Реклама / Ads
0| 22818 |02.08.2022 ИНТЕРВЮ

Експертът Васил Начев за Фрог: Ще се съдим с ”Газпром”! На 19-и трябва да потвърдим офертата за танкерите

.
Васко Начев
Всеки опит на служебното правителство да се обърне към ”Газпром” ще е с празна кошница. Всички такива ашладисвания от рода, че тия танкери или ония танкери, този и оня доставчик са с неизгодни оферти и на висока цена си е чиста игра с огъня на някои хора. Други с лека ръка казват, че ”Газпром” ще ни съди за 1 млрд. Това е юридически казус. Ще има арбитраж. Но и двете страни ще се подготвят. Хубаво е, от наша страна, още отсега да мислим в тази посока.
 

В "Булгаргаз", мога да кажа, че виждам малка разлика между предишното и сегашното ръководство. Изпратена е манипулативна ценова таблица към министерството. От два месеца политолози, некролози, всякакви видове специалности, се упражняват на гърба на природния газ. Ако ние не потвърдим на 19 август офертата за танкерите с втечнен газ, мога да ви кажа отсега, че нищо добро не ни очаква през зимата. Нашите търговци на газ са дребни, те търгуват газ за две-три запалки... Спекулира се и с газовите терминали. Не познавам новия министър на енергетиката.

 

Това казва за Фрог нюз енергийният експерт Васко Начев.


- Г-н Начев, ще успеем ли да напълним газохранилището в Чирен за зимата?


- Това е въпрос, на който само "Булгаргаз" може да отговори. По начина, по който виждаме действията му, за да се напълни на 100% имам известни съмнения. Но да се надяваме, че колкото повече, толкова по-добре.


- Може ли новото служебно правителство да вземе решение за реактивация на руския газ от "Газпром". Самата Митрофанова заяви, че разчита на новия служебен кабинет за изпълнение на договора с "Газпром"?


- Митрофанова се опитва да посредничи. Тази дума напоследък е доста актуална и модерна. Дори и търговците са наричани посредници, което е странно, но по-лесно хваща дикиш в масовия зрител и читател. И затова всички, които търгуват с газ, са посредници. Защото за всички тях единственият източник на газ е "Газпром" и нищо друго. И затова всички са посредници, вместо "Булгаргаз" да си купува директно. Разбира се, вкарвам известна доза сарказъм в този коментар.


Дори и да се опита служебното правителство да се обърне към "Газпром", още от сега ви казвам, че резултатът ще бъде отрицателен. Защото има ред условия, които няма как да се получат в мандата на служебното правителство. И ако , видите ли, те вдигнат шум в тази посока, накрая кошницата ще им остане празна. Това е моят прочит на нещата. А най-вероятно ще има някакви плахи опити, но силно се надявам, че разумът ще надделее, защото това, което се случва на газовия пазар като цяло, в света в глобален аспект и като го сведем до Европа и като си представим ние къде сме, е изумително, че има хора, които не си дават сметка, каква е реалната картина. И всички такива ашладисвания от рода, че тия танкери или ония танкери, този и оннзи доставчик са с неизгодни оферти и на висока цена си е чиста игра с огъня на някои хора.


- Сутринта дори лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че не е работа на служебното правителство да връща кантактите с "Газпром"?


- А,а,аааааа! Това вече е интересно. Ето това е индикация, кой стои зад него. Спомняме си, че само преди два дни беше оповестено гръмко предложение от Бойко Борисов, което дълбоко в себе си крие много рискове.


- Трябва ли България да плаща на "Газпром" за неупотребения газ, както твърдят някои експерти и бивши министри? И напротив, трябва ли България да предяви иск за нарушаване на договора от "Газпром" и пропуснати ползи?


- Това е една от теми, по които чуваме много спекулации. Някои с лека ръка казват, че "Газпром" щял да ни осъди и дори споменават цифрата от 1 милиард. Това са толкова несъстоятелни неща, че е изумително. И го казват хора, които би трябвало да имат поне малка представа за тези неща. Нима, когато някой едностранно е нарушил правилата на един договор, след това трябва да те обвини, че ти не си изпълнил договора. По клаузата "вземи и плати", ти трябва да си отказал да го вземеш, за да плащаш. А случаят е различен. Това е юридически казус. Ще има арбитраж. Но и двете страни ще се подготвят. Хубаво е от наша страна още отсега да мислим в тази посока. Необходимо е много време за тази подготовка.


Но суматохата е такава, че наблюдавайки поведението на "Булгаргаз", мога да кажа, че виждам малка разлика между предишното и сегашното ръководство. И повод за това е това писмо или доклад към министерството, където има една таблица, ценова. Тя е изключително манипулативна и неточна. Там са ясни цените на двете борси "ICE" и "Хенри Хъб , останалите числа са много странни. Нещо са разместени колоните, нещо се е случило. Или екселът е дал грешни формули... Не мога да кажа. Но няма нищо общо с реалността. Как си позволяват да се прави такова нещо, не знам!


- Един експерт от Българска стопанска камара каза, че се очаква да се увеличат цените на газа с 60%, което за тях било фактически на 100%. Какво означава това?


- Ха-ха-ха! От два месеца политолози, некролози, всякакви видове специалности, се упражняват на гърба на природния газ. Значи 60% били на практика 100%. Страшна математика! От 1 август тези 54% стават 60%. В същото време, когато нямаш дългосрочен договор и купуваш от днес за утре, няма как да очакваш, че ще получиш добра цена. И пак казвам, че все още оттук-оттам ни подават ръка. А влизайки в зимния период, нещата ще загрубеят. И ако ние не потвърдим на 19 август офертата, мога да ви кажа отсега, че нищо добро не ни очаква през зимата. Тъй като часовникът цъка, бързо върви времето, оттук-насетне все по-трудно ще става осигуряването на газ.

И ще ви кажа още нещо. Бивша дъщерна компания на "Газпром" е отказала по-дългосрочен договор за газ за Индия. Разбирате ли за какво става дума? Затова казвам, че хората не си дават сметка за тези, които вдигат шум да търсим само руския газ.....


- Г-н Начев, каква е истината за американските танкери. И може ли да имаме някакъв по-дългосрочен договор със САЩ за втечнен газ?


- Това зависи само и единствено от "Булгаргаз". Няма кой друг. Вижте, нашите търговци са търговци на дребно. Те не са се развили, не са станали големи, защото пазарът ни е такъв. И защото допреди няколко месеца 92% от газа, който се употребяваше в България идваше от една единствена точка. Каква търговия, каква дейност да се развие на такъв пазар. Няма как! С добри чувства съм към нашите търговци на газ, но те търгуват газ за две-три запалки, грубо казано. В малки количества. И това са двете фактури, които Делян Добрев размахваше. Но вижте за какви количества става въпрос. Но това са ни възможностите. Ние нямаме големи, мощни търговци. Единствено "Булгаргаз" може да го направи с държавна помощ. Защото на едно карго само транспортът му е 2,5 млн. долара. Разбирате ли за какви цифри става дума?


- Ами тия страхове дали ще има място на терминала "Ревитуса" за танкерите. Тия страхове, как ще ги коментирате?


- Това е другата честа спекулация. Към днешна дата няма нито един свободен терминал за разтоварване на един кубик газ. Нито един в Европа. И това е слабото място на Европа. Газ има, но няма как да влезе в Европа. Всички тези терминали са резервирани от компании. Те нямат газ. Те чакат да се появи някой.

 

- Няколко думи за позицията на ГЕРБ за решаване на газовата криза? ГЕРБ е готов да съветва как да стане диверсификацията - като обяви служебното правителство търг за доставки на втечнен газ за 10 години?

 

- След като толкова време нищо не беше направено в тази посока, предложението за дългосрочен договор на референтна цена е добър. Но откога го търкаляме този казус? Изведнъж ГЕРБ си го присвоиха. Няма лошо, стига да се случи. Но това не може да стане за два месеца. До края на годината ако стане, ще бъде чудо. Необходима е голяма подготовка по новия договор. Та така....


- Ще сключим ли с Азербайджан дългосрочен договор за повече от 1 млрд. куб. м. газ?


- Ние си имаме дългосрочен договор, но за един милиард. Поискахме дългосрочен договор за повече. И азерите ни казаха, да си решим въпроса с начина на доставка. Но това не е възможно по няколко причини. Едиственият вариант е, ако може газ да влиза през Турция.


- А има ли някакво зрънце истина, че по азербайджанските тръби тече и руски газ?


- Това са поредните глупости. Говорят, че миналата година били толкова, сега ще са повече. Дори не знаят режима на Шах Дениз. Първата година никога не се пуска на сто процента. Това е.


- И накрая - познавате ли новият енергиен министър Росен Христов. Известен ли е той след енергийните експерти?


- Не го познавам. Президентът Радев трябва да отговори, защо е непознат. Никой не го познава. Просто той има друг бизнес.

 

Разговаря Красен Бучков








 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 23371 |23.06.2022 Илиян Василев пред Фрог: ИТН беше бомба и тя гръмна. Нещата ще се влошат радикално, но ще излезем по-силни . 0| 15367 |15.06.2022 Илиян Василев пред Фрог: Корупционните батерии на ГЕРБ се изтощиха, трябва им ново зареждане . 0| 6280 |13.04.2022 Експертът Робърт Пшел: Русия варварски разруши мира в Европа. Кремъл дезинформира без връзка с реалността . 0| 13572 |01.03.2022 Експертът Илия Налбантов пред Фрог: Путин не е Русия, орки е прозвището за агресорите в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads