Реклама / Ads
13| 4262 |11.06.2024 ИНТЕРВЮ

Георги Киряков за ФрогНюз: "Величие" ще влязат в хора на пропутинистите, които прокарват интересите на Русия в България

.
Политологът Георги Киряков Източник: БГНЕС
"Най-вероятно "Величие" ще се включат в хора на т.нар. пропутински формации или партиите, които прокарват интересите на Русия в България. Това е безспорен факт сред някои от досегашните политически играчи в популисткото и националистическо пространство. Сега имаме още един играч, който ще добави към този фон в българския политически живот и това развитие на ситуацията в родната политика. Това е много притеснително".
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Георги Киряков във връзка с резултатите от изборите 2 в 1.

 

Вижте и цялото интервю:

 

Г-н Киряков, на какво се дължи според Вас рекордно ниската избирателна активност на изборите 2 в 1?

 

Няколко са факторите, които могат да бъдат определени като причина за тази ниска избирателна активност. Едното е поредицата предсрочни избори, в които нямаше ясен резултат. В резултат на тази поредица от предсрочни избори имаме влошаване на политическата криза в страната, която се разразява вече доста време - от последния редовен кабинет на господин Борисов насам. Втората причина е вероятно съвсем целенасочените опити на определени кръгове, влияещи на обществените настроения в страната, да ерозират доверието на хората в процеса на правене на демократични избори. И третата причина е, че самите политически партии дотолкова вече са запушили възможността да обновяват редиците на собствените си партии, че хората вече тотално не желаят да се занимават с политическа, камо ли с партийна дейност. Това са в общи линии трите основни фактора, които влияят на изборните резултати.

Ще съумеят ли политиците ни да сформират стабилно правителство и има ли опасност да отидем на нови избори?

 

Имайки предвид резултатите, които вече са ясни и окончателни, вероятността да се състави стабилно управление е минимална, да не кажа, клони към нула. Не само защото основната политическа сила и останалите такива са недоволни от резултата, но и защото по време на кампанията и преди това, месеци наред и по време на предишното управление си нанесоха изключително много вреди една на друга, така че да не могат сега да седнат на масата за преговорите. Нещо, което е крайно необходимо в ситуацията, в която няма доминираща партия.





Много трудно ще се състави мнозинство от по-малко от 3 партии. Т.е. най-вероятно трябва да са 3, може да са и повече. И естествено, следващата причина е възходът на т.нар. популистки и националистически партии, които плашат основните партии, които са демократично и проевропейски настроени, и ги блокират в опитите им изобщо да мислят за съставянето на такъв тип стабилно мнозинство и управление на държавата.

ДПС станаха втора политическа сила в страната и на евровота. Как да тълкуваме техния резултат?

 

Това е резултат от факторите за ниската избирателна активност. ДПС успява в такива ситуации на разочарование от демократичните процеси да мобилизира максимума от своите гласоподаватели. Като абсолютно число, резултатът им не е толкова голям - малко над 300 000 гласа. Но като процентен дял от общия брой гласували е много висок. И това, заедно с пределната мобилизация на техния електорат, добрата кампания, която направиха, доведе до това, че ДПС стана втора политическа сила.

 

И един много важен въпрос, който се повдигна покрай възхода на тази политическа формация - ако ГЕРБ с първия мандат, връчен от президента, не успеят да съставят правителство, за първи път в демократичната история на България вторият мандат ще отиде в малка етническа партия, партия на етническо малцинство. Досега, когато мандатът се даваше на трета партия по усмотрение на президента, нямаше проблем с това. Но сега държавният глава е длъжен да даде мандата на малка етническа партия с голямо влияние. Това се случва за първи път в демократичната история на България. И този фактор трябва да е като сигнална лампа за някои традиционни големи партии у нас, които загубиха сериозно влияние сред българското общество. За сметка на пределната мобилизация на етническата партия ДПС, и за сметка на възхода на популистките и националистически партии.





Тези процеси са опасни от гледна точка на нестабилните основи на демокрацията в България. Опасни са и от гледна точка на това, че още няма яснота в българското общество за окончателната ориентация в западна посока. Говоря за ЕС и НАТО. Става въпрос за ценности и принципи, върху които трябваше да се опира нашата демокрация след падането на Берлинската стена. Оказа се, че този процес е обратим. Не е необратим, както много често през последните години силно вярваха и ни убеждаваха много фактори сред политическите елити в страната.

"Величие" е новият играч на политическата сцена. Какво да очакваме от тях?

 

Най-вероятно "Величие" ще се включат в хора на т.нар. пропутински формации или партиите, които прокарват интересите на Русия в България. Това е безспорен факт сред някои от досегашните политически играчи в популисткото и националистическо пространство. Сега имаме още един играч, който ще добави към този фон в българския политически живот и това развитие на ситуацията в родната политика. Това е много притеснително, разбира се.





И не се знае докъде може да стигне това влияние, защото докато няма ясни индикации за положителна развръзка в посока спечелване на тази война, която Русия поведе срещу Украйна, т.е. спечелването на Украйна в този конфликт и връщането на териториалните й граници преди нападението, няма да има и резултат от това влияние. Може да се увеличи това влияние, може и да остане на същото ниво, може и да се намали. Но докато няма резултат от военните действия в Украйна, няма да има резултат и в раздвижването на политическите пластове в България. Та, "Величие" е такъв проект. И не може да има съмнение, ако погледнем изказванията на основните лица на този нов политически проект. И те са категорично в посока защитаване интересите на Русия в България. Не са български, не са патриотични интереси, а са чисто и ясно в полза на Русия.

Как да тълкуваме оставката на Христо Иванов като лидер на "Да, България"? Като поемане на отговорност или нещо друго?

 

Да припомня, че той не за първи път подава оставка като лидер на "Да, България". Направи го и на по-предишните избори. Иванов подаде оставка, след това Националният съвет на партията или не я прие, или я прие и го преизбраха за председател. Т.е. трябва да видим какво ще се случи в редиците на "Да, България". Новият елемент в действията на Христо Иванов е нежеланието му да бъде и народен представител в настоящия парламент. Вероятно с пресмятането от негова страна, че този парламент няма да е дълъг и вероятността да не е дълъг е много голяма. Т.е. той е безпредметен от гледна точка на това, че ще реши някакви политически проблеми, които има пред страната. И вероятно това е неговата сметка, че сега е по-добре да се оттегли и да не участва в работата на нещо, което няма да свърши никаква работа, т.е. настоящият парламент, вместо да калкулира нови и нови негативи за себе си и за партията си от прякото участие в парламентарния процес.

 

Интервю на Георги Камарашев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5221 |10.06.2024 Стефан Попов - Чефо за ФрогНюз: Изводите ми няма как да са позитивни, цялото ни общество е в тежка апатия . 16| 4947 |10.06.2024 Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Русия и Путин внесоха смут в евроизборите, това повлия да се гласува за популистки партии . 3| 5647 |07.06.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Става все по-ясно, че решението на конфликта в Газа е създаване на две държави - израелска и палестинска . 2| 4712 |06.06.2024 Стоил Цицелков за ФрогНюз: Очаквам слабо подготвени членове на СИК и волна интерпретация какво е невалиден глас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads