Реклама / Ads
93| 14639 |11.08.2011 ИНТЕРВЮ

Епископ Йоан: Ванга е между „Осанна“ и „Разпни“ я

.
И патриарх Максим е бил с нея, казва бившият игумен на Роженския манастир
 
- Епископ Йоан, защо решихте да пишете книга за Ванга?

- Тази идея за написване на книга, посветена на пророчицата, не е от сега, а от близо 20 лета назад във времето, когато започнах телевизионното предаване „Програма Религия” по Канал 1 на БНТ, а по-късно продължихме да събираме филмов материал. В ефория „Роженски манастир” има базата данни и факти, свързани с християнския живот на Ванга.

- С какви нови факти за Ванга ще изненадате българите, какво не се знае още за мистериите в живота й?

- Идеята на книгата е не да се търсят нови сензации за Ванга, а да бъде показана тя такава, каквато бе в своя скромен живот - вярваща, тиха женица, безсребърница, български вариант на Майка Тереза
- помагаща на всички хора и най-вече посочваща им пътя към Христа. Със своето служение като катехизираше новокръстените, но все още неукрепнали във вярата православни християни, тя ги изграждаше и въцърковяваше като истински „правилно славещи и възхваляващи Христа”.

- Вие сте имал в продължение на години лични контакти с нея, каква християнка беше, виденията й уповаваха ли се на вярата в Христос?


- Ванга беше благочестива и вярваща християнка. Едни от най-хубавите ми мигове като игумен са били срещите ни в Роженския манастир, слушането на арамейски тропари и монашески напеви, четенето на молитви пред чудотворната икона на Всесвещената Богородица Розинотиса – най-възхваляваната, най- обичаната, и, разбира се, житията, които Ванга разказваше за небесната ни игуменка Пресвета Богородица, за Христос, за Тавор и Преображение Господне, за Второто Пришествие - идването на Христа, и за последната битката между Доброто и Злото при Тел Мегидо - Армагедон...

- Не се ли опасявате, че вашите събратя от БПЦ могат да скочат срещу вас? Само преди месеци свещеници искаха да я обявят за вещица и да бъде анатемосана?

- Това, че има свещеници с противоположно мнение, е много добре, защото в спора ще се роди истината, а и всички ние - архиереи, свещеници, семинаристи, монаси, богослови, теолози трябва да подпомогнем и улесним Светия синод чрез нашите дискусии, анкети и разговори в социалната мрежа. А колкото до Светия синод, тоест Църквата - не, тя не е анатемосала баба Ванга, както писаха някои вестници. По-скоро светът е завладян от страстта на злобата и не знае това. Дълг на нашата Църква е и да се моли за душата на всеки един от нейните пасоми. Като християни знаем, че Христос е победил смъртта и следователно смъртта е само преход към един друг живот. За нас смъртта не е край А надеждата, дошла при нас чрез Спасителя Христа, затова и казваме: „Да се помолим за душата на Ванга.”

- Казвате, че трябва да се помогне на църквата в разбирането й за Ванга, какво не знаят духовниците за нея, откъде черпят информация за нея – от жълтата преса или от живи свидетели?

- Разбира се, че голяма част - и духовници, и журналисти не я познават лично и правят своите изводи и заключения на база писаници от жълтите вестници. Няма православен християнин, който, четейки тези вестници, после да не я анатемоса.
Ако искаме да намериме истината за Ванга, трябва да се опитаме да говорим за нея, вниквайки в християнската й душа, и да се пазим от тия, които се опитват да я обсебят за личните си користни цели - окултисти, екстрасенси, врачки, баячки, телевизионни измамнички, астролози, гадатели. И пак ще си позволя цитат от Библията - „Странете от еретици, след като ги посъветвате веднъж и дваж, знаейки, че такива човеци са се извратили и грешат, като сами осъждат себе си. Не ги презирайте, нито мразете, а с търпение се молете за тяхното вразумяване.“

- Има ли опасност и с Ванга да стане като с Мария Магдалена – обявиха я за блудница, а после Ватиканът се извини и тя стана светица?

- Е, не вярвам Светият синод да допусне тази грешка, защото все още има много мъдри архиереи, богослови, учени. Ще има още много анкети, срещи и дебати по темата и с Божия помощ и мъдро решение на богослови и Светия синод всичко ще си дойде на мястото. Все пак и в Библията има свидетелства за подобни явления - да не забравяме, че и тримата „мъдреци от Изтока“ са били халдейски астролози и магове - учители, мъдреци, които чрез астрологията, „научени от звездите“, достигнаха до Исус Христос, който е наш Бог и „Слънцето на правдата“! Все пак така ни учи Църквата в тропара за Рождество Христово, нали! Затова нека с духовен мир, мъдрост и смирено сърце да изследваме духовете дали са от Бога и да не се поддаваме на съблазните и изкушенията, идващи от фанатични люде, които си представят Църквата като средновековна инквизиция и призовават за „лов на вещици“.

- Имате ли информация, че митрополити и свещеници са ходили и са се срещали с баба Ванга?


-Да, имало е такива срещи на различни места, но повечето са били плод на случайност - Ванга е била кръстница или кума на младоженци, където са присъствали владици и отци и после на трапезата са ставали разговорите с нея. В Роженския манастир имаше стара снимка от посещението на Негово Светейшество патриарх Максим в Светата обител, на която се виждат още шофьорът му Стоян Крушкин, владици, Ванга, много миряни, църковни йереи и архиереи.

- Познавате ли отец Ангел от Петрич, който поиска да бъде канонизирана за светица, как обикновените християни приемат Ванга?

- Обикновените християни приемат Ванга като една от тях. Съпричастна на техните тегоби и проблеми, като българската Майка Тереза. Едни ще прати на лекар, други на молитва, трети на венчавка, ще кръсти детенце в „Името на Отца и Сина, и Светаго Духа”. Колкото до архиерейския наместник отец Ангел Кочев – да, познавам го много добре. От храма с църковния хор и Архиерейското в Петрич, както и от църквата „Св.Петка Българска” на Рупите. Доколкото си спомням, имаше и 5 ангелчета - 5 деца. Той е един от най-читавите и ерудирани свещеници, а не, както се опитаха да го изкарат,
неграмотен, неук, селски поп...
Наистина много добре познаваше кера Евангелия (Ванга) и молитвено я обгрижваше - благочестив свещеник.

- Вие като духовник какво обяснение имате за феномени като Ванга, като изключим материалистическите позиции, които 50 г. властваха у нас?

- Трудно е да се описва Ванга, да не кажа, че почти е невъзможно. Духовното не се описва, то се чувства със сърцето...
И колко пъти тя духовно ни е възрадвала в манастира с разказите си за Христос, за Майка Богородица, за Неопалимата къпина, за храмовия празник... Няма описване на Ванга, всеки има своята история, за едни тя е Гущерова (Змей-Сатана), за други Евангелия – благата вест. Само Господ познава своите създания...

- Роднини на пророчицата твърдят, че преди да умре преди 15 г. никой от църквата не я посещавал, издъхнала е неизповядана?


- Да, за тях е така, но не всичко могат да знаят роднините, още повече за тайнството Изповед, което е много личен момент в живота на всеки един християнин... Но истината е, че тя напусна земния си живот изповядана.

- Изпълнил сте тайна мисия, завещана от Ванга в Йерусалим – разкажете за какво става въпрос?

- Заради голямата си любов към Св.Богородица и нейния син Христос и в същото време поради невъзможността да посети това най-свято място за всеки християнин тя приемаше скромни подаръци от Йерусалим и много им се радваше, че са от това най-свято Божие място. Затова при едно от първите ми отивания в Израел аз сбъднах желанието й, поставяйки бележка, и се помолих на Божи гроб – на ложето Господне. Тя искаше лично да изживее тази среща с Христос, но по политически причини и заради времето, в което живеехме до 1989 г., я спряха и не я пуснаха.

- Пророчицата е тачена много и в Македония, а западните ни съседи си я приписват като тяхна – има ли опaсност Македонската църква да я признае за тяхна светица? Каква се чувстваше Ванга като етническа принадлежност?


- Искрено се надявам това да не стане, но и не зная какъв е Божият промисъл... Да, хората я обичат и наистина е много тачена и в съседна Македония. Техният Свети синод ще реши какво да прави за 100-годишнината през месец октомври и в бъдеще. Но ние не бива да я делим на македонка и българка, тя си е християнка и ще остане все така обичана заради добрините, които е извършила, заради смиреномъдрието, заради венчаните семейства и кръщенета, с които е записала около 5 хиляди православни християни в книгата на живота. На 11 август се навършат 15 години от смъртта на Ванга, затова като благочестиви християни да не бъдем съдници - защото един е Праведният съдия, а да се помолим за спасението на душата й. Нека не забравяме, че за Христос всички са живи: „Аз не съм Бог на мъртви, а на живи, защото в Мене вие всички сте живи!” – ни припомня Спасителят Христа.

Лъжепророци са наследниците й в Русия
Българската пророчица вече е неизменна част от живота на съвременните руснаци. Безброй сайтове „осигуряват връзка” с баба Ванга, гарантирайки абсолютна точност на предсказанието. Наскоро официозът ОРТ посвети специално предаване на руските наследници на българската ясновидка, наречено „Ванга – 100 години чудеса”. В популярното ток шоу „Нека да говорят” водещият Андрей Малахов срещна публиката с няколко от претендиращите за наследството на баба Ванга: „15 години дарът на великата ясновидка не дава покой на тези, които се опитват да спечелят пари благодарение на нейната популярност. И 15 години навсякъде се появяват нейни „последователи”, обещаващи на хората изцеление, благоденствие и планини от пари”.

Едната от „наследниците” беше широко рекламиращата се Дали, твърдяща, че е кръщелница на Ванга. Дамата има богат опит в привличането и омайването на наивни и изстрадали хора. С добре овладян артистизъм и увереност години наред тя трупа състояние благодарение наложилия се бранд „Ванга”. Другият лъжепророк, който дори има криминално досие (осъждан за псевдолечителство и застрашаване живота и здравето на хората), бе Маирбек Бегизов. Благодарение на саморекламата си, че е благословен лично от Ванга и „лечителските” си умения, той се е намесил в живота на много страдащи хора.

Последният му трик, заради който бе осъден от онкоболен пациент, са неговите „вълшебни капки”, с които се лекуват всякакви болести, включително и ракови образувания. Галина Токарева, която е незряща, също бе представена в студиото с твърдението, че младото момиче има ясновидска дарба. В предаването бяха разобличени и такива „наследници на Ванга”, които дават „консултации” по интернет срещу „скромната” сума от 100 долара.


Димитър – сакрално име в живота й
Младата Вангелия открива бъдещия си съпруг Димитър, когато е бедно момиче в Петричко. Според една от версиите той отива при нея заради брат си, но Ванга преобръща неговата съдба с предсказание: „Ти ще бъдеш моят мъж. И ще оставиш другата”. А Митко наистина бил сгоден за момиче от района. По-късно Димитър Гущеров още няколко пъти ходил при ясновидката, сякаш завладян от нейното предсказание. След година двамата наистина станали съпруг и съпруга. През късната есен на 1947 г. при пророчицата идва млада жена. Споделила й, че не може да износи плода и да има дете. „Ти ще имаш дете, бременна си в третия месец. Син ще родиш и ще го доведеш аз да го кръстя”, отсякла ясновидката. И наистина – жената ражда здраво момченце. Ванга го кръщава с името Димитър. Когато детето става 8-и клас, родителите му го водят отново при кръстницата – да му предскаже каква съдба го очаква. А тя казва: „Сега ще ми го оставите на мене, аз ще се грижа за него”. Така Ванга осиновява момчето и в живота й се появава още един Димитър. Малко преди да почине, дава лично наставления за своето погребение. Казва къде са дрехите, с които иска да бъде облечена, и изрично настоява – ковчегът й да носят осем мъже, всички с името Димитър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 11921 |08.11.2010 Ж. Ноде: България е разкрачена между ЕС и Русия . 16| 9558 |11.08.2010 Г. Тръпков: Сезонът ни се люшка между лукс и евтиния . 16| 7261 |23.02.2010 Желязко Христов: Омагьосани кръгове стоят между синдикатите и правителството . 13| 6907 |24.01.2010 Д. Стоянов: Атаката срещу Желева - междупартийна игра в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads