Реклама / Ads
16| 7354 |04.01.2021 НОВИНИ

Защо масовото ваксиниране в България се оказа бъдещо несбъднато време?

.
Д-р Костадин Ангелов
Бъдещо несбъднато време. Така може да се характеризира масовото ваксиниране срещу коронавирус в България. Макар, здравният министър Костадин Ангелов да ни уверява, че всеки, който поиска, много скоро ще се ваксинира, на този етап това изглежда химера. Основната причина е в малките доставки от единствената засега одобрена ваксина на „Пфайзер“ за страната ни. Защо е така, никой не се ангажира да обясни.
 

В средата на декември от МЗ обясниха, че 33% от медиците са заявили желание да се ваксинират. Това на практика прави 44 776 души, от които 7 776 са само от София. Първата пратка ваксини от 9 750 дози стигна за близо 5000 човека, заради нуждата всеки да бъде ваксиниран двукратно. Днес страната ни получи 25 000 дози ваксини, които ще стигнат за защита на коварното заболяване на още 12 500 души. Това на практика означава, че дори не покрива нуждите на половината медицински персонал – около 17 500 души. Остават да чакат още близо 27 276 човека да бъдат боцнати със спасителния препарат.  Затова и театралното посрещане на втората доза ваксини от здравния министър тази сутрин на летището не е нищо друго, освен пиарски трик. Иначе е много шум за нищо.

 

Фрог се свърза с работещи в системата на РЗИ. Те неофициално обясниха: „Много е важно да започне ваксинирането на хората над 65 годишна възраст, но на този етап това е невъзможно. Чакат и работещи на първа линия като проверяващи инспектори от Здравната каса, например. Ваксини няма и за личните лекари. Проблемът е, че няма доставки, а никой не иска да се прави на Господ, за да каже ето тези от първата група за ваксиниране ще са по-първи от другите, които също са от тази група. Иначе организацията за самото ваксиниране не е проблем, както се видя“.

 

Здравният министър, обаче ведро обяснява, че третата пратка с ваксини от 25 000 дози се очаква да пристигне в края на януари. Това означава, че и тази пратка няма да покрие нуждите на медиците от първата група.  Така че не ни остава нищо друго, освен да се заредим с търпение и да се обнадеждаваме от ведрия тон на министъра, че ваксини ще има за всички.

 

Никой от управляващите не обясни, защо възрастните хора, които са най-уязвими от пандемията, са поставени у нас във втора група за ваксинация. За сравнение в другите европейски страни ваксинирането започна именно от тях.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5997 |03.01.2021 Защо България е единствената страна в ЕС без спасителен хеликоптер? . 20| 5467 |31.12.2020 Николай Милчев: Годината я нямаше, защото я нямаше Родината ни! . 31| 12958 |30.12.2020 Доц. Мангъров: Много хора ходят и в Чернобил, но не ви съветвам, защото след време може да получите рак . 9| 5315 |29.12.2020 US учени: Маските не могат да отпаднат, защото ваксинираните могат да заразяват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads