Реклама / Ads
19| 9597 |29.12.2020 ИНТЕРВЮ

Флора Стратиева пред Фрог: Би било парадоксално, ако имаме една от най-ниските избирателни активности на фона на всичко

.
Флора Стратиева
Грешката на цялата ни политическа система е, че дори във времена на криза те не успяха да постигнат национално съгласие, някакъв план за действие. Нападките продължиха. Всички тези скандали и ”гейтове” определено доведоха до криза на доверие. Би било много парадоксално, ако имаме една от най-ниските избирателни активности на фона на всичко, което се случи през 2020 г.
 

Името й е Цвети Стратиева. В интернет обаче е позната като Флора - момичето от YouTube, което има изключително будна гражданска съвест и с неподправен хумор показва лицата на политическата сцена у нас. Флора е 20-годишна студентка по журналистика в Нов български университет и е един от най-будните и интелигентни млади хора, с които някога съм разговаряла.

 

Ето и цялото интервю на Цвети пред ФрогНюз:

 

2020 г. беше наситена с какви ли не събития и скандали. Какво ще запомниш ти?

 

Сложно е да събереш в едно всичко, което се случи през тази година. Но според мен най-интересното е това разделение, което се появи в обществото и то на много фронтове за почти всичко. Сега например го наблюдаваме с ваксините. Обществото е страшно поляризирано. Спря комуникацията в обществото. Имам чувството, че почти навсякъде отношенията се изостриха.

 

На какво се дължи това според теб?

 

Причините вероятно са много. Първото е вследствие на тази уплаха, която бе причинена от пандемията. Хората в такива моменти са склонни да се доверяват на емоциите си. След като ни затвориха през пролетта, хората започнаха да слушат инстинктите си и то не само за COVID-19, но и за всичко друго.

 

В такива моменти обикновено е хубаво да има фигура, която да поведе обществото. Такава обаче сякаш отсъстваше, а доверието в хората изчезна. Защо?

 

До голяма степен всички тези скандали и "гейтове" определено доведоха до криза на доверие. Трябва да има по-добра комуникация между управляващите и обществото, независимо дали ги подкрепяш или не.

 

Според мен грешката на цялата ни политическа система е, че дори във времена на криза те не успяха да постигнат национално съгласие, някакъв план за действие. Нападките продължиха. И това не е само у нас. Вижте какво стана в САЩ по време на протестите през лятото. Много е плашещо като феномен в целия свят това. Годината може да се определи като "Годината на протестите".

 

Какво доведе до протестите у нас?

 

Те бяха резултат от едно натрупано напрежение в обществото, което се появи след множество кризи - няма значение дали е водната, дали е кризата с лотарията... Всякакви скандали, които обаче нямат отдушник, през който да се излее тази енергия. Това, в комбинация с двумесечно затваряне по къщите допълнително изнерви хората и те бяха готови да излязат на улицата.

 

Протестите не са нещо уникално. В чужбина протестират за абсолютно всичко. И тази енергия трябва да продължи и да се насочи в конкретна посока и към конкретен проблем - да бъде протест за нещо, а не "лятото на протестите".

 

Как си обясняваш маньовърът с идеята за нова Конституция, която управляващите се опитаха да прокарат именно по време на протестите това лято?

 

Смятах, че е уникален ход. После разбрах, че е направено и в други държави и то когато се прави опит да се измести общественото внимание към нещо различно. Повечето хора знаеха, че няма как да има нова Конституция. Въпреки това обаче всички се занимаваха и го обсъждаха по студията. Постигна се целта.

 

Как си обясняваш нещата, които се случват в момента в политически план?

 

Всички според мен са в предизборна кампания. Партиите се опитват да консолидират подкрепа и би ми било интересно да проследя как кампанията ще се случи - дали ще има предизборно раздаване на пенсии и разходки. Ще е интересно и колко хора ще отидат да гласуват. Нищо чудно и при нас избирателната активност да бъде ниска, както в Румъния, например.

 

Би било много парадоксално, ако имаме една от най-ниските избирателни активности на фона на всичко, което се случи през 2020 г.

 

Въпреки новодемонстрирания интерес на младите хора към политиката не знам до каква степен той ще се ограничи до споделяне на мемета в социалните мрежи и ходене по протестите, за да си направим снимка. Не знам какво ще се пренесе към урните през март. Опитвам се да образовам аудиторията си, да им покажа всички тези хора по забавен, но и безпристрастен начин.

 

Какво би посъветвала тези млади хора?

 

Бих ги посъветвала да имат мнение, да знаят и да са информирани. Да изразяват позицията си само когато са сигурни, че разбират за какво иде реч.

 

Ти самата учиш журналистика. Какво мислиш за медийната среда у нас?

 

Често се шегувам, че уча "мисирщина". Има много какво да се желае от медийната среда у нас. Живяла съм във Великобритания обаче и според мен нивото навсякъде започна да пада. Не знам на какво се дължи. Не ми се иска да виня интернет и социалните мрежи, но е факт. Нивото е ново ниско - например по тия брифинги с въпросите на някои конкретни журналисти...

 

Смятам, че най-малкото трябва това, което се пише, да има ниво, да е проверено, да има източници. Хората да застават с имената си.

 

2020 г. сякаш бе белязана от образа на човек, който управлява държавата от джип през Facebook. Ти работиш активно със социални мрежи, как си обясняваш този "феномен"?

 

Нашата политическа класа се опитва да използва онлайн средите и да навлиза постепенно в тях, но в България доста неща се случват около 10 години, след като е било популярно в други държави. Всичко ми напомня на 2008 година, когато политиците в САЩ навлизаха в интерент. Единственото, което все още не съм видяла, е партия да си направи акаунт в TikTok.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 15856 |24.12.2020 IT-експерт пред Фрог: Познавам хора, които изкараха милиони от копане на криптовалута . 94| 32021 |17.12.2020 Николай Хаджигенов пред Фрог: И на мен не ми харесва. Но виждам Манолова като инструмент . 32| 11343 |15.12.2020 Методи Андреев пред Фрог: Това нещо СДС е политическо зомби, смокиновият лист на ГЕРБ . 22| 15092 |14.12.2020 Проф. Сербезова пред Фрог: Да казваш, че проблем с лекарствата няма, е много цинично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads