Реклама / Ads
21| 16450 |19.01.2018 ИНТЕРВЮ

Елена Йончева пред ”Фрог”: Управлението на ГЕРБ генерира корупция

.
За корупцията в държавата, общините и медиите, която се насажда на управленско ниво, за Несвободата в медиите, за страха - пред ”Фрог нюз” говори топжурналистът Елена Йончева, която сега е депутат от БСП и говорител на левицата.
 
- Г-жо Йончева, не стихват скандалите между вас и ексминистъра на енергетиката, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Защо той ви контраатакува с твърдения, които в определени моменти дори минават границата на доброто кавалерско поведение?

- Без да обиждам и обвинявам, аз, ние от БСП, само задаваме въпроси, съобщаваме факти и се надяваме експертите, компетентните органи, журналистите да заемат с прецизно разследване. Поведението на г-н Добрев говори за неговата същност и аз не възнамерявам да го коментирам . Според мен, това е доста елементарен подход, който цели да отвлече вниманието от фактите и въпросите, които ние изнесохме. В този смисъл, ето още няколко нови въпроса към г-н Добрев, които за първи път съобщавам пред вас и ви предоставям схема:

Фирмата на Добрев: "Иконус – Икономически консултации и услуги“ ЕООД на 06.07.2007 г. Взема заем 250 000 евро от офшорката „ИКОНС КОНСУЛТИНГ“ LTD СЕЙШЕЛСКИ ОСТРОВИ. Добрев прехвърля управлението на фирмата на 21.07.2009 г. На майка си заедно със заема от офшорката. По-късно, когато става зам.-министър на 07.06.2011г. той прехвърля собствеността, но заемът си стои до 2014 г. Има качени декларации в търговския регистър, че заемът не е погасен. Колкото до родителите му – Фирма "ВИЗЬОР"- ООД тегли заем от "Форуком и компания"- ООД на 11.06.2012 г. 400 000лева при 8% годишна лихва. По-късно на 13.08.2012 г. пак тегли от същата фирма 100 000 лв. при същата лихва – останалите заеми до 1 870 000 лв.. И в двете фирми зетят е акционер с по 30% акции и изпълнителен директор. Фирма „Форуком“ АД се финансира от офшорките „TERES CONSULTING LTD“. Със 70 000 евро „Камеа Бизнес“ SA С 2,5 млн. евро, „ Форуком и компания“ООД, както и всички фирми в пирамидата се финансират от „Форуком“АД!

Ние сме наясно, че използването на заеми от офшорки не е незаконно, но искаме да се провери собственността им. Също така какъв е произходът на парите и какво е обезпечението по тези заеми? Защото имаме съмнения, че тези пари са изнесени с цел укриване на данъци и после се връщат като законни заеми - „бели“ пари. А заемът от офшорна фирма не е изискуем след петата година. Нека експертите – икономисти и юристи да кажат своето мнение за всичко това, аз съм журналист, но тази схема ми се струва прелюбопитна и затова задаваме въпроси.

- С тези нови факти, които изнасяте, вие продължавате ли битката срещу Добрев?

- Никой не води битка срещу г-н Добрев, а срещу порочния модел на работа. Деляндобревците са десетки в държавата. Смятам, че с изнасянето на подобни факти ние помагаме за очистване на имиджа на нашата държава. Убедена съм, че европартньорите ни няма да ни търпят дълго такива, каквито сме в момента.

- Затова ли си избрахте темата на вота – корупцията? ГЕРБ казва, че корупция имало навсякъде, но трябва ли да се примиряваме с нея?

- Различното при нас от „навсякъде“ е, че в момента самата държава генерира корупция, прави го властта, управлението. Във всяка българска община има по един феодал, който раздава обществени поръчки на свои хора, заплашва и дерибейства, а на служба назначава само свои хора и роднини. Хората вече не вярват, че е възможно да има почтено възлагане на търгове, не вярват, че почтеността е добродетел в обществен план. Това е много тревожно.

- И отвън ни критикуват, но какво трябва да се случи, че да се промени средата, която очевидно подхранва този порочен модел?

- В официален доклад на Държавния департамент на САЩ се казва, цитирам: „Служители на всички клонове в правителството са замесени в корупционни скандали безнаказано. Корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки, търговия с влияние. Българското правителство не прилага закона ефективно“. Нека премиерът да каже кога са разследвани фирми за присвояване, кои са тези дружества? Правителството ни твърди, че става дума за „усещане за корупция“. За какво говорят тези хора, те поети ли са, какво е това „усещане за корупция“?

- А не усещат ли маразма и нескритата омраза на обезверените хора, както и емиграцията?

- Големият проблем е, че беше премахнато конкурсното начало, няма конкуренция. Например във Велико Търново каква конкуренция е имал убитият бизнесмен Петър Христов, обявен за „сивия кардинал“ на старопрестолния град, съобщиха медии като бтв да речем. Човек, билзо до ГЕРБ, който от 2012 г. бил усвоявал обществените поръчки в района. За разплитането на това убийство трябва да се проследи пътят на парите, интересите, които стоят зад този показен разстрел. Корупцията у нас е не просто раздаването на рушвети, а това, че вече е такъв начинът на управление на страната ни. Познавам много почтени бизнесмени, които изнасят своя бизнес навън и казват: „Тук ни рекетират на всяка крачка, не се търпи вече“. Всеки успешен бизнес у нас бива рекетиран, връщаме се в мутренските времена.

- Вие в БСП разсърдихте ли се на ДПС, че ви обърнаха гръб за внасянето на вота?

- Ще видим как ще гласуват, но се разминаваме в основните си мотиви за вота – те смятат, че патриотите са големият проблем на страната, а ние, че това е начинът на управлението й.

- Вицепремиерът Валери Симеонов се закани да ви съди заради разкритията ви за границата, това притеснява ли ви?

- В България, когато някой покаже корупционна практика, опита се да повдигне завесата, веднага го плашат със съд Това направи не само г-н Симеонов, а и д-р Петър Москов.

- Вие как си обяснявате факта, че откакто сте депутат изнесохте на светло толкова скандални факти, колкото журналистите през годините явно не са посмели?

- Как да си обясним, че според изследване на „Репортери без граници“ България през 2006 г. е на 34-то място по свобода на медиите, което си поделя заедно с Франция. Днес сме на последно място. Корупцията задуши медиите. „Кумгейт“ в Хасково и в други градове не бяха изнесени от местните журналисти, от корепондентите, въпреки че тези неща се знаят в малките градове, хората ги говорят, но медиите не смеят да пишат за тях. Говорим за много почтени и способни колеги. Но за съжаление, както националните, така и регионалните медии са зависими финансово както от бизнеса по места, така и от органите за управление. Свободата на медиите е зависима от корупцията, от търговията с обществения ресурс.

- След всички скандални разкрития, понякога не изпитвате ли чисто човешки страх?

- В последните 20 години съм общувала с много бандити и винаги съм намирала начин да оцелея.

Интервю на Аделина Делийска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 12387 |27.12.2017 М. Андреев: Шефът на комисията за контрол на службите е като трепетлика пред Борисов . 5| 8283 |14.12.2017 Захаринка Истаткова: Позор пред света е да хвърляш яйца срещу иконата Ваня Рибчева . 7| 19041 |14.11.2017 Бивш шеф на ДАНС пред Фрог: Съдът сочи, че за шефа на НАП-Пловдив има данни за извършени престъпления . 5| 9456 |31.10.2017 Ст. Делийски: Конгресът на БСП се случи по предварителния план на Нинова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads