Реклама / Ads
16| 6342 |01.05.2009 ИНТЕРВЮ

Н. Георгиев: Земетресения и свински грип не пречат, ако искаме да променим България

.
Николай Георгиев
Николай Георгиев, известен от екрана като водещ на "Ясновидци", е член на Инциативната група за създаване на Движение за национално единство и спасение ДНЕС. Гражданското общество трябва да упражнява правата си, убеден е той.
 

интервю на Ана Кочева

- Участвахте в поставянето на началото на нов граждански проект - Движение за национално единство и спасение. Абревиатурата ДНЕС е показателна, но все пак какво днес ви подтикна да се заемете с подобен ангажимент; какво днес ви раздразни в обществено и политическо отношение до стпен, че да потърсите алтернатива?


- Да, участвам. И друг път съм се включвал в проекти, при които човек застава с лицето си и има възможността да сподели изконни човешки ценности. Да осъзнаеш правото си на съществуване и живот в достойни граници, за мен е повече от нормално. Вчера, когато осъзнавах проблематиката на социалното и политическото, също бе днес. Така че днес е нещо, от което не можем да се откажем. Никога. Дори и крайните в своята мисловност велики умове, са знаели, че всичко се случва сега. Carpe diem (улови мига) е техния дух. Днес се случва всичко онова, от което ние българите ще зависим в следващите години. Не става дума просто за противопоставяне. Нужни са разговори, а не революции. Разговори за това какви сме и какво искаме от себе си и от тези, от които ще зависи утрешният ни ден.

- Не открихте ли в политическото и обществено пространство сила, която да отвърне на недоволството Ви с действията и платформата си?

- Съвременният политически свят в България е достатъчно устойчив, за да разчита на възможността да повярваме и приемем с толерантно отношение, че нищо не става изведнъж и че трябва да се плащат трудните дългове на обществото. Не съм съгласен, да захвърлим стореното досега. Това е груб полулизъм и нихилизъм и е недостойно. Но се случи недоразвиване, някой не порасна, а по-неприятното е, че не позволяват и на другите да пораснат. Отделни политически партии и хора, на които съм симпатизирал някога, а сега не удовлетворятват нуждата ми от нормалното присъствие в нашия свят, е още по-нормално да изпаднат в неверие. Но тук не иде реч да политизирам житейските си нагласи. Търся възможност да бъда и откровен, и логичен, и искрен. Моето мнение е, че трябва да имам гражданска позиция и аргумент, и виждане, а не алтернатива и гнет. Някога откривах идеи, но идеи и аз имам. Нужна е воля.

- Какво точно очаквате от заявените от Движението „Приемни на улицата”? Смятате ли, че хората ще припознаят ДНЕС като Движението, което ще е в състояние да отстоява правата им?

- Движението вече е от факт. Чрез „Приемните на улицата” ще дадем възможност на българските граждани да се запознаят с наши цели и искания, които са залегнали в Апела, който приехме, и ако ги припознаят и подкрепят, това ще означава, че наистина сме поставили началото на едно истинско национално гражданско движение.

- Фактът, че сред Вас няма действащи политици плюс или минус е, защото и лостовете за въздействие биха били по-малки?

- Идеята на ДНЕС е повече от очевида. Да започнем с това, че на първо място гражданското общество трябва да упражнява правата си. Има известен парадокс - има недолство от факта, че трябва да се гласува. Ще си седим удобно в домовете и ще проклинаме съдба си. След това, по-късно, ще излезам да протестираме и ще има сблъсъци. Т.е. вместо да употребим по-малка, и по-градивна енергия, излизайки да гласуваме, ние ще се втурнем да крещим пред парламента. Има политици и винаги ще има, но няма действие, няма амбиция и воля за действие. Властта, каквото и да означава това, не е в състояние да изпълнява онова, за което е избрана - да управлява или представлява. Властта ни има умението да управлява себе си. Колко трябва да си немощен, за да имаш нужда от цялото конституционно право, за да управляваш себе си?

- Вашето присъствие в ДНЕС, както и това на Владимир Ампов – Графа, Наско и Славчо от БТР, със сигурност ще заинтригува гражданите, но само лица ли ще останете на Движението, или ще имате и съвсем конкретни ангажименти?

- Не. Дори и аз, като лице от екрана, мисля и се ситуирам, така че да успеем всички ние, целият екип на ДНЕС. Казах, умения има, но няма воля. За това трябва да се възпитава воля. И Наско, и Владо го правят по свой си начин, те го правят, като не живеят и работят някъде другаде, а тук. Страхотни са. Музиката е най-големият възпитател.

- Водите предаване за ясновидци. Говорите ли с хората, които претендират, че провиждат в бъдещето, какво ще се случи на България? Какво казват те?

- Не съм говорил с ясновидците на тази тема, но ще го направя. Макар да смятам, че това което правим днес е по-важно. Да ви кажа ли какво аз виждам? Нито земетресения, нито ефекта, наречен свински грип могат да ни попречат, ако искаме да променим живота в България към по-добро. Важно е да се постави начало и да има воля за промяна!

- Самият Вие вярвате ли в сили свише, каквито и да са те и какво конкретно Ви е убедило в тяхното съществуване?

- Енергията на Космоса е аналогизирана енергия на мисленето. Религията е морал, той е необходим, не за да си помагаме, а да не пречим на другите. Ако някой си мисли, че е роден, за да бъде велик и вечен, значи има сериозен проблем. "Силите свише" са процесите в природа и Вселената. Сложно е, не искам да го профанизирам.

- Ако можехте да надикнете в бъдещето, какво бихте искали да видите там за страната след парламентарните избори?

- По-важното е преди изборите. Суетата да си голям и на власт заслепява. Нужно е избирателят да даде властта на този, който може да носи отговорност. Така укрепва доверието, за да не си задаваме въпроса "докога". Отговорът е „винаги”. Енергията, вместо да градим, като гласуваме, ще отиде да горим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8939 |05.05.2009 Асен Ненов: Ние сме държава на измамниците . 21| 5906 |29.04.2009 Н. Василев: Работим НДСВ да е част от следващ парламент и правителство . 16| 6049 |28.04.2009 Н. Василев: Вместо дисциплина и ред - тънем в боклук . 20| 10279 |26.04.2009 Кольо Парамов: Президент и управляващи ще опитат анулиране на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads