Реклама / Ads
10| 3575 |15.02.2021 НОВИНИ

Пациентите искат избор на ваксина, лекарите казват: „Не сме магазин“

.
Източник: БГНЕС
Уж пациентите щели да имат право на избор на ваксина. Оказва се обаче, че това отново са от ония любимите празни приказки. Обещанията, които целят замазване на очите. Дали българите са резервирани към ваксините, или са резервирани към тези, които ги увещават да се ваксинират? Чиста липса на доверие.
 

Тази сутрин по БНТ надеждите на пациентите да имат право да избират ваксината, с която ще се имунизират, отново бяха попарени.

 

"Не сме магазин или да осигуряваме доставки". Така председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров отговори на въпрос ще може ли всеки пациент да си избере вида ваксина.

 

Припомняме, че самият здравен министър проф. Костадин Ангелов преди време заяви пред Балгарската национална телевизия, че правителството е решило „да имаме по 3 млн. от всеки вид ваксина, за да може всеки един от тези хора, които искат да бъдат ваксинирани, да може да си избере вида ваксина, с която това да се случи“.

 

Изказвания в същия дух Ангелов направи и през декември и януари. Въпреки това обаче се оказва, че хората в действителност нямат да има право на избор, а ако си се записал за ваксинация и не искаш да се ваксинираш с „каквото има“ – губиш ред.

 

И докато Министерството на здравеопазването твърди, че именно личните лекари ще препоръчват типа ваксина на всеки пациент, те, които ще са основният двигател на ваксинацията в масовата й фаза, просто не виждат вариант, в който пациентът да си избира ваксината. Като основни причини за това те посочват неравномерното пристигане на препарати от различните видове в България, както и липсващите условия за съхранение за РНК-ваксините. И още нещо – лекарите изобщо не знаят какви ваксини и кога ще пристигат в техните населени места.

 

В крайна сметка от здравното министерство замазаха очите с поредното: „Изборът на ваксина ще се свежда до „най-подходящата към дадения момент налична възможност“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4695 |13.02.2021 Ивайло Мирчев: Властта даде 2 млрд. лв. за саниране, кметовете ѝ връщат рестото на изборите /видео/ . 25| 3849 |12.02.2021 Сачева правила политика, не пропаганда. Нищо нямало да се срути след изборите . 2| 3332 |12.02.2021 Избори в чужбина: Още страни дадоха зелена светлина за вота на 4 април . 18| 3304 |12.02.2021 БСП и ”Демократична България” със съвместни усилия за честни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads