Реклама / Ads
0| 15439 |15.06.2022 ИНТЕРВЮ

Илиян Василев пред Фрог: Корупционните батерии на ГЕРБ се изтощиха, трябва им ново зареждане

.
Илиян Василев Източник: БГНЕС
„Просто корупционните им батерии се изтощиха и им трябва ново зареждане. Това дали може да събори правителството, определено може“ – така дипломатът, енергиен и политически експерт Илиян Василев коментира в интервю за Фрог нюз вота на недоверие срещу правителството, който бе внесен по-рано днес от ПГ на ГЕРБ-СДС.
 

Кои са най-големите проблеми на правителството към момента, защо определя темата за Република Северна Македония като „екстази“ и до какво ще доведат евентуални предсрочни парламентарни избори, четете в цялото интервю, което Илиян Василев даде пред Фрог:

 

Тази сутрин ГЕРБ-СДС внесоха вот на недоверие срещу правителството. Какво целят? Може ли това да събори правителството?

 

Просто корупционните им батерии се изразходиха и им трябва ново зареждане. Това дали може да събори правителството, определено може. Тези партии на корупцията, каквито са ГЕРБ, ДПС, ИТН, не е тайна, че „Възраждане“ също е проект на ГЕРБ, имат достатъчно гласове, ако нещата останат такива, каквито са и ако хората покажат, че това е неприемливо. Това може да се нарече „правен преврат“, т.е. преврат, който е в рамките на закона. Но не трябва да се заблуждаваме, че той има всички шансове да успее.

 

Определяте темата за РСМ като „екстази“. Защо?  

 

Да, защото всеки път, когато някой трябва да възбуди и да вземе акъла на българския народ, той му прилага това хапче. Много често действа и след това се появяват социолозите, които твърдят, че 80-90% от народа защитава тази позиция. А като погледнем назад нито знаем точно каква ни е позицията, защото едните искат промяна в Конституцията – да има българско малцинство, втори искат езикът да не се нарича македонски, трети искат история. Изобщо това е една постоянна отворена рана, която ни отвежда в една паралелна реалност, в която сме разделени и в която не трябва да виждаме истинските си проблеми, а именно настъплението на корупцията и нечии опити за реставрация на времената на ГЕРБ, тези 12 години. А според мен по-лошото са опитите за реставрация на Берово време.

 

Кой бихте определили като най-големия проблем на правителството?

 

Много кусури можем да му намерим. Например, за мен е кусур, че нямаше изчистена линия по отношение на антикорупционните проекти. Допусна някои теми да бъдат развити, така че обезсърчиха част от хората, които подкрепят това правителство. Такава, например, е темата „Лукойл“ и „Литаско“. По тази тема правителството не дава задоволителни отговори. Защо „Литаско“ си спестява тези 35 долара и ние трябва да плащаме бензин по 3,45? Това са разумни и абсолютно легитимни питания. Второто нещо – това са момчета, които да първи път са във властта, поне на такива позиции, и в желанието си да й се порадват, те забравиха, че доброто им образование не е задължителна предпоставка да бъдат добри управленци. Управлението на социален организъм и на общество, и на икономика изисква съвършено други качества. Тези момчета забравиха да градят мостове. Не говоря за популизъм. Забравиха да приоритизират нещата и отпред да извадят задачите, които трябва да разграждат модела. Едва сега, в последно време, се сетиха за това. Но аз разсъждавам абсолютно прагматично. В момента големият проблем на България са множеството кризи и способността на страната да ги реши. Способността на страната да ги реши е критично важно свързана с проблема за отделяне на корупционните елементи от обществото, от развитието ни. Защото докато тази корупция е ендемична и шества навсякъде, ние просто сме като общество с огромен товар, което не може да помръдне напред. Най-много ме притеснява, че нараства броят на хората – професионалната класа на посредниците между европейските и бюджетни пари и бизнеса и работещите хора. Тази класа набъбва с огромни мащаби. Всъщност нейни изразители са и ГЕРБ – професионални посредници – и ДПС – още по-професионални посредници – и ИТН също чрез Орлин Алексиев са професионални посредници. Фактически между произвеждащите и тези, които работят съзнателно да си изкарат хляба, и тези, които посредничат между тях в богатство и сигурността, се ражда едно чудовище.

 

Мнозина социолози и политолози прогнозират предсрочни избори. Трябва ли да се страхуваме от това? Няма ли да ни вкарат отново в един омагьосан кръг?

 

Първо – аз съм много скептичен към социолозите, защото те, като политолози, медии и магистрати, също са част от обслужващите и част от тази средна класа. Техните медии посредничат между хората и техните истини, магистратите – между тяхното правосъдие и обикновените хора. Затова аз си мисля, че специално в този момент изборите не са нещо, от което трябва да се страхуваме и да се отчайваме. Между днешния ден и изборите има достатъчно много време. Както изглежда, темата Македония може да се върне като бумеранг върху тях, особено като прибавят към нея и темата с вота на недоверие, защото тук вече се вижда корист. Като се види и темата за машинното гласуване, се разбира, че действително има стремеж към връщане на модела. Тогава вече обществото ще бъде разделено до такава степен и когато утре в София има големи манифестации, те трябва да разберат – не могат повече да управляват по начина, по който управляваше ГЕРБ, с подкрепата на ГЕРБ. И дори да не е Борисов, а да бъде Ники Василев – все едно. Това е правителство като Беров – зад него има „Мултигруп“, зад него са същите хора. И това правителство физически няма да може да упражнява властта си, защото през цялото време ще има трусове. Нещата не са толкова сложни и затова си мисля, че ако се проведат избори през есента, не е никак сигурно, че ще им се вържат сметките, както сега им се струва, особено ако не успеят да наложат хартиения вот.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 20343 |15.06.2022 Проф. Дайнов пред Фрог: Темата с РСМ е димка, за да не видим колко страдат ГЕРБ за прекъснатите руски парични потоци . 0| 19438 |14.06.2022 Адв. Екимджиев пред Фрог: Съдебната реформа е въпрос за $1 млн. Ако облаците над Борисов се сгъстят, ГЕРБ може да последва съдбата на ИТН . 0| 12062 |10.06.2022 Адв. Величков пред Фрог: Удобно е да има избори есента. Така Гешев ще остане до Нова година . 0| 13317 |10.06.2022 Весислава Танчева пред Фрог: Бойко Атанасов вече винаги ще е кандидатът на „Възраждане“, колкото и добър професионалист да е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads