Реклама / Ads
22| 15120 |14.12.2020 ИНТЕРВЮ

Проф. Сербезова пред Фрог: Да казваш, че проблем с лекарствата няма, е много цинично

.
проф. Асена Сербезова Източник: БГНЕС
Проблем с Клексан и Фраксипарин има. От много краища ни пишат за това - търсила съм лекарства за познати. Има обективни причини за липсата им, но за това трябва да се говори открито. Неглижирането на проблема няма да го реши.
 

Това заяви в интервю пред FrogNews проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз. Припомняме, че за проблем с недостига на лекарства самата тя сигнализира в телевизионно интервю през пролетта - още в началото на епидемията. Тогава обаче се сдоби с обвинение от страна на прокуратурата за всяване на паника, а държавата не реагира. Междувременно здравният министър проф. Костадин Ангелов увери - лекарства има достатъчно.

 

Днес пред ForgNews граждани от Ямбол сигнализираха обаче, че действително складовете са празни.

 

Ето и цялото интервю с проф. Сербезова:

 

Проф. Сербезова, граждани сигнализираха до медията ни за проблем с недостиг на Клексан и Фраксипарин - медикаменти, нужни за лечение на усложнения при болни от COVID-19. Получавате ли такива сигнали?

 

Постоянно търся лекарства за познати. Пишат ни от много краища. Действително има повишено потребление на тези продукти, защото те влизат в терапевтичното лечение. Има обективни причини за недостига им. Но въпросът е да се говори открито за това.

 

Всяка държава има план. После е трудно да го надскочиш. Но фармацевтичните компании могат да се извикат и да се говори с тях. Агенцията по лекарствата можеше да е по-твърда в преговорите.

 

Имаше как да се предвиди, че тези медикаменти ще започнат да се изчерпват, още когато започнаха да се появяват първите протоколи за лечение по социалните мрежи.

 

Вие също предупредихте, но се сдобихте с обвинение от прокуратурата...

 

Идеята на изказванията ми беше точно това - да се говори, да се предвиди. Базирах се на информация от Европейската агенция по лекарствата. Искахме да обсъдим как може да се профилактира, доколкото е възможно.

 

Тогава не само неглижираха проблема, но ми повдигнаха обвинение, което продължават да поддържат.

 

Знаем това, за което говорите. През два-три дни се обръщат към нас познати или познати на познати...

 

Въпреки това обаче държавата увери, че лекарства има

 

Не мога да си обясня защо не желаят да се говори по този проблем. И колеги от болници се обаждат и казват, че лекарства липсват. Здравният министър каза, че такъв проблем няма. Можеше да каже, че има обективни причини за това, да извикат компаниите...

Няма да му правя разбор на думите, но да казваш, че проблем с лекарствата няма, е много цинично.

 

Искам да подчертая едно - това е нормално явление. Но трябва да се дискутира. Отказът да се отчете този проблем няма да доведе до неговото решаване.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 8955 |08.12.2020 Румен Христов пред Фрог: Много важно влияние през годините върху СДС оказа силното его на десни политици . 54| 25213 |07.12.2020 Проф. Асена Сербезова: Ваксините срещу COVID-19 ще са под условие . 45| 29381 |02.12.2020 Октай пред Фрог: Задкулисието спретна интервюто на Бойко за шкафчето и на Ахмед за розовите гащички . 33| 16038 |01.12.2020 Ген. Димитър Шивиков пред Фрог: От площад ”Независимост” властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads