Реклама / Ads
0| 7002 |29.06.2022 ИНТЕРВЮ

Елена Поптодорова пред Фрог: Най-сетне решителна стъпка. Държавата беше станала заден двор на руските служби

.
Експулсирането на руски дипломати е силен и решителен знак. Но не бива да остава еднократно действие и да се смята, че е под напора на вътрешни събития извършен, да носи извънредност. Това трябва да е business as usual. Това не е станало без участието на МВнР. Не е еднолично решение, взето е между няколко държавни органа. Най-сетне, вероятно под напора на на вътрешни обстоятелства едно правителство предприема много ясна и ярка стъпка. Държавата беше станала заден двор на руските служби.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз дипломатът Елена Поптодорова.


Ето и цялото интервю: 


Госпожо Поптодорова, Кирил Петков обяви, че гони 70 руски дипломати. Не е ли това безпрецедентен брой за Европа?

 

 

Имаше много големи бройки в други държави в предишни години. Имаше едно паметно експулсирани в САЩ в предишни години. Не толкова отдавна имаше около 63-ма експулсирани дипломатически служители от Русия. 


Оказва се, че руските посолство винаги са имали много висок дял на тайни служители, които са под “легендата” на посолски служители - дипломати, административни и технически служители. Във всички тези групи от работещите в посолство на една държава, Русия винаги е имала максимален брой представители на тези служби и това не е било тайна. 


В по-хубавите години на съвместно съществуване, когато нямаше пряк сблъсък, какъвто има в момента, някак си това се преглъщаше. При нас никога не е имало възможност да се промени или да се поиска друго. Големите западни държави по друг начин овладяваха тази тенденция на Русия. Нищо ново под слънцето няма. Освен в числото. 


То се налага поради абсолютно непропорционалното представителство на руските посолства и отсрещните държави. 

 

Закъсня ли този ход? Има много коментари. 


Да, има такива - че е конюнктурно, че се случва поради вътрешни причини. Но това е от вторично значение. По-важното е дали успяваме да защитаваме националния си интерес в най-деликатната сфера, каквато е дипломацията. 

А успяваме ли? 


Мисля, че този ход е доста силен знак. Решителен. Но не бива да остава еднократно действие и да се смята, че е под напора на вътрешни събития извършен, да носи извънредност. Това трябва да е "business as usual" - да знаем, че има такава опасност и рискове за националната ни сигурност и бдителността да е ежедневна, а не на проблясъци. 

Имате ли усещане, че не става дума за “business as usual” - този ход дойде в момент на поредни политически сътресения - правителството си отива. Възможно ли е да се прави опит да се трупат политически дивиденти? Коалиционните партньори загатнаха, че това решение не е съгласувано изобщо и ето - БСП се събират. 

 

Формално премиерът може да вземе това решение, защото е получателят на цялата класифицирана информация. Всяка сутрин на бюрото му идват докладите на съответните служби. Това не е станало без участието на МВнР, този акт винаги се провежда през външно министерство. Не е еднолично решение, взето е между няколко държавни органа. Не включва всички, но и не би трябвало. Министърът на икономиката и министърът на образованието какво отношение биха имали? 

Тоест несъстоятелно би било обвинението, че Петков действа еднолично? По други поводи вече имаше такива атаки. 

 

Няма как да е еднолично. Пак казвам - всяка сутрин на бюрото му идват докладите на службите и със сигурност има какво да каже и на какво да стъпи. 


Това е обществена тайна и ние я знаем от десетилетия. Най-сетне, вероятно, а и за щастие, под напора на вътрешни обстоятелства едно правителство и един премиер, асистиран от съответните органи на държавата предприема много ясна и ярка стъпка. Държавата беше станала заден двор на руските служби. Да не припомням колко операции са били подготвяни и провеждани от България - опита за преврат в Черна гора, диверсионни мероприятия в Европа и на Балканите… У нас се пази едно срамежливо и плахо мълчание. Има плюс, както и да го тълкуваме от гледна точка на вътрешни обстоятелства. Затова не бива да се смята, че е сензация. Това трябва да е част от обичайната работа и на службите за сигурност, и на правителството. 

Казахте за плюсове, но може ли да има минуси от този ход? Играем ли си с огъня? Все пак тези 70 дипломати са експулсирани малко след скандала с отклонения самолет на Сергей Лавров. Очаква ли се някакво наслагване и по-остра реакция? 


Каква по-остра реакция? Ние отдавна сме обявени за вражеска държава, отдавна отношенията са в най-ниската си точка. Да не припомняме поведението на госпожа Митрофанова, буквално от идването й на българска земя. Това е целенасочена линия на Москва. 


Това, че България се е опитала да защити интереса си и то по законен начин, по учебник, това не би трябвало нито да предизвиква изненада, нито реакция. Имаше време, когато това ставаше по джентълменски - да, може да се експулсират няколко души от дадена държава, то елегантно след време си връща, но никога не е било специална сензация. 

То е ясно защо е така - става дума за Русия и тук се вкарва в геополитическия контекст и то основателно. Но такъв трябва да е пътят и не само в дипломатическата служба. Имаме други “цивилни” сфери, извън дипломатическата среда, където също има прекомерно присъствие на руско влияние, зависимости. Това е трудният път на изтръгване на държавата, на еманципация. 

Възможно ли е България да се еманципира от Русия изобщо? 


Това няма да стане нито бързо, нито лесно. Но е тръгнало. Къде отиват младото и средното поколение на България? Това е еманципация. Нашите кадърни и можещи емигранти отиват на Запад. На нас ни остава по-трудната задача - да се справяме с остатъчни наслоения, внедрени поддръжници на руски интереси, особено в икономическата сфера. Трудно е и то много по-трудно от ситуацията в прибалтийските държави, Румъния, Полша… Там никога не е имало такова дълбоко проникване на тази чужда държава. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19321 |28.06.2022 Димитър Аврамов пред Фрог: Радев иска всички да му козируват. Ако продължава, следващият огромен протест ще е срещу него . 0| 27721 |23.06.2022 Осман Октай пред Фрог: Всеки саботираше другарчето си в коалицията. ДБ трябва да се обедини с ПП, за да оцелее . 0| 23371 |23.06.2022 Илиян Василев пред Фрог: ИТН беше бомба и тя гръмна. Нещата ще се влошат радикално, но ще излезем по-силни . 0| 6423 |23.06.2022 Албена Кондева пред Фрог: Животът в класната стая определя бъдещето на страната ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads