Реклама / Ads
18| 9047 |01.05.2009 ИНТЕРВЮ

Иван Генов: Вместо към хората, БСП гледа към олигарсите

.
Иван Генов
Пътят към дясната социална демокрация бе положен от сегашния президент Георги Първанов. Хората на труда нямат свое представителство във властта, казва лидерът на „Българската левица”
 

„Българската левица” е най-новата партия в страната, само на 27 дни. Тя има трима лидери – докторът по международно право и депутат от БСП в четери поредни парламента Иван Генов, социологът Илия Божинов и Петко Тодоров. Твърдят, че са избрали триумвирата, за да няма вождизъм. Целта им е до старта на изборите да създадат структури в цялата страна.

- Г-н Генов, имат ли хората на труда истинско представителство в политическия живот на страната, в парламента и органите на изпълнителната власт?


- Хората на труда не са представени в българския парламент. Те нямат автентичен политически изразител на интересите им. „Позитано” 20 подмени идейно-политическата същност на социалистическата партия. Днес в по-голяма степен БСП изразява интересите на едрия капитал, а не на хората на труда. Но хората се убедиха в тази политика и вече е настъпил моментът да приключи монополът на БСП в лявото пространство.

Затова на 4 април бе създадена „Българската левица”. Тази дата е контрапункт на 4 феврурари 1997 г. Тогава бе рождената дата на българските олигарси и началото на пътя към дясна социална демокрация. Основите на тази политика положи предишния лидер на БСП - днешният президент на републиката.

Днес ние можем да твърдим, че Георги Първанов и Сергей Станишев се опитват да се правят на българската Маргарет Тачър в панталони, но това е само привидно. Фактически социално-либералният път, който те избраха, доведе до огромни пропасти сред обществото и нищета за хората. Вече е неоспорим факт за всички, че политиката на БСП не се отличава от идеологията на десницата, а това ще я доведе до катастрофа на предстоящите избори.

- Бил сте депутат от БСП в годините, когато левицата стоеше в опозиция. Какво очакваха хората на наемния труда от социалистическото управление на Станишев през този мандат?


- Имаха надежди за повече свобада и да не се губят социалните им придобивки. Социалната справедливост е алфата и омегата на българската левица. Обществото иска повече свобода и повече равенство. Равенство без свобода е подтисничество, а свобода без равество е равносилно на експлоатация. Пътят на равенството е пътят на левите партии. Но за водене на истинска лява политика е нужна смелост, каквата настоящето ръководство на БСП не успя да покаже през изминаващите 4 години.

Затова „Българската левица” се появи като алтернатива, чията мисия е да подобри самата политика, да работи за по-висок стандарт на хората.

- Но премиерът, министрите му, депутатите от мнозинството непрекъснато се хвалят с успехи на управлението, отчитат показатели.


- Наистина през последните месеци властта непрекъснато ни убеждава, че макроикономическите показатели на страната са много добри, че българската икономика и левът са стабилни, че кризата ни засяга по-малко отколкото други европейски държави, че имаме резерви и т.н. Но за истинските леви сили основен е човекът, а не показателите. Какъв смисъл имат „стабилните” икономически показатели на Станишев, щом има много бедни хора в България? Каква е ползата от този разстеж в икономиката, ако не води до подобряване стандарта на обществото? Това са истинските въпроси, на които и премиерът, и тройната коалиция, и БСП не дават смислен отговор. Така приказките им за успехи стават безсмислени и самоцелни.


- Вие сте най-младата политическа формация, с какви идеи ще се конкурирате пред избирателите?

- Във взаимовръзката ‘труд и капитал’ „Българската левица” е на страната на хората. Бюджетът на държавата трябва да е балансиран – без дефицит, но и без излишъци.
Социално ориентираните дейности, като електро и топло снабдяване, водоснабдяване, обществен транспорт, чистота, трябва да са в ръцете на държавата, поне контролният пакет. В тези сфери частният бизнес се провали. Тук е необходим остър завой в посока на държавно регулиране.

Обществото има нужда и по-справедлива данъчна политика, ориентирана към нарастване на доходите. Ниският плосък данък, без необлагаем минимум, е черен печат за правителството на БСП. Този данък, в комбинация с отлива на чужди инвестиции, топяш се валутен резерв е много повече рисков, отколкото надежден инструмент при икономическа криза. Плоският данък е за хора с плоски мозъци. Той превръща България в своеобразна офшорна зона.

„Българската левица” е категорично за ново разпределение и преразпределение на доходите чрез прилагане на принципа: най-ниските доходи растат най-бързо, а по-високите доходи се облагат с по-висока данъчна ставка. Ние сме категорично за отмяна на плоския данък и възстановяване на необлагаемия минимум. Нашите анализи показват, че за тази година той трябва да е около 400 лв. Освен това искаме семейно-подоходно облагане и намаление на ДДС за основните храни, лекарства, учебници, в рамките на 5-7%.

- Някои политически наблюдатели коментират, че сте се отцепили от партията-майка тактически, за да оберете недеволните вляво, за да не кривнат към „Атака”, или ГЕРБ?

-„Българската левица” бе създадена, за да даде шанс на хората на труда, на дребния и средния бизнес. Трябва да се сложи край на 20-годишния криминален преход, олигархията и обслужващите я политици. На предстоящите избори обществото е изправено между статуквото и промяната, между лявото и дясното. При сегашната ситуация няколко крупни играчи печелят нагласени търгове, а после се подиграват и извиват ръцете на подизпълнителите.

Цялото общество трябва да се включи в операция „Чисти ръце”, без изключения.
Ние, които бяхме доскоро част от лявото крило в БСП, предлагахме многократно на ръководството, да да стартира такава операция, да се раздели с корупционните практики, но то не намери сили. Три години правехме безуспешни опити за ревизия на политиката на БСП в управлението на държавата, но след последния конгрес разбрахме, че това е невъзможно. БСП е партия за всякакви интереси и цели.. Тя подмени тайно идеологията и същността си. Няма ресурс да се справи с растящата корупция. Вместо към хората, гледа към олигарсите. А „Българската левица” има друга перспектива.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6299 |01.05.2009 Н. Георгиев: Земетресения и свински грип не пречат, ако искаме да променим България . 17| 8902 |05.05.2009 Асен Ненов: Ние сме държава на измамниците . 21| 5874 |29.04.2009 Н. Василев: Работим НДСВ да е част от следващ парламент и правителство . 16| 6023 |28.04.2009 Н. Василев: Вместо дисциплина и ред - тънем в боклук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads