Реклама / Ads
0| 6297 |13.04.2022 ИНТЕРВЮ

Експертът Робърт Пшел: Русия варварски разруши мира в Европа. Кремъл дезинформира без връзка с реалността

.
Как НАТО вижда бъдещето на отношенията с Русия и какви гаранции за защита може да предостави Алиансът на Украйна? Телевизионният канал Current Time зададе тези въпроси на Робърт Пшел , старши сътрудник в независимия мозъчен тръст на Фондация Пуласки. В миналото Робърт беше ръководител на информационното бюро на НАТО в Русия.
 

– Разбирате ли каква фундаментална трансформация и „рестартиране“ на НАТО обяви ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг? Столтенберг не изключи в бъдеще постоянното присъствие на силите на НАТО по външните граници на блока, включително на границата с Руската федерация.

 

- Всичко това, разбира се, е свързано с събития, започнали на 24 февруари, с варварската война, която Русия започна срещу Украйна. Но до известна степен тази трансформация на НАТО започна след събитията от 2014 г., след анексирането на Крим.

 

А сюжетът, свързан с Швеция и Финландия, отлично показва как страните си променят мнението, които само преди два месеца дори не са мислили за присъединяване към НАТО. За тях това беше толкова дълга потенциална перспектива и различни анкети също казваха, че това мнение няма мнозинство. Но всичко се промени, след като стана ясно за какво е готова Русия. Русия, накратко, разруши мира в Европа, унищожи така наречената архитектура за сигурност. И много страни са работили върху тази архитектура. Имаше дори време, когато Русия също се опита, каза, че участва в това.

И за такива държави, които граничат с Русия, случилото се в Украйна означава сериозни заплахи. Следователно НАТО трябва да отговори на това като увеличи военното и отбранителното си присъствие буквално вече на границите с Русия, в непосредствена близост.


И тази трансформация на НАТО е от ключово значение. Мисля, че ще видим решенията, които ще бъдат взети на срещата в Мадрид през юни: те означават и промяна в самата доктрина на НАТО, защото Стратегическата концепция на НАТО е един от най-важните документи, които се приемат за много години напред. И всичко това ще бъде отбелязано в този документ.


- А как според вас Русия ще възприеме постоянното военно присъствие на силите на НАТО по границите с Русия? В крайна сметка това също се обсъжда сега и вероятно това ще се обсъжда и в Мадрид?

 

- Разбираме, че във връзка с това ще чуем различни неща, които нямат връзка с реалността.

Защото бих искал да подчертая и историческата истина. До 2014 г., въпреки факта, че имаше няколко държави – съседи на Русия, които биха се радвали да видят военни контингенти на НАТО в своите страни, нямаше подготовка за това! И едва наскоро всичко се промени. Но ние чуваме пропаганда или дезинформация от Кремъл, че уж Русия ще реагира или вече реагира на това, което прави НАТО. Но истината се оказва, че всичко е абсолютно обратното.


Накратко, НАТО като организация за колективна отбрана е не само правилното нещо. Може да се каже, че задължение на съюзниците е да укрепят отбраната си, преди всичко в източната и южната част на Европа и, честно казано, на север. Ето защо, ако исках да бъда недипломатичен, дори бих казал, че вече никой не обръща много внимание на това, което казва Кремъл, защото обикновено това е чиста дезинформация, която няма връзка с реалността. Чухме различни неща, които никога не се оказаха истина. Следователно и в този случай ще направим това, което съюзниците смятат за правилно от гледна точка на отбранителната политика. А НАТО не провежда никаква агресивна политика.

 

- Президентът на Украйна Владимир Зеленски току-що каза вчера, че „ако Украйна беше в НАТО, тогава нямаше да има война". Съгласен ли сте с това?

 

- Вече не съм служител на НАТО. Но мисля, че това до голяма степен е вярно. Защото въпреки това, колкото и много неприятни и дори глупави неща да се говорят в Москва за НАТО, има добро разбиране на това пети член („ако една държава-членка на НАТО е жертва на въоръжено нападение, всички други държави-членки на Алианса ще считат този акт на насилие за въоръжена атака срещу всички страни от НАТО и ще предприемат действия, които считат за необходими, за да помогнат страната от НАТО“ – НВ) има абсолютно реален смисъл, че не е просто нещо написано на хартия, това означава конкретна подкрепа, конкретни действия.

 

И следователно всички страни, които се присъединиха към НАТО от самото начало и след 1990 г., са страни, които искаха да увеличат своята сигурност. И никога не е имало такова нещо в историята на НАТО, която да е страна по време на Студената война и след нея да реши, така да се каже, открито да атакува НАТО. Защото потенциалът на НАТО е огромен.

 

И мисля, че да, тъжно е да се каже, но президентът Зеленски е прав. За съжаление в НАТО нямаше консенсус, така че страните членки да искат да видят Украйна в НАТО в някаква перспектива. За съжаление все още няма готовност това да се случи. И затова Украйна е в положението, в което се намира. И можете просто да сравните позицията му по отношение на сигурността със страни като Литва, Естония или Латвия, или дори Полша, например. Има голяма разлика дали дадена страна е член на НАТО или не.

 

 

- Киев вече заяви, че е готов да обсъди извънблоковия статут на Украйна в замяна на гаранции за сигурност от редица държави. Дори не от НАТО като цяло, а поне за някои европейски или западни държави, които да гарантират тази сигурност. И сред тях се предлагат например САЩ, Великобритания, Италия, Германия и редица други страни. Смятате ли, че този вариант е възможен изобщо?

 

 

- Честно казано, мога да използвам само добре познатата поговорка: чакай и ще видиш. Това е труден въпрос, защото говорим за задължения в областта на сигурността, когато самите страни от НАТО са обвързани с такива задължения. Следователно не е толкова лесно една, две или три страни от НАТО да поемат подобни ангажименти към трети страни.


Но все пак има огромна политическа подкрепа за Украйна, има голямо желание на целия нормален свят да сложи край на тази война. Знаем, че днес като цяло по-нататъшното съществуване и като цяло дори минималната сигурност на Украйна зависи от това как тя се справя със защитата срещу това варварско нашествие. Затова страните от НАТО като организация помагат и ще помагат на Украйна да се защити. Но, както вече обсъждахме, има разлика между това кога една страна е член на НАТО или не.

 

И това (нашествие) също показва колко голяма беше дезинформацията от Москва. Всички тези обещания, които чуваме от много години. Чувал съм ги хиляди пъти в Москва: „Защо изобщо да влизаш в НАТО, ако можеш да живееш добре, съседи сме и т.н.“. Всичко това се оказа чиста глупост и фалш! Днес, както виждаме, се извършват военни престъпления, депортации, етническо прочистване, убийства на хиляди цивилни, насилие над жени и т.н. Знаем, че на Москва просто не може да се вярва! Да, има и други заплахи в света. Но в Европа, за съжаление, няма по-голяма заплаха за другите държави от Русия с президента Путин, който води такава политика! И всички страни разбират това: както тези, които са близо до Русия, така и тези, които са далеч от нея.

 

Превод: Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13593 |01.03.2022 Експертът Илия Налбантов пред Фрог: Путин не е Русия, орки е прозвището за агресорите в Украйна . 35| 11978 |02.07.2020 Експертът Иван Хиновски: И да получим лиценз за АЕЦ ”Белене”, ще режем лентата след двадесетина години . 13| 17333 |06.03.2019 Експертът Георги Котев: Изграждането на АЕЦ ”Белене” е абсурд! Защо г-жа Петкова е още министър? . 4| 6466 |09.09.2007 Робърт Баер, ЦРУ: Търсехме българин да издаде плановете на Брежнев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads