Реклама / Ads
19| 8719 |17.03.2009 ИНТЕРВЮ

Иван Павлов: Полицаи хвърляха на протеста стари нашивки, чистеха се от милиционерщината

.
Днес новоучреденият синдикат внася в МВР пакет от предложения за преговори. Вътрешната комисия в пърламента ще изслуша протестиращите, казва синдикалният лидер
 

-   Г-н Павлов,  как приемате изявленията на  министър Михаил Миков полицаите, които са си късали пагоните и са ги хвърляли в символичния кончег с надпис „МВР”, да си подадат оставките и да си ходят от системата?
-    Става въпрос за някакво тотално разминаване.  Категоричен съм, че на протеста е нямало нито един служител, който да е късал нашивки или символи от действаща униформа. Министърът е заблуден. Колеги  хвърляха нашивки и символи, но стари, които вече не се използват. Това реално беше един символичен акт, че искаме да се изчистим от милиционерщината, от старите норми и порядки, които коренно се разминават с представите и желанията ни за съвременна полиция. Не знам кого ще уволнява министър Миков и кой трябва да си ходи? Реално това е негово право, той е работодател  в министерството, да преценява и да носи отговорност.

protesti_ivan_pavlov_9.jpg
Повече ни притеснява друго, негово изявление съдът да се произнесе дали протестът ни е бил законен. Няма основание за такъв въпрос изобщо. Събирането ни беше разрешено официално от общината, няма извършени престъпления и незаконни действия. Имаше ред и дисциплина, които сами осигурихме.
-   Телевизии показаха и провокации. Върху жилетка абревиатурата "МВР " беше разшифрована като „Маджо вика Румен”.
-    Чух, но не съм запознат с този случай с жилетката. Реално се събраха  няколко хиляди души. Сред тях имаше и роднини на полицаи, присъединиха се и граждани. Възможно е да е провокация, но ние не стоим зад нея.  Но тревожното в случая е, че се занимават с дреболии и несъществени неща и така манипулират обществото. Никой обаче не иска да анализира и разчете факта, че в София се събраха 8 – 9 хил.  недоволни полицаи. А това е показателно, че има реални проблеми в системата и те на се измислени.

protesti_09_pagoni.jpg
-   От ръководството на МВР ви обвиняват, че не искате да водите диалог и бягате от отговорност, криейки се зад протести?
-   Знаем за тези обвинения, но проблемът е, че няма отсрещна страна. Никой не е потърсил нито мен, нито колегите, за да търсим изход от създалата се ситуация. И за да не съм голословен обявявам пред Frognews.bg, че днес новоучреденият полицейски синдикат вняса в министерството продложения за започване на преговори, които да завършат със споразумение. Екипът на г-н Миков казва, че е отворен за диалог и разговори и ние за пореден път подаваме ръка за диалог. Но държим той да бъде конструктивен и резултатен.
-   Днес предстои среща на ръководството на синдиката ви с депутати от вътрешната комисия в парламента. Какво очаквате от нея?
-   Поканени сме в 13 ч на разговор в парламента. Трудно е да се ангажираме с конкретни очаквания. Това е комисията, която контролира и МВР и е нормално да се интересува от проблемите. Надяваме се обаче това да не е поредният опит за протакане и манипулация. Frognews.bg

protesti_chengeta_3.jpg  снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8951 |16.03.2009 Асен Ненов: Държавата гази потребителя и малките производители . 14| 5867 |15.03.2009 Сибиле Левичароф: Дакелът беше спасителят . 17| 5831 |13.03.2009 Н. Стойнев: Почистването на София е средство за политически натиск . 35| 16606 |12.03.2009 Румяна Угърчинска: Българската следа в атентата срещу Йоан Павел ІІ е дело на ЦРУ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads