Реклама / Ads
0| 27718 |23.06.2022 ИНТЕРВЮ

Осман Октай пред Фрог: Всеки саботираше другарчето си в коалицията. ДБ трябва да се обедини с ПП, за да оцелее

.
Осман Октай
В четворната коалиция всеки саботираше другарчето си. За да оцелее ДБ, трябва да се обедини с “Продължаваме промяната”. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай. Ето какво допълни той:
 

Г-н Октай, какво очаквате да се случи на сцената на българската политика, след като вчера парламентът гласува вота на недоверие към кабинета “Петков”?

 

Готвим се за предсрочни избори - краят на септември, началото на октомври. Важно е да разберем дали сегашният парламент ще отговори на очакванията на хората за преодоляване на кризата  в оставащото му време. 


Вече се знае, че срокът за живот на НС ще бъде скъсен, защото ГЕРБ заявиха, че веднага ще върнат мандата за съставяне на кабинет. Все още се питаме дали има шанс нов кабинет, предложен от “Продължаваме промяната”, да бъде гласуван все пак? 


Няма никакъв такъв шанс. Но вълната и емоцията работи в полза на “Промяната”.  Ако побързат да върнат мандата, ще съкратят живота на този парламент. А това ще навреди на тяхната тактика за приемане на важни решения.  По друг начин стоят нещата за другите партии, на които се очаква да се връчи мандат за съставяне на кабинет. Ако те  забавят връщането му, това ще работи в тяхна вреда. “Продължаваме промяната” сега са на гребена на вълната. Затова ще се опитат колкото се може по-дълго да работи НС. 

Какви законопроекти смятате, че е важно да се приемат от този парламент?

Тези, които касаят еврофондовете, енергийната и социална кризи. Няма как “Продължаваме промяната” да не се възползват от емоцията, която работи за тях. 


Хиляди хора подкрепиха управляващите на площада. Но много от тях се питат защо досега не  направиха нужните стъпки по отношение на съдебната реформа, които да позволят отстраняването на Иван Гешев. Спомняте си, че Кирил Петков обеща, че това ще е първата задача, с която неговото управление ще се заеме. 


Конструирането на четворната коалиция и начина на вземане на решения в нея, ми даде основание да заключа от самото начало, че животът на това управление няма да е дълъг. И казах, че по всяка вероятност наесен ще има нови избори. На първо място “Продължаваме промяната” се събра с несъвместими политически партньори. Второ - още от  ден първи политическите формации тръгнаха да си правят собствена платформа за подготовка за следващи избори. Видяхме го при Корнелия Нинова, в редиците на ДБ. Всеки саботираше  другарчето си.  


Това ли е причината, за да не се стигне  до ключови решения за съдебната реформа? 

 

Точно така. От Кирил Петков бе изнесена информация, че през цялото време Слави Трифонов е саботирал внасянето на закона за КПКОНПИ. Дори да е било така,  нищо не им е пречило на “Продължаваме промяната” да внесат законопроекта, за да видят избирателите кой всъщност пречи един такъв закон да не бъде приет. Очакваните промени не се случиха и затова в един момент всички от това управление започнаха да търпят негативи. Това бе слабостта на Кирил Петков и партията му. Не случайно съм казвал, че с добри намерения и усмивка няма как да управляваш толкова сложна коалиция. 

 

Коя бе най-голямата грешка на “Продължаваме промяната”?

 

Най-сериозната им слабост бе, че не направиха програма за управление, за която говорят всички, включително и президентът. Трябваше да приемат програма за управление със задачи за всяка седмица и всеки месец. И това публично да се освети през парламентарната трибуна. И да се следи стриктно кой от коалиционните партньори саботира тези реформи. 

 

Обичате да давате прогнози, как смятате, че ще изглежда следващия парламент?

 
Емоцията е водеща при избирателите в България. Преди противопоставянето бе по оста комунизъм - антикомунизъм. След това бе мафия - антимафия. Сега темата не е само за мафията, а за пътя на България - Европа или Евразия. Преди време казах, че ГЕРБ няма да са първа политическа сила, както и че има голяма вероятност ИТН и ДБ да не влязат в парламента. 

 

Пред медията ни споменахте, че друга партия ще е победител, но не я назовахте. Сега бихте ли го направили?

 

Нищо тогава не ви съобщих за “Продължаваме промяната”, защото не бях готов да ги назова. Днес уверено мога да кажа, че времето работи за тях, стига да не допуснат грешки по време на предизборната кампания.  Ако ДБ искат да оцелеят и да не платят висока политическа цена, трябва да търсят обединение с ПП и да се явят заедно на изборите. Тогава емоцията към Европа, а не към Евразия, ще даде тласък на подобно обединение, което по мои разчети би взело около 100-на мандата. 

 

Но пак се връщаме към математиката. Откъде очаквате да се постигне мнозинство от 121 гласа?

 

С категоричност мога да кажа, че следващото управление ще е двупартийно. ГЕРБ, ДПС, БСП и “Възраждане”  няма да са участници в него. 


Очаквате ли нов политически  играч да се намеси в “играта”? 

 

Колкото и критични послания да има в публичното пространство, мисля, че важна роля в следващия парламент ще изиграе политическия проект на Стефан Янев. Сигурно всички се чудят кое обедини ГЕРБ, ДПС и партията на Слави Трифонов. 

 

Отговорът ви какъв е?

 

Финансовите зависимости. Те ще бъдат осветени благодарение на европейската прокуратура. Тя много ги плаши.

 

Посочете кой точно се плаши от европейската прокуратура?

 

ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, включително и около ръководството на ИТН. Всичко това ги обединява - то е по-силно от зависимостите на ДС. Осветяването на финансовите зависимости и арестуването на определени хора от прокуратурата касае цели семейства, а не отделни личности.  А всички те се подчиняват от страх на Сараите.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 23369 |23.06.2022 Илиян Василев пред Фрог: ИТН беше бомба и тя гръмна. Нещата ще се влошат радикално, но ще излезем по-силни . 0| 6419 |23.06.2022 Албена Кондева пред Фрог: Животът в класната стая определя бъдещето на страната ни . 0| 13904 |22.06.2022 Доц. Петър Чолаков пред Фрог: За „новото мнозинство“ в НС няма смисъл от дебат. Ще си покажат истинските лица довечера . 0| 4563 |20.06.2022 Милен Керемедчиев пред Фрог: Национализмът в Европа е във възход. У нас става дума за путинофилия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads