Реклама / Ads
25| 12293 |18.05.2011 ИНТЕРВЮ

А. Гълъбов: Борисов бута „Божидар Димитров” за президент

.
Профилът на историка е най-добрият избор за ГЕРБ, категоричен е социологът
 

интервю на Васил Василев

- Г-н Гълъбов, какви са разликите между тазгодишната предизборна кампания и последните два вота, които спечели Георги Първанов?

- Различното е в усещането за стабилност в управлението на държавата. През 1996 г., 2001 г. и през 2006 г. ситуацията беше коренно различна от настоящата. Преди 15 години имаше ясно изразено недоволство към БСП заради управлението на Жан Виденов. Днес ние нямаме обществена следа, която да ни покаже какво би могло да се случи. Играе се позиционна игра, в която ГЕРБ и БСП се изчакват взаимно, за да обявят номинациите си. Това очакване, от една страна, е обяснимо, но то допълнително разколебава избирателите да отидат до урните.

- Подценяват ли играчите местния вот за сметка на президентското състезание?

- Напротив, аз мисля, че по-скоро журналистите подценяват кметските избори. В ядрата на политическите партии основният въпрос е местният вот. За президентското кресло се говори само на повърхността и тук не говоря за конкретна политическа сила, а за абсолютно всички играчи. Те отдавна са си дали сметка, че местните избори са по-важните, докато президентските имат имиджово значение. Вярно е, че с новия президент ще има партийно преразпределение, но реалната власт е в ръцете на градоначалниците и на техните лидери. Част от политическите сили пропускат бъдещата трансформация. Тя вече е започнала, ще я усетим след предстоящите избори, а края й ще видим след парламентарния вот. Все още е твърде рано да кажем какво би могло да се случи. След като минат тези избори, ще получим по-голяма яснота около бъдещите рокади.

- Социалистите имат ли скрит коз, който да извадят срещу ГЕРБ, или ще заложат на старите муцуни?


- При положение, че в БСП постоянно се говори за партийно лидерство, е най-логично Сергей Станишев да се яви на президентските избори. Той е най-авторитетната кандидатура на социалистите и ако те не постъпят по този начин, ще означава, че Станишев е готов постепенно да губи подкрепата в партията си, но не и да рискува с подобен ход.

- Страхува ли се Бойко Борисов да извади наяве името на своя кандидат за президент или това е тактиката на ГЕРБ?

- Ритъмът на предизборната кампания на ГЕРБ беше нарушен с атаките срещу Цветан Цветанов, посочен прекалено рано за евентуален кандидат-президент. Изчакването от страна на Бойко Борисов означава едно – ГЕРБ ще заложи на разпознаваема фигура, която няма да има никаква нужда от представяне. Кандидатъ няма да е партийна личност. По-скоро Борисов ще търси човек, който ще бъде подкрепен и от хората, които не са привърженици на ГЕРБ. Има разпознаваеми интелектуалци с дълга публична кариера, които биха приели номинацията му. Не искам да спекулирам и да създавам сплетни или слухове, но напоследък виждаме доста често Божидар Димитров да попада в кадър с премиера. Това е точният профил, който ще предложи ГЕРБ на избирателите си.

- Загуби ли Цветан Цветанов окончателно шансове за поста в „Дондуков” 2?

- Аз не мога да преценя докрай това. Хората, които одобряват действията му и се идентифицират с него, не са малко. Независимо от спада в подкрепата му заради масираната атака срещу него, той запазва одобрението на народа. Цветанов излезе с доста по-малки от очакваното поражения. Той обаче ще мобилизира единствено твърдото ядро.

- Бяха ли пуснати предварително т. нар. жокери, които да отвличат вниманието от същинските кандидати? В чий театър играе Меглена Кунева?

- Съдейки по кампанията, която се разиграва два месеца и половина, мисля, че Кунева ще бъде реален играч. Тази кандидатура цели разсея гласове и да усложни събирането им на втори тур. Аз не бих нарекъл подобни хора „жокери”, а реактиви, които се стремят да усложнят картината.

- Доган ли стои зад този сценарий, имайки предвид, че Сокола със своите гласове ще има най-голяма полза от избори с два тура, както намекна Иван Костов?


- Не знам кой стои зад Кунева, но е факт, че тя е човек, който не е избираем и дори неразпознаваем за избирателите. Що се отнася до ДПС, напоследък тази партия се приближава все повече към дясното пространство. Доган се стреми трайно да се дистанцира от БСП и да се освободи от наследството от тройната коалиция. В същото време ДПС запазва критичността си към ГЕРБ и най-логично изглежда да се насочи към десните и Синята коалиция През последните няколко седмици имаме серия от жестове от ДПС към Синята коалиция. При балотаж на сините и ГЕРБ Ахмед Доган ще подкрепи най-вероятно човека на Костов и Мартин Димитров. Ако се стигне до битка между БСП и кандидат на Борисов, ДПС няма да мобилизира избирателите си. Тази партия изпадна в тежка изолация още по време на предизборната кампания през 2009 г., когато БСП и НДСВ се разграничиха от нея. Сега ДПС си върна емблематичното поведение и говорене от началото на 90-те, но на практика нищо в същността й не се е променило. Това е формация, която не може да вирее без партньори и точно затова търси нов остров.

- Какъв знак дава Мартин Димитров на Иван Костов с отказа си да приеме Командира като кандидат-президент?

- Отказът на Мартин Димитров да издигне Костов не е трагедия. Този факт няма да повлияе между отношенията на ДСБ и СДС. Синята коалиция не трябва да се приема като някакво образувание и тя наистина трябва да остане коалиция от жизнено способни партии. Сините трябва да разберат, че възкресяването на ОДС и емоционалните формации от 90-те години са грешка. Слоганът „Всички заедно” не е дясна политика, защото ние не сме еднакви. Синята коалиция няма интерес да се превръща в Коалиция за България. Тя събра някакви и всякакви партии на едно място и каза „ние сме единни”, което очевидно не е така. Всички виждаме раздорите и постоянното разцепление на левицата заради този съюз.

- Каква ще бъде ролята на Георги Първанов в държавата оттук нататък?

- Георги Първанов ще продължи да играе ролята си на високо платен коментатор, която играеше през двата си мандата. Той прави парапредизборна кампания. Т.е. Първанов прави предизборна кампания, но без да се явява на избори. Всички сме свидетели на интензивните му пътувания и изяви из цяла България. От самото учредяване на АБВ държавният глава не спира да агитира народа за себе си. Очевидно ще търси по-добро позициониране спрямо следващия президент, за да може да излезе на парламентарни избори с по-добри позиции.

- Ще играе ли в политическия спектакъл Яне Янев?

- Янев изчаква доста дълго време и е свил до минимум своите медийни изяви, защото едва ли ще участва в този спектакъл. Той е в чакалнята зад сцената и чака раздаването на ролите. Както знаете, невинаги се намира подходящо амплоа за артистите. Президентските избори може би ще минат без активната намеса на РЗС. Тя зависи от друга кампания, която използва услугите на Яне Янев.

- Алексей Петров ще използва ли РЗС в битката за „Дондуков”2?

- Ако Петров приеме да се номинира или да излъчи свой кандидат, РЗС няма да му е от помощ. Много е интересно какъв ресурс би могъл да мобилизира Алексей Петров и какъв ще е предизборният му дизайн, но аз смятам, че шансовете му не са толкова големи, колкото някои хора предричат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 16687 |24.04.2011 Цв.Томов: Борисов става по-непопулярен и от Станишев . 64| 26711 |22.04.2011 Димитър Иванов: Б. Борисов е народен цар като Борис ІІІ . 165| 23959 |13.04.2011 Иван Костов: Борисов се спазари с ДС и руските служби . 113| 14490 |04.04.2011 Д-р Николов: Да подкрепим Борисов в борбата срещу комунистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads