Реклама / Ads
51| 14687 |02.11.2010 ИНТЕРВЮ

Ген. Атанасов: Борисов и Първанов се договарят?

.
Атанас Атанасов
Силите, които атакуваха кабинета на Костов сега създават проекта на президента. Част от генералското движение са главата на Октопода. Сините трябва да демаскират истинския образ на държавния глава, и да задържат премиера повече вдясно, казва лидерът на софийската организация на ДСБ.
 
Интервю на Стойко Стоянов

- Генерал Атанасов, на 13 ноември Путин идва в България, а Иван Костов предупреди, че винаги преди важни преговори с Русия, тайни сили започват да клатят държавата, политическият проект на Георги Първанов част ли е от тази дестабилизация?

- Всички задкулисни атаки към управляващите в момента се координират от един център, и това е задкулисието на Първанов, или по-точно - една част от хората, които стоят в основата на неговия кръг. Този извод е направен на базата на много факти, които сме забелязали и анализирали в областта на икономиката, фалити, натиск върху правителството, поведение на определени лица, които, от една страна,  са свързани с бившите специални служби на България, а от друга – цялостното им поведение през годините е било в интерес на Русия и руските специални служби. Така че тези сили, които в момента се консолидират да атакуват властта, са същите, които през 2000 и 2001 г. атакуваха правителството на Костов. Ние сме ги разпознали, защото сме воювали с тях. Те са и в основата на проекта на президента, те са свързани директно с олигархията и определени криминални кръгове в България, и разбира се с руския шпионаж. Тези сили ги разпознаваме персонално като играч, но разликата е в това, че Костов наистина се бореше, докато Борисов се опитва да се договаря с тях. Между премиера и тези сили има посредници, които са му приятели - за Борисов става въпрос.

- Но лидерът на ДСБ твърди, че Първанов не е Октопода, но е близо до главата му, кой стои зад президента?

- На първо място една не малка част от имената на тези хора ще прочетете в списъка на групата, която навремето организира така нареченото генералско движение. Те избутаха Първанов отгоре. Направиха вътрешно партиен преврат в БСП, даже смъквайки партията от власт. Това са хората, които стояха зад него и при създаването на така наречената Нова левица, а после го съветваха и като държавен глава. Но това са и хората заради, които руският посланик в ЕС заяви, че България е троянския им кон ЕС. Като чуя това твърдение и като образ се сещам за Първанов и за хората зад него.

- Как разшифровате лицата, които се прилепват зад проекта „АБВ”, какво е общото между тях?

- Това са все бойни другари от преди 1989 г. Все хора, които преди падането на Живков са били в структури тунеядци. На първо място тук попадат щатните комсомолски дейци, хора, които живееха в една кадрова люпилня на БКП, те бяха бойният резерв на партията. В тези среди се съсредоточаваха агресивни кариеристи, които впоследствие биваха изстрелвани на важни позиции в държавата, независимо от способностите им. Някога тези хора се наричаха партийна номенклатура, но са свикнали все да получават властта на готово. През последните години те стояха близо до Първанов и сега, когато идва краят на управлението му, си задават въпроса: Какво ще правим след като свърши мандата на шефа? А отговорът им е да се измисли нов политически проект и да си търсят отново място в държавата. Това е общото между „новите” лица в проекта – комсомолски, партийни щатни работници, хора от специалните служби и стопанската номенклатура на БКП, те стоят зад идеята на Първанов. Те са изключително изхабени, но желанието им за власт винаги ще ги съпътства, защото така са закърмени.

- Има ли някаква скрита символика в датата 11 ноември, тя продължение на 10-ти ноември 1989 г. ли е?

- Не виждам някаква специална символика в датата за обявяване на „АБВ”. Но съзирам други доста арогантни неща – това, че се опитват с името да се представят като началото на политическия живот. Този продукт скоро ще бъде предложен на политическия пазар и тези, които са го подготвили много добре знаят, че става въпрос за развалена стока, с нов етикет. Но ще се опитат да я пробутат, защото с годините са разбрали, че тези, които ходят на политическия пазар в България, често биват манипулирани и лъгани.

- Как избирателите  да открият развалената стока?


- Не е толкова сложно това да се установи. Добре би било обществото след 20 г. зряла демокрация да си зададе само въпроса : Какво направи Първанов за 10 г. във властта? По принцип хората, които се борят и заемат такива важни позиции в държавното управление, би следвало когато си отиват да оставят нещо значимо, с което ще бъдат запомнени в историята. Да си отговорим, с какво сегашният президент ще остане в историята на държавата? Подписа договора за присъединяването на България към НАТО, при все, че преди това организираше митинги срещу Атлантическия пакт, и в подкрепа на Милошевич. Първанов още подкрепи и приемането на страната ни към ЕС, за да могат неговите приятели от Русия да ни виждат като техен троянски кон. За тези две значими неща от мандата му се сещам, и още за това, че с невероятна сила подкрепяше руските проекти в България. Към „приноса” му не трябва да забравяме, че бе обявен за агент на ДС, но скри това от избирателите си и ги подведе. Освен това, покрай него непрекъснато се въртяха формално или неформално съветници неясно как забогатял, някои, от които ги отстреляха. И не на последно място, той ще бъде запомнен с неговите ловни подвизи. Вероятно саркастично ще прозвучи това, което казвам, но нека някой излезе и да каже: Първанов заби, или зави първият болт на нещо важно, значимо.

- Под неговия патронаж се роди „Българската Коледа”, събираха пари за болни деца, купуваше се апаратура...

- До, но преди това много грозно той атакуваше за същото нещо фондацията на Елена Костова. Обяви се за социален президент, но да беше направил нещо държавата организирано да се грижи за болните деца, а не да събираме непрекъснато подаяние, имаше два мандата на разположение. Можеше да си постави две-три цели и да ги гони постоянно, при условие, че този човек имаше 8 години свои правителства, които се съобразяваха с него. Той имаше голямо влияние върху тях, но ги използваше да урежда тлъстите обществени поръчки да отиват при приближените му. За това се грижи и сега, след 10 години, със същия този понадебелял и олисял комсомолски антураж претендират да получат властта отново.

- Ако Първанов се впусне след 11 ноември в тази авантюра, оставаме ли без президент, има ли основание да се иска предсрочното му отстраняване от поста?


- Аз мисля, че той нарушава Конституцията и би следвало да се търси политическа консолидация, за да му се иска отговорност. Но съм песимист за един такъв ход, защото само преди няколко месеца стана ясно с поведението на РЗС, че не могат да се съберат необходимите депутатски гласове. Тогава се видя, че РЗС е подредена от Първанов, каквото и да обясняват. За това мисля, че няма много реален шанс за импийчмънт.

- Очаква се, че „АБВ” да търси опора в национализма, от който тръгна политическата кариера на настоящия президент, как ще балансира с интересите към ДПС?


- Червената нишка, която е невидима и свързва нещата, се нарича Държавна сигурност. Първанов и Ахмед Доган са агенти на едно и също управление на репресивния апарат – Първо главно. А през годините от това, което се случи, видяхме, че и при единия и при другия, публичното говорене няма нищо общо с действията им. Тези двамата изпълниха задачата на това управление, но което са се клели и му останаха верни и до днес. Така че ще намерят формулата как под едно знаме да вкарат национализма и електората на ДПС. Макар че Доган, като най-хитрия политически търговец, ще подава знаци и на Първанов, и на ГЕРБ. Ще ги залъгва и не се знае в последния момент кого ще избере, но при всички случаи това ще е победителят.

- Казвате, че навремето Костов се е борил със задкулисните сили, а сега Борисов прави опити да се договаря с тях, имате ли преки доказателства?

- Вече е очевидно задкулисното заиграване на Борисов с ДПС. След като в едно от най-гледаните политически предавания премиерът направи теманета на Доган и ДПС за „Цанков камък”, след като не бе потърсена отговорност на лицата от ДПС в последните две правителства, участвали в кражбите и грабежите, имаме основания да подозираме подобни договорки. Освен това, да не забравяме, че под чергата бе скрита разработката „Лиани”, а това за мен е много ясен знак. Въпросът сега е дали Доган ще излъже Борисов на финалната права, но ще бъдем свидетели. На второ място, обаче, трябва да се каже, че Борисов воюва с тази част от БСП, която олицетворява Станишев, тези които са дискредитирани и са загубили. В същото време с Първанов имат вербални престрелки, но нищо повече. Между двамата има посредници, които са им много близки, а някои от тях са близки и на Путин. Те ще търсят начин в перспектива да се върви към общо управление. Една част от тези хора си мечтаят Борисов и Първанов да си разменят местата, както направиха Путин и Медведев. Това би могло и да стане, но не заради мечтите им, а ако народът се подведе отново. И тук вече идва мястото за действие на класическата десница.

- Как ще действат сините?


- Трябва да се демаскира образа на Първанов и на тези, които са край него, а освен това и да бъдем твърд коректив на ГЕРБ, да се опитваме да задържаме Борисов повече вдясно. Въпреки че на този етап не успяваме, трябва да направим всичко възможно. Ако видим, че има твърда договорка между двамата, трябва да го обявим и да поискаме общественото доверие за друга алтернатива. Макар, че за такава алтернатива вече претендира новата формация на президента. Но като алтернатива го обяви лично Борисов в едно предаване, тоест, той му е изгодният противник, с него иска да воюва. А това е много подозрително, че двамата искат да си разделят политическото поле. Останалите да дрънкат по трибуните, докато те си играят футбола, след като за резултата са се разбрали предварително в съблекалните.

- Следите темата с МВР, защо Цветанов от най-рейтинговият министър се оказа в отбранителна позиция?

- Тази информация, с която сега се стреля по Цветанов, още преди една година беше известна на кръговете на Държавна сигурност Тук се поставя въпросът – знаел ли е вътрешният министър преди година за тази информация? Ако не е знаел, значи не става за този пост, но ако е знаел и реагира по този начин, тогава е абсолютен политически аматьор. Но по тази тема ясно трябва да се каже, че на отправените му обвинения Цветанов не даде убедителни отговори, има интересни детайли в обясненията му, които говорят за гузност. И може би това е причината да не дава убедителни отговори – че нещо крие, че се опитва да напасне нещата. А това поражда тежки съмнения за корупция и зависимост. Цветанов с много голяма скорост губи политическа височина. Това означава, че в един удобен момент Борисов ще го отстрани. Премиерът поддържа линия да се разделя със всички, за които се породят тежки съмнения. Друг е въпросът дали самият Борисов има убедително обяснение за собственото си имотно състояние?

- Защо покрай Цветанов удариха и шефа на общинските съветници в София Андрей Иванов, същите факти преди време извадиха първо ДСБ?

- Основната причина да се атакува Андрей Иванов за сега се премълчава. Той беше ударен от политическата маша РЗС, защото още преди атаката към Цветанов във върховете на партията имаше слух, че Андрей Иванов има апетити към поста на Цветанов. Тези, които построяват тактиката срещу Цветанов, са решили паралелно с него да се дискредитира и евентуалният му приемник. А иначе обясненията на Андрей Иванов за имотното му състояние са още по-нескопосани. Още при избора му преди години съветниците от ДСБ не го подкрепиха, защото тази информация ни беше известна. Изнесохме я, но никой тогава не ни обърна внимание. Но ние сега ще потърсим политическа отговорност.

- Атаките срещу Цветанов не са ли заради започналата от него битка с мафията, компроматите не идват ли от лица, които са обвиняеми?

- Разбира се, че има засегнати хора от действията на вътрешния министър и те естествено се включват в атаките срещу него. Но тези хора са инструмент на решението, взето от хората зад Първанов. Това категорично трябва да е ясно. Иван Костов преди години беше предупредил, че трябва да се оценява кое е главата, ръката и машата. В случая тези сили, които публично атакуват, са машата, ръката са хората на ДС, а главата е задкулисието до Първанов. В това не трябва да има съмнение, но проблемът пред Цветанов е, че когато си фактор на такъв фронт, ще бъдеш атакуван. Но за да можеш да проведеш такава битка, трябва да си чист. А сега вътрешният министър издава гузност. Аз съм подкрепял Цветанов в тази борба с мафията, исках да е успешна, но бяха допуснати тежки тактически грешки.

На първо място, защо се раздроби делото за „Октопода”. Тези, начело с Борисов, които си правиха през медиите пиар с това дело, трябваше да си дават сметка, че може да дойде момент и ситуация за трасиране на политическа орбита на главния обвиняем. Тактическа грешка беше дописната и от самото начало на разследването. То трябваше да стартира с изясняване на бандата на Никола Филчев. Защото Алексей Петров излезе под крилото на Филчев. Хората, които бяха в тази банда, все още са в прокуратурата и сега на финала на разследването Борис Велчев се сетил да ги проверява. Ами че те си свършиха пъкленото дело, изкривиха разследването, отклониха го. Трябваше да бъдат изяснени всички онези случаи на прекратени наказателни дела срещу хора, извършили престъпления. Те си бяха платили за спокойствието на бандата на Филчев. Самият бивш главен прокурор има 3-4 дела, за които веднага може да бъде арестуван, но нищо не беше предприето. И ако питате защо не се случи всичко това – отново задкулисието на Първанов. Да си спомним каква грижа положи президентът, за да уреди Филчев след мандата му.

- Независима ли е РЗС в разкритията си?


- Тази партия е едно своеобразно оръдие, което стреля с какъвто снаряд го заредиш. По-точно ще е - оръжието работи с арсенала, който има в склада на ДС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 14083 |08.10.2010 И. Гарелов: Борисов иска да е Шива, а министрите му са като насрани . 80| 16143 |03.10.2010 А. Първанова: Двуличието на Дянков ще съсипе Борисов и ГЕРБ . 28| 7253 |29.09.2010 Д. Томов: Лъжат, не сме инвитро на Първанов . 37| 13611 |15.08.2010 Ил. Божинов: Първанов щеше да е премиер а-ла Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads