрание, произведени на 9 юни. Данните показаха, че в 50-ия парламент ще влязат седем партии и коалиции.

 

Сега следва кандидатите, избрани в два многомандатни изборни района, в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в Централната избирателна комисия (ЦИК) в коя листа желае да остане избран. Срокът за това е до днес, 14 юни, според хронограмата за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни. 

 

Ако не подаде такова заявление, ЦИК го обявява за избран за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран като кандидат за народен представител. 

 

До 16 юни трябва да станат известни имената на избраните народни представители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2622 |14.06.2024 Студен атмосферен фронт минава през страната, вземете си чадър . 4| 3458 |13.06.2024 За първи път изпадаме в ситуация, в която имаме не 240, а 480 депутати. Ето защо . 2| 2925 |13.06.2024 Влияе ли хомофобията върху икономиката у нас . 4| 2824 |13.06.2024 Боеприпасите, които вдигнаха на крак Община Чирпан се оказаха учебни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads