Реклама / Ads
7| 8131 |26.06.2024 ИНТЕРВЮ

Емануил Йорданов за ФрогНюз: Брендо е бил близък до Иван Тодоров - Доктора, най-сериозният контрабандист в България

.
Източник: БГНЕС
"В началото на века Брендо е бил близък до Иван Тодоров - Доктора, който от своя страна имаше славата на най-сериозния контрабандист в България. Не мисля, че има пренареждане в подземния свят. Просто всеки следва своя живот и се опитва да решава собствените си проблеми. В определени моменти тези опити са без резултат и завършват трагично. Все пак, когато човек се занимава с подобна дейност, трябва да има едно наум. В повечето случаи хората в тези среди очакват логичния край. Дейността, с която се е занимавал, предполага определени рискове и би могло опасенията на Брендо да са оправдани".
 

"Човек като него едва ли би направил нещо случайно, постъпката му да се предаде на властта е обмислена. Въпросът е какво цели с подобна проява. Смятам, че абсолютно всичко си е било под негов контрол. Въпросът е кой е измислил въпросния начин на процедиране и какво се очаква."

 

Това заяви бившият вътрешен министър адв. Емануил Йорданов за ФрогНюз:

 

Ето го цялото интервю:

Адв. Йорданов, изненадахте ли се от появата на Брендо? Добре обмислена ли е тя точно в този момент? Възможно ли е прибирането му да е свързано с някаква уговорка? Как ще коментирате тази постановка, на която станахме свидетели в понеделник, с доведен от Бургас журналист, снимки и т.н.


Не бих казал, че съм се изненадал от появата на Брендо.


Очевидно е имало идея въпросното предаване на властта да бъде излъчено по медиите. Целта е била да се даде допълнителна гласност, въпреки че дори и да го нямаше журналиста от “Флагман”, пак щеше да се разчуе много бързо и да се вдигне шум. 







Човек като Брендо едва ли би направил нещо случайно, постъпката му е обмислена. Въпросът е какво цели с подобна поява. Ние можем само да предполагаме и да изграждаме някакви версии. В крайна сметка трябва да имаме предвид, че нямаме никаква информация и всичко останало е в сферата на предположенията. 

Възможно ли е да съществувала заплаха за Брендо от висши политици и магистрати?

 

От политици и магистрати - не, не вярвам.Толкова години се говори за Брендо и той е в публичното пространство. През това време никой не е говорил конкретно за негови връзки с някой политик, а в крайна сметка България е малка страна - когато някой политик има определени неподходящи контакти, нещата бързо излизат наяве. 

Има един друг въпрос, който предполагам всеки си задава. Как така служителите на МВР не са разбрали как се е прибрал Евелин Банев и къде е бил досега. Възможно ли е да има намеса и контрол на съответните служби при прибирането му?

 

Това е в сферата на легендите според мен. Смятам, че абсолютно всичко си е било под негов контрол. Въпросът е кой е измислил въпросният начин на процедиране и какво се очаква.

Кой е измислил въпросния начин на процедиране?

 

Според мен най-вероятно се търси някакво изчистване на наложените наказания, на базата на възможностите, които законът дава.

В България Брендо има 6-годишна присъда. Знаем, че има присъди и в Румъния и Италия. Ще се кумулират ли тези присъди, какво очаквате да се случи? В една от телевизиите днес Ботьо Ботев изрази мнение, че той дори няма да влезе в затвора.

 

Той вече е влязъл, няма как да не влезе, така че не бих се ангажирал с подобно твърдение. 

 

По закон, първо трябва да се допусне изпълнението на присъдите от Румъния и Италия в България и след това да се търси кумулацията. 

Какво е Вашето очакване, колко годишна присъда ще излежи Брендо?

 

Струва ми се, че максимума трябва да бъде 15 години, защото деянията, за които е осъден в Италия и Румъния, по нашето законодателство са наказуеми с до 15 години лишаване от свобода. 

Очаквате ли, че законът да ще бъде спазен и Брендо наистина ще излежи такава присъда?

 

Очаквам законът да бъде спазен стриктно.





Какво знаете за обкръжението на Брендо? 

 

Не съм попадал в обкръжението му и не мога да говоря за него. Това, което вървеше като информация в началото на века. е, че е бил близък до Иван Тодоров - Доктора, който от своя страна имаше славата на най-сериозния контрабандист в България.

 

Имайте предвид, че Брендо стана актуален, след като аз вече се бях върнал към професията си и не разполагам с информация, различна от тази, която излиза в медиите. 

През последните няколко години се случиха доста неща. Брендо, убийствата на Къро и Алексей Петров, смъртта на брат Галев, прибирането на Божков, буквално изпаряването на Пепи Еврото. Какво се случва с подземния свят, има ли някакво пренареждане?

 

Не мисля, че има пренареждане в подземния свят. Просто всеки следва своя живот и се опитва да решава собствените си проблеми. В определени моменти тези опити са без резултат и завършват трагично. Все пак, когато човек се занимава с подобна дейност, трябва да има едно наум. В повечето случаи хората в тези среди очакват логичния край.

Бившият директор на отдел "Издирване" в МВР Красимир Занев заяви, че Брендо се е изплашил да не го застигне съдбата на Поли Пантев. Дали защото се е притеснявал за живота си се е предал?


На този въпрос може да отговаря само той, но дейността, с която се е занимавал предполага определени рискове и би могло неговите опасения да са оправдани.

Как ще коментирате снайперистите около къщата на Борисов? Днес той обяви, че имало сериозен сигнал за най-висока степен на заплаха срещу него.

 

По принцип за човек, който се занимава толкова дълги години с политика и то на това ниво, на което беше Борисов, заплахите са нещо нормално и разбираемо. Така например, когато аз бях в МВР и задържахме Георги Илиев - той беше задържан по моя заповед, аз получих сериозни заплахи, но не съм огласявал този момент. Сега мина доста време и мога да говоря.

Кой ви заплашваше, какво се случи?

 

Като ме гледате как ходя от съдебна зала в съдебна зала, очевидно нищо не се е случило. 

Как ще коментирате заплахите, които Борисов твърди, че са отправени към него?

 

Заплахите към Борисов може да се преценят само тогава, когато човек разполага с някаква по-сериозна информация, но това, в което съм категоричен е, че трябва да се взимат много сериозни мерки за охраната му. Първо, защото всеки един човешки живот е ценен, а когато става въпрос за политик от такова ниво, едно покушение срещу него би било срам срещу държавата.

Да разбирам, че считате заплахите, за които говори Борисов за реалистични?

 

Напълно възможно е информацията да е съвсем точна.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6541 |26.06.2024 Доц. Александър Христов за ФрогНюз: Капсулирането е най-големият проблем в общуването, така дезинформацията постига ефектите си . 21| 9313 |25.06.2024 Асен Генов за ФрогНюз: “Величие” са феномен и отзвукът от разговорите ми с тях е показателен . 2| 5543 |25.06.2024 Богословът отец Михаил Михайлов за ФрогНюз: Не мога да потвърдя за външни влияния върху Българската православна църква . 24| 10611 |21.06.2024 Проф. Георги Фотев за ФрогНюз: Защо името на най-големия ни храм не е на цар Борис I Покръстител?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads