Реклама / Ads
0| 11802 |11.06.2022 ПОЛИТИКА

Васко Начев: Корупционната възглавница на руските енергийни проекти е мека и удобна, затова квичат сега

.
Цената на втечнения американски газ при дългосрочен договор е 47 долара за мегаватчас. Това би могла да бъде цената. Сигурен съм, че има и някаква премия от там насетне - добавка към референтната заедно с транспорта, която едва ли ще излезе някога наяве. Аз не мога да кажа колко е. Дългосрочен договор все още няма. От “Булгаргаз” нещо се ослушват. Не им се иска да сключат дългосрочен договор. Само те могат да кажат защо. Такъв може да се сключи.
 

Това заяви в предаването "ЕвроДикоФ" енергийният експерт Васко Начев.

 

Той обясни, че ако погледнем TTF - референтната цена, която се ползва за пресмятането дори на газа, който получаваме от “Газпром”, ще видим, че там е 84 евро на мегаватчас. От 30 до 84 е разликата на едната и другата борса.

 

"Твърде отскоро е това ръководство на “Булгаргаз”. Вероятно искат да видят събитията в Украйна, дали ще се появи отново възможността за доставки от “Газпром”. Всички си искат руския газ, без да си дават сметка колко олекват с тези изявления. Цифрите показват нещо съвсем различно. Крие се нещо в тези интерпретации", посочи той.

 

Според него танкерите с втечнен газ се разтоварват в Турция на един от терминалите. Не се шуми обаче заради условностите около доставката.

 

"От днес за утре да може да доставите газ, нали сме сигурни, че някой е подал ръка за това? Нещата са направени на добра воля. Ако се вдигне шум около тази история, веднага на опашката ще се наредят още много хора", посочи Васко Начев.


По думите му двата танкера с втечнен газ ще са достатъчни за около 2 месеца и половина.

 

“Ако не вземем в най-скоро време кардинално решение, краят на юли ще закъсаме за природен газ. Нали не си въобразяваме, че това с подадената ръка ще продължава до безкрай?”, категоричен беше Начев.

 

Енергийният експерт посочи още, че от нас зависи как ще изиграем от тук насетне газовите си карти.

 

“Корупционната възглавница във всички енергийни проекти от руска страна е толкова мека и удобна, че виждаме писъците в момента, които се разнасят. Една част от тези, които квичат, не участват в схемата, но тайно се надяват да бъдат забелязани и един ден да бъдат включени. Нямам друго обяснение да казвате на черното бяло”, смята още Начев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9707 |23.11.2018 Експертът В. Начев: Фанфарите около Турски поток са несериозни, ”Газпром” мълчи . 3| 6152 |16.04.2018 Дадоха кмета на Пазарджик на Антикорупционната комисия . 2| 4963 |12.12.2016 Христо Иванов: България трябва да се освободи от корупционната чума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads