Реклама / Ads
4| 3108 |23.02.2021 НОВИНИ

Кога ще можем да избираме ваксина срещу COVID-19?

.
Източник: БГНЕС
Каквото дойде, с това ще се ваксинира, няма избор. Всичките са добри. Тези думи излязоха от устата на премиера Борисов, който се похвали - перфекта организация, страната ни най-добре се справила с кризата. Изобщо… шампиони. Ваксини ще има, обеща Борисов на всички, дори в най-малките населени места. Ваксини обаче няма за всички. Камо ли пък избор.
 

Въпреки че от вси страни всички уверяваха гражданите, че ще може да избират каква ваксина срещу COVID-19 да си поставят, вече два месеца след стартирането на имунизационния процес у нас това на практика се оказва невъзможно. Причината - проблеми с количествата и доставките. 


За ваксинирането с “каквото дойде” е ясно още от средата на месец февруари. Когато започна записването на пациентите при личните лекари, джипитата обясниха, че ще имунизират желаещите с каквото е налично, когато дойде техния ред. За това писаха от “Свободна Европа”, а само два дни по-рано тържествено в ефира на една от националните телевизии здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че правителството е решило „да имаме по 3 млн. от всеки вид ваксина, за да може всеки един от тези хора, които искат да бъдат ваксинирани, да може да си избере вида ваксина, с която това да се случи. 


Да, ама не. 


Масовата ваксинация започна преди няколко дни. Избор няма. Сега д-р Данчо Пенчев, директорът на столичната РЗИ увери, че избор ще може да има през март. Това обаче също е под въпрос.


Перфектната организация също е спорна, предвид факта, че личните лекари продължават да се оплакват от липса на ваксини. Здравните власти веднага излязоха с обяснение - всички общопрактикуващи лекари в София в момента получават по около 20 дози. Някои все още не са взели своите, защото са заявили количества от Pfizer/BioNTech и Moderna, а не от AstraZeneca.


“Целта ни е обхватността. Колкото може повече лекари да могат да вземат, макар и минимални количества ваксини“, обясни д-р Пенчев, цитиран от bTV. 


Според него количествата ще са достатъчни до следващите доставки – в четвъртък, когато очакваме около 12 хил. дози от Moderna, а в края на седмицата – 53 хил. дози от препарата на AstraZeneca. 


Не ставало обаче въпрос за хаос, а организационни проблеми с ваксинацията, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него той се дължи и на започналата с десет дни по-рано масова ваксинация. Тук изниква логичният въпрос - защо? Защо масовата ваксинация е започнала 10 дни по-рано, след като нищо не е готово? 


Отговор липсва. Избор и ваксини - също.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3432 |22.02.2021 Ангелов за избора на ваксини: Ще се случи, когато доставчиците започнат да спазват обещаните дати . 1| 3424 |22.02.2021 Вече можем да проверим в коя избирателна секция ще гласуваме . 28| 6010 |22.02.2021 Ангел Кунчев: Честно да ви кажа, изобщо не ми пука кога ще стигнем Румъния . 38| 7927 |18.02.2021 За Дякона, в края на деня на обесването, когато НСО откарва политиците на вечеря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads