Реклама / Ads
21| 17417 |14.04.2021 ИНТЕРВЮ

Проф. Аргирова пред Фрог: Безотговорност са думите на министър Ангелов за ваксините. Няма никакви доказателства

.
Идеята за смесване на ваксини изобщо не стъпва върху никакви доказателства и нещо повече - изобщо не е прието при двудозова ваксина, когато тя е приета в точно този вид от регулаторните органи. Няма доказателства. Няма и опити. А и да има - къде са резултатите? И знаем ли какво изобщо може да се случи при евентуално смесване? Абсолютно безотговорно е.
 

Това заяви пред ФрогНюз вирусологът проф. Радка Аргирова. 

 

Повод за този материал е вчерашното изказване на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който заяви, че хората, получили първа доза от препарата срещу COVID-19 на AstraZeneca, ще могат да получат втора от иРНК ваксините на Pfizer или Moderna. И това само ден след като категорично заяви, че здравните власти у нас знаят какво правят и като лекари взимат решения единствено и само на база на категорични доказателства. Такива за ваксинационните коктейли обаче към днешна дата няма. 

 

Ето и цялото интервю: 

Проф. Аргирова, колко аргументирани са думите на министър Ангелов по отношение смесването на ваксини? 

 

Това изобщо не стъпва върху доказателства. Нещо повече - изобщо не е прието при двудозова ваксина, когато тя е приета в точно този вид от регулаторните органи. 

Доказателства няма. Няма и опит, но и да има - къде са резултатите? И знаем ли какво може да се случи при такова евентуално смесване? Във Великобритания предупреждават, че при работа с AstraZeneca от 37 милиона ваксинирани има 79 случая на микро съсиреци и 19 мъртви. Нали разбирате за какъв процент става дума? 


Това се знае, предупреждава се и в същото време се говори за опит за поставяне на втора игла от съвсем друг тип ваксина и то без да са правени минимални проучвания. 

 

В такъв случай това не е ли безотговорност от страна на здравния министър? 

 

Абсолютно безотговорно е. Който иска да си сменя ваксината, да го прави. Но това не почива на никакви научни доказателства. Призовавам хората, които чакат втората си игла от AstraZeneca, да отидат и да се ваксинират спокойно, когато им дойде времето. Всички тези неща, за които става дума, са се случили след първото приложение и първата игла. Няма нито един случай след втората.

 

Правят се обстойни изследвания, за да се разбере каква е причината за смъртните случаи и дали те имат връзка с ваксината. Възможно е тя да има роля в образуването на тези микро съсиреци. Но ние винаги гледаме при всяка една ваксина какви са ползите и винаги има много по-малко минуси и повече плюсове. 

 

Думите на здравния министър дойдоха часове, след като представителят на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски заяви, че втората доза задължително трябва да е от същата ваксина. До какво води това разнопосочно говорене? 

 

Господин Околийски е наш официален представител на СЗО. Същото пише навсякъде от организацията, от Европейската агенция по лекарствата. Току що прочетох и голямо изявление на всички органи във Великобритания, които имат отношение по въпроса и категорично казват, че втората инжекция трябва да е от това. 

 

Здравният министър вчера каза и друго - че всички експерти са на мнение, че ваксината е ефикасна и безвредна. Е, питам аз, след като експертите го казват, кой тогава твърди, че ваксината е опасна? Някакви извън експертни мнения ли слушаме? Не може да се говори така...

 

Видиш ли - ако хората не желаят, ще я изтеглим. И изобщо кой каквото иска да прави. За какво избираме експерти и регулаторни органи, които гледат своята работа? Къде е уважението към институциите и към международните органи? 

 

Хаос. Това е цялата работа. Ефектът е, че хората са притеснени, разколебани. Никой не им казва при колко ваксинирани се получава този ефект. Нищо. Някои отиват и си казват "От каквото има, от това ще се ваксинирам". Други изобщо отказват. Ефектът ще е, че след месец-два няма да ни е подобрен имунния отговор. Вирусът ще продължи да си се разпространява, ще продължава да си го има и хората ще продължават да си умират. Това е. 

 

Здравният министър и изобщо властите у нас обаче гръмко обещават, че страната ни до лятото ще успее да постигне заветните 70% имунизирани. При тези темпове, възможно ли е? 

 

На дъното в международните класации сме. Чух, че сме щели да стигнем 70%, но статистиките въобще не говорят в полза на това.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 15520 |14.04.2021 Николай Цонев пред Фрог: Лицемерна е подкрепата за Слави на ГЕРБ, БСП и ДПС . 30| 14366 |12.04.2021 Цветозар Томов пред Фрог: Приключи последното управление на ГЕРБ с Борисов начело . 19| 48020 |12.04.2021 Октай пред Фрог: Слави Трифонов да продължи да не вярва в ”добрите намерения” на ГЕРБ, БСП и ДПС . 33| 14793 |09.04.2021 Калоян Константинов пред Фрог: Борисов е уплашен, че ще изгуби властта и търси начин да подхлъзне опозиционните партии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads