Реклама / Ads
20| 3628 |02.03.2021 НОВИНИ

Ваксини и хаос: COVID-19 реалността у нас

.
Фалстарт на рестарта на “зелените коридори” за ваксинация срещу COVID-19. Причината - пред пунктовете от ранни зори продължават да се извиват опашки от чакащи, които обаче не знаят - ще стигнат ли ваксините. Хаосът с ваксинацията у нас е налице, въпреки че от вси страни се хвалят с чудесна организация. Ваксини обаче няма - количествата на доставките са значително намалени, а на фона на всичко това премиерът Борисов разпореди миналата седмица: Зелените коридори да се отворят.
 

Премиерската повеля бе изпълнена часове по-късно. Зелените коридори обаче не са съвсем коридори. Ваксинацията на всички желаещи е при условие, че пред пунктовете няма хора от приоритетните четири фази. Желаещите вече няколко пъти се редят на опашки, но не знаят дали ваксината ще стигне до тях. 


Преустановени бяха зелените коридори в няколко столични болници заради проблеми с количествата. Днес “зелени коридори” ще има в болниците “Св. Иван Рилски” и УМБАЛ “Александровска”, където все още има налични количества. Изчерпани са дозите във Военномедицинската академия и в УМБАЛ “Св. Анна”. 


Личните лекари пък получиха значително по-малко от обещаните 50% от дозите. По 10-тина дози получили джипитата, които се оказват недостатъчни за ваксинацията на всички желаещи. 

 

Всичко това се случва на фона на много обещания - ваксини ще има за всички, всеки ще може да избира кой препарат да си постави. Всичко обаче се оказа празнодумие - избор няма, въпреки че ни увещаваха. Хаосът пък е повсеместен. Властта, разбира се, не е виновна, въпреки твърденията на управляващите са, че поемат своята отговорност. От българска страна обаче било свършено всичко и проблемът е в комапниите и производствения капацитет.

 

Това може и да е така, но тогава: 

 

- на база на какво бяха ония помпозни обещания?

- защо масовата ваксинация започна по-рано от предвиденото, въпреки липсата на каквато и да било готовност?

- защо продължава да се твърди, че имунизацията не е част от предизборна кампания?

- защо здравните власти продължават да изпълняват еднолични нареждания, въпреки невъзможността те да бъдат изпълнени?

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2995 |02.03.2021 Над 2500 случая на COVID-19 у нас . 6| 3067 |01.03.2021 Спряха зелените коридори за ваксиниране във ВМА . 10| 4355 |01.03.2021 Терзийски си изпя песента за джиповете, изборите, ваксините и отчетите в МВР . 14| 3215 |01.03.2021 Здравният министър влиза в политиката, за да убеждава хората да се ваксинират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads