Реклама / Ads
6| 9081 |16.09.2009 ИНТЕРВЮ

Иван Алексиев: Обвиняват ни във военна дисциплина, а тя е трудова

.
Иван Алексиев
Заради депутатите от ГЕРБ пленарна зала е пълна, а това дразни колегите, казва в интервю за Frognews.bg зам.-председателят на Комисията по околна среда и води.
 

Иван Алексиев е зам.-председател на Комисията по околна среда и води. Той е бивш заместник-кмет с ресор туризъм в община Поморие. Инженер-технолог е и председател на общниската структура на ГЕРБ в Поморие.

интервю на Ана Кочева

– Г–н Алексиев, говорим си в дните след трагедията в Охридското езеро, буквално днес се очаква да извадят злополучния кораб–ковчег „Илинден”. Вие сте от морски край и сигурно сте още по–наясно с това възможна ли е у нас аналогична ситуация, не дай боже!

– Така е, тези дни и аз многократно си задавам въпроса, ако се случи подобна трагедия у нас, какво правим, дали сме подготвени. Трябва да кажа обаче, че в града, от който съм аз, стари корабчета няма, нещо повече има чисто нови. Въпреки това Черно море е по–специфично, а и едно е да плаваш в езеро, където си по–спокоен, друго е в море. Предполагам все пак, че нашите капитани са достатъчно добре подготвени, за да се избягват подобни трагични инциденти.

– Вие сега вместо по море повече пътувате на колела и то по отсечката София – Бургас. Да тръгнем оттам - уредиха ли се битовите несгоди, с които започна новият парламентарен сезон на депутатите?


– Да, нещата вече са окончателно уредени. Всеки си има собствено жилище, беше сформирана комисия, която мина през жилищата на колеги, които имат някакви забележки, констатираха проблемите и вече сме установени и подредени, така че този въпрос е приключен.

– След като тези въпроси са изчистени, би следвало работата да тече с пълна пара. Вече има упреци, че мнозинството на ГЕРБ не работи достатъчно.

– Работата не е спирала, независимо че някои наши колеги от лявата част на залата ни обвиняват, че нищо не работим. Новият правилник за работа на НС ние приехме за две заседания, комисиите са сформирани, те заседават всяка седмица, затова не мога да се съглася с нападките, че парламентът не работи. Нали Министерски съвет трябва да си прегледа документите, законопроектите, които трябва да се променят, внесат. Не може за 30 дни Министерският съвет хем да разчиства злоупотребите, хем ударно да внася законопроекти. Напротив – има достатъчно внесени с новата структура на МС. Ето пример – сега колегите предлагат изменения в Закона за движение по пътищата във връзка със зачестилите катастрофи, употребата на алкохол.

– Понеже стана дума за това, че пътувате много, как минавате отсечката София – Бургас?

– Трудно. Много трудно между Карнобат и Стара Загора. Трафикът е изключително голям, там се получава едно стеснение, което допълнително усложнява нещата. така че изходът е довършване на магистрала „Тракия”. Едно добро решение на част от проблема имаше след голямото задръстване през това лято, когато се предложиха обходни маршрути, които разтовариха основния път. Голям проблем са и ТИР–овете, които отново тръгнаха и си мисля, дали тези обходни маршрути не е разумно да се използват и извън сезона, за да се облекчава отсечката Карнобат – Стара Загора. В крайна сметка обаче решението е магистралата да бъде завършена и без съмнение това ще стане преди края на този мандат.

– Вие сте зам.-председател на комисията по околна среда и води. Кой е най–належащият проблем, който трябва да решите в нея, имайки предвид, че те са доста?


– Наистина са много, ние вече започнахме със заседанията, от които първото беше по–скоро опознавателно; после приехме и вътрешните правила за работа на комисията, а колегите започнаха да представят по региони и сигналите, които са им подадени от техни съграждани. В нашия регион най–големият проблем е Бургас – Александруполис, но всъщност той е от национално значение. От сдружението „Чисто море” вече са сезирали премиера Б. Борисов, но той е съвсем наясно с проблема. Такива документи са входирани и до нашата комисия, и до министерство на околната среда, и до министерство на икономиката и енергетиката. Пак ще повторя, че и правителството, и премиерът са запознати, а аз съм удовлетворен от това, което чух лично. То е, че ако руската страна не гарантира екологично проекта и запазването на поминъка на хората от региона, този проект няма да се осъществи. Няма лошо проектът да съществува, ние винаги сме го казвали, но не в настоящия му вариант. Защото и финансовите изгоди за България са твърде съмнителни.

– Готвите приемна в Поморие, за да може хората лесно да ви намират, въпреки че сигурно сте и предварително наясно с най–големите им проблеми. Все пак освен с Бургас – Александруполис, с какво друго очаквате да ви застъпят най–напред?

– Веднага ще кажа, за нещо, което вече дълго витае във времето и се забави – това е обходният път на Поморие и на Ахелой, все неща, които също надскачат регионалния си характер, защото сме на пътя Бургас – Слънчев бряг – Варна. Това са две много проблемни отсечки, особено втората, въпреки че с монтиране на светофар в Ахелой донякъде успяхме да ограничим смъртните случаи, което не е малко, защото всеки един спасен човешки живот си заслужава инвестицията, която се прави. Трафикът за Слънчев бряг обаче не се облекчи, даже се натовари. Не може да се продължава така. Това е същият случай на престъпно забавяне както и при магистрала „Тракия”. Безумно е туристите да пътуват по час и половина 20–тината км от летище Сарафово до Слънчев бряг, след като горе–долу за същото време са долетели от Франкфурт, например. Това е типичният пример като с магистрала „Тракия”. Слизаме от нея на Стара Загора, влизаме в тясната фуния до Карнобат и се мъчим часове наред. Тук е същото, затова тези обходи са много важни.

– Това със сигурност е проблем, но не по–малък проблем е и видът на туристическите градчета по Черноморието, които се превърнаха в бетонни чудовища, а туристите, съгласете се, едва ли точно това търсят.


– Права сте, но това е до голяма степен заварено положение. Ето, в тази връзка – има закон за устройство на Черноморското крайбрежие. Може би трябва да се преразгледа и той, някои неща да се променят, защото точно това презастрояване ни коства отлив на туристи. Ето един пример – крайбрежието на Гърция с ниските двуетажни, максимум триетажни къщи и хотели. А ние направихме точно обратното. Направихме комплекси досущ като бетонни градове. А хората искат спокойствие, те затова отиват на почивка, за да напуснат бетона и стъклото, за да си починат 15 дни сред зеленина, виждайки морето. Но това, което е застроено на този етап, е и узаконено, няма какво да се направи. Сега вече ще има ограничителни процедури и веднага давам пример с Емине, със зоната Иракли. Там хората имаха много проблеми, а в момента министър Караджова е подписала една заповед, с която се забранява строителството до влизане на ОУП на Община Несебър, т.е. каквито параметри наложи община Несебър, така ще се строи. С други думи местните власти вече ще имат възможност да определят параметрите на застрояване.

– Преди да станете депутат, Вие бяхте зам.-кмет по туризма в Поморие. Как преценявате отиващия си сезон тази година?

– Тази година имаше много гости по Черноморието, но като цяло сезонът изглежда по–слаб в сравнение с миналата. На пръв поглед това е парадоксално, защото независимо от това, че хората бяха много, като обороти настоящият сезон е в пъти по–надолу. Кризата със сигурност оказа влияние и летовниците си правят много добре сметките, като това се отнася в еднаква степен и за западните, и за българските туристи. Тази година доста българи дойдоха по Черноморието, но предимно за уикендите, т.е. вместо да отидат за по 7 дни в Гърция, направиха 2 Х 3 дни в България. Свиха се разходите, а предстои и зима, хората искат някаква сигурност, някакви средства настрани. Предпочетени бяха семейните хотелчета, сви се броят на нощувките, мнозина предпочетоха да си готвят и да прекарват с приятели вечерите, вместо да посещават вечерни, атракционни заведения.

– Говори се и друго – че малките черноморски градчета, като напр. Поморие, хиляди години са били гръцки, а сега само за броени ще станат руски.

– Всъщност те са били винаги български градове, независимо че са се зародили като гръцки колонии. Но това, че много руснаци предпочитат градове като Поморие и купуват жилища за втори дом тук, не е лошо. При нас през последните години се зароди руска колония, рускоговорящи туристи с апартаменти в града са си направили дори свое сдружение, но на този етап техните пари остават в нашия град, те плащат данъци при нас, затова нека не сме черногледи, че ще изместят местния бизнес.

– Нека пак да се върнем в София, в парламента. В началото ваши опоненти твърдяха, че групата ви е съставена от новаци, които нямат опит. Как изглеждат нещата сега?

– Да, те продължават да говорят, че сме неопитни. А в кое всъщност сме неопитни? В политиката ли? А тези, които бяха толкова опитни, какво направиха? Дори и да сме неопитни в политиката, имаме достатъчно богат житейски, професионален опит. Всеки от нас си тежи на мястото в дадена област. Не мисля, че трябва да ни липсва самочувствие – едни от нас са управлявали собствен бизнес, други – община, област. Защо да не можем да управляваме и държавата?! Аз не познавам някой, който се е родил опитен, научен. Нима, онези, които започнаха в началото, след промените, бяха много опитни? Има някои колеги с по четири мандата в НС. С тяхната опитност какво допринесоха тази държава да се развива в правилната посока? А ние пък имаме чувство за отговорност пред хората, които са ни избрали. Всеки разбира каква тежест е поел върху плещите си, затова ще покажем добро управление.

– Пълни ли се сега пленарна зала?

– Да, благодарение на нас се пълни. Ние сме винаги 115 човека. На други колеги от други парламентарни групи може и да не им е приятно, но и те трябва да присъстват, защото с този си състав ние винаги имаме мнозинство в пленарна зала. Струва ми се даже, че тази наша дисциплина ги дразни, но това не е военна дисциплина, както твърдят подигравателно, а е просто една трудова дисциплина. Както всеки един човек ежедневно от 8 до 17 е на работа, така и ние сме на работното си място.

– А срещате ли се редовно с премиера?


– Той е изключително ангажиран, но въпреки това намира време да се среща с нас, депутатите. Всеки вторник ние имаме парламентарна група от 16 часа, като там присъстват по възможност министри, които в момента са свободни, премиерът идва винаги, когато може и разискваме проблеми на регионите, защото в събота, неделя и понеделник ние сме там.

– Виждате ли мандата пълен?

– Ако продължаваме с този хъс и оптимизъм – да, виждам го. И се надявам най–сетне да тръгнем по правилния път, защото хората на България заслужават много по–добра съдба. те се умориха от 20 години преход и е време за светлината в тунела.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11354 |20.08.2009 Проф. Д. Иванов: Не платноходка, а макроикономист трябва на БНБ . 32| 27737 |22.06.2009 Проф. Димитър Иванов: Шепа псевдополитици и олигарси станаха акционери на България . 50| 14789 |26.05.2009 Иван Костов: Доган не може да изгони Европа от България . 18| 9099 |01.05.2009 Иван Генов: Вместо към хората, БСП гледа към олигарсите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads