Реклама / Ads

 

0| 3603 |14.04.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Петър Кърджилов: Министър Ангелов дължи на обществото пълен отчет за ваксините на Pfizer и Moderna

.
Д-р Петър Кърджилов
Поредният провал на властите в управлението на кризата с COVID-19 беше реализиран с Националния ваксинационен план и напълно неадекватния така наречен Национален ваксинационен щаб. От този провал обаче силно смърди отново на корупция и на дълбоко неетични практики, които можем еднозначно да определим като престъпление към най-уязвимите от вируса и към цялото българско общество.

Едва ли има човек, който да не е разбрал, че здравните власти ни лъжат всяка седмица. Още от декември Костадин Ангелов говори, че всеки ще може да си избира ваксина. През февруари обаче от Министерство на здравеопазването обърнаха пропагандата и разпространиха версията, че изборът на ваксина ще се свежда до „най-подходящата към дадения момент налична възможност“, сиреч ще ни ваксинират „с каквото има”, а то има само AstraZeneca.

 

В началото на март от щаба започнаха да ни се карат, че само у нас съществувала дискусия за това коя ваксина е по-добра и започнаха да разпространяват тезата, че личните лекари ще препоръчват типа ваксина на всеки пациент, като се съобразяват с „наличностите към дадения момент“. Личните лекари отговориха, че не получават никаква информация – нито за противопоказанията на ваксините, нито кога какви ваксини ще получават. Пратиха ги да се редят на опашки и единствената ваксина, която им дават е отново и само тази на AstraZeneca. Едва преди седмица им дадоха по 1-2 флакона от тези на Pfizer и Moderna за цвят. Няма да разисквам пълния хаос и пародия със системата за онлай регистрация, за която дори твърдяха в началото, че била хакната. От две седмици насам Ангелов отново прикзава, че всеки ще може да си избира ваксина. Първо каза, че това ще стане до края на април, а вчера каза, че избор ще има от месец май. Най-вероятно поредната лъжа.

 

В същото време здравният министър не дава никаква конкретна информация какво точно се случва с доставените иРНК ваксини на Pfizer и Moderna, които са значително по-скъпи и малко по-бързи срещу вируса. Дежурният отговор на Ангелов на брифингите в четвъртък е, че иРНК ваксините се разпределят за поставяне на новопоявили се желаещи от приоритетните фази във ваксинационния план. От различни източници обаче научаваме, че ваксини на Pfizer и Moderna се поставят в определени болници на служители на всякакви институции, частни компании и фирми. И не съм само аз. Постове в социалната мрежа с такава информация има доста.

 

Този престъпен порок е заложен в самия Национален ваксинационен план. В него е допуснато най-нуждаещите се от ваксини уязвими групи – хората над 65 г. и тези с хронични заболявания, да бъдат едва в четвртата фаза на плана. Третата, по-приоритетната фаза на плана пък е разписана така, че в нея може да попадне всеки, особено ако е приближен или удобен на управляващите от ГЕРБ. И точно това се случва докато смъртността у нас расте, защото най-уязвимите все още нямат достъп до защита.

След пълното компрометиране на ваксината на AstraZeneca, практически почти спрелия вече процес на ваксинация, след допуснатия чудовищен и корупционен порок във ваксинационния план, министър Ангелов дължи на обществото пълен отчет за това как точно са разпределени и приложени ваксините на Pfizer и Moderna – до всяка една доза. Изключително важно е също като общество, медии и новоизбрани политически формации да поискаме пълна прозрачност за разпределянето на всяка една доза от иРНК ваксините, които предстои да получим.

 

По тези причини днес 13 април заведох в Министерството на здравеопазването заявление според Закона за достъп до обществена информация с 13 въпроса до министъра, които искам да споделя с всички, за да повтаряме тези въпроси заедно и да настояваме за конкретни отговори, пълен отчет и пълна прозрачност:

 

1.      Какъв е точният брой на общите количества отделни дози ваксини на компаниите Pfizer-BioNTech и Moderna, получени от Българската държава към датата на подаване на настоящото заявление – 13 април 2021 г.? Колко са получените пратки от двата вида иРНК ваксини, на кои дати са получени те и от колко точно дози се състои всяка от

пратките?

 

2.      Как точно е извършено разпределението на получените иРНК ваксини на Pfizer-BioNTech и Moderna в страната, според фазите на Националния план за ваксиниране? Какви точно количества от двата вида ваксини са разпределени за 28-те области на страната към днешна дата?

 

3.      За всяка една отделна област в страната към днешна дата: Какви точно количества от двете одобрени иРНК ваксини са доставени до районните здравни инспекции във всяка от 28-те области? Какви точно количества от доставените до всяка една РЗИ иРНК ваксини от двата вида са предоставени на колко точно общо практикуващи лекари във всяка една отобласт в страната? Какви точно количества от двата вида иРНК ваксини са предоставени от всяка РЗИ на колко точно лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ във всяка от областите? Какви точно количества от същите ваксини са предоставени от всяка РЗИ на колко точно други медицински специалисти (мобилни кабинети), на каквито също е възложено да прилагат ваксините според Националния план за ваксиниране? Доставяни ли са дози от двата вида иРНК ваксини по други начини и директно на други субекти, без отчитане и разпределяне от районните здравни инспекции?

 

4.      Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза I (медицински специалисти, фармацевти и помощен персонал) са 243 600 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от първата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?  Какъв е точният брой на всички ваксинирани от първа фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

 

5.      Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза II (потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки) са 112 080 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от втора фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от втора фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

 

6.      В Националния ваксинационен план липсва всякаква информация относно лицата от Фаза III – служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности. Записано е само, че очакваният брой подлежащи ще бъде формиран според предварително изготвени списъци. Молим да ни отговорите подробно на следните въпроси: Кои точно (поименно) инситуции, съсловни и частни органзиации включват лицата от третата фаза? Колко на брой са тези списъци, кой точно ги изготвя и по какви точно критерии се определят служителите, подлежащи на имунизиране в тази фаза? Как още се е разширила Фаза III, освен с публично известните ни субекти: ИТ компаниите, мобилните оператори, работещите в големите хранителни магазини, изборната администрация, представителите на медиите и адвокатите? Какъв е общият брой на лицата от тази фаза, подлежащи на имунизиране? Какъв е точният брой на ваксинираните от третата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на ваксинираните с един от двата вида иРНК ваксини за всяка една институция, съсловна и частна организация? Колко от тях са с една поставена доза и колко с две дози?

 

7.      В Националния ваксинационен план е записано, че „за приоритизирането на целевите групи НВЩ привлича външни експерти в отделни области за изразяване на становища по етични въпроси”. Молим да ни отговорите кои са привлечените външни експерти (поименно), довели Ви до „етичното” решение най-рисковите групи граждани да попаднат едва във Фаза IV от Националния ваксинационен план?

 

8.      Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза IV (възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-висок риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити) са 1 800 000 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от четвъртата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от тази фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички граждани от тази фаза, заявили желание да бъдат ваксинирани с един от двата вида иРНК ваксини, но неполучили досега желаната ваксина поради недостиг на количествата?

 

9.      Какъв е очакваният брой подлежащи на ваксиниране от Фаза V на ваксинационния план (уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот). Кои точно групи от населението са включени в тази фаза и по какви точно критери се определят те? Колко души от тази фаза са вече имунизирани с препаратите на Pfizer-BioNTec и Moderna, колко са имунизирани с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

 

10.   Какви точно действия са извършени, какви се извършват към момента и какви предстои да бъдат извършени във връзка с Част VI от Националния ваксинационен план – Комуникация и обществена инфромация? Какви точно като форма и съдържание съобщения са създадени и чрез какви комуникационни канали са разпространени до всяка една от отделните целеви групи към всяка една от петте приоритетни фази от ваксинационния план? Какви точно съобщения са създадени и чрез какви канали са адресирани до широката общественост в страната? По какъв начин се реализира обратна връзка на гражданите с Националния ваксинационен щаб при положение, че този щаб няма своя страница в интернет, няма своя секция нито в сайта на МЗ, нито в Единния информационен портал за COVID-19 (coronavirus.bg), нито известен пощенски или електронен адрес за кореспонденция, нито телефон за връзка?

 

11.   Какви още количества от ваксините на Pfizer-BioNTec и Moderna, и на кои дати се очаква да бъдат доставени в старната? Как точно ще бъдат разпределени тези количества в 28-те областни центъра на страната и предвид приоритетните пет фази от ваксинационния план?

 

12.   Ще бъде ли променен Националния ваксинационен план, така че най-уязвимите групи от настоящата Фаза IV да получат предимство за поставяне на ваксините на Pfizer-BioNTec и Moderna пред лицата от Фазa III и Фаза II?

 

13.   Каква е ролята и работата на Националния ваксинационен щаб, след като наблюдаваме пълно отсъствие на инициатива за координация от негова страна на ваксинационния процес между отделните звена и участници в процеса – РЗИ, медицински заведения, лични лекари, мобилни кабинети, уязвими групи, приоритетни групи, граждани?

 

Д-р Петър Кърджилов, Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 22| 11341 |30.03.2021 Татяна Дончева: Сериозен преглед на здравната кариера на здравния министър - след 4 април! . 1| 5033 |26.02.2021 Нова заповед на здравния министър . 8| 4470 |26.01.2021 Петър Ганев: Covid-19 обърна траекторията и ни вкара в дълбока рецесия . 19| 4951 |26.01.2021 Натиск за оставката на здравния министър Костадин Ангелов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ