Реклама / Ads
14| 4715 |08.02.2024 ИНТЕРВЮ

Журналист: Напрежението в ситуацията преди ротацията се нарича пазарлък

.
Пламен Каменов
Като цяло в тази ситуация на напрежението му се казва пазарлък и той продължава от случването на "сглобката". Затова и не могат да се договорят кой какво да вземе от 80-те регулатора. Най-вероятно Бойко Борисов няма да отстъпи и друг човек, не Мария Габриел, ще е външен министър. Може това да е Даниел Митов. От ПП-ДБ ще кандисат и ще гледат да запазят максимум министерства.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът Пламен Каменов по повод поредната порция напрежение около ротацията и поста на външния министър. 


Ето и цялото интервю: 

 

Господин Каменов, само за пред публиката ли е това напрежение в “сглобката” около поста на външен министър? Има ли в действителност напрежение? Анализатори посочват, че това са по-скоро преговорни позиции и ГЕРБ “вдигат топката”. 

 

Като цяло в тази ситуация на напрежението му се казва пазарлък. Това напрежение и този пазарлък между ГЕРБ и ПП-ДБ е откакто “сглобката” съществува и пазарлъците не спират. Затова и не могат да се договорят кой какво да вземе от 80-те регулатора. ДПС наблюдава.

Делян Пеевски направи много категоричен коментар - външно министерство е на ГЕРБ и Бойко Борисов сам ще реши кой да е външен министър. Такава теза може би се разминава леко от заявката Мария Габриел и Николай Денков да решават състава на Министерския съвет. Какво се случва зад кулисите? 

 

Разбира се, че не решават те двамата. Силните фигури са Бойко Борисов и Асен Василев. Най-вероятно Бойко Борисов няма да отстъпи и друг човек, не Мария Габриел, ще е външен министър. Може това да е Даниел Митов, но не искам да спекулирам. Нещата обаче във всички случаи не отиват на добре. 

 

Всъщност първоначално според договорката в “сглобката” изпълнителната власт изглеждаше така - премиер от ПП-ДБ и външен министър от ГЕРБ. При ротацията тези позиции би трябвало да се разменят. От ГЕРБ обаче не мислят така. Доколко резонно е настояването на Борисов постът в МВнР да остане техен? 

 

Да, но Борисов каза, че те нямат никакви министерства и МВнР е единственото. Освен това, в договорката наистина беше написано, че Николай Денков ще стане министър на образованието. Трябва да има нова договорка, за да стане външен министър. 






От ПП-ДБ обаче изглеждат непреклонни. Може ли това напрежение да провали ротацията, въпреки заявките, че такава ще има? 

 

Съмнявам се това да провали ротацията. Никой не иска избори, най-малко ПП-ДБ. Те няма да имат резултатите, които имат сега. Нищо не остана от тях, така че ще кандисат. Ще гледат да запазят максимума министерства.

 

Влязоха ли в капан от ПП-ДБ с тази “сглобка” и наивно ли подходиха в началото с виждането, че могат да се съхранят? 

 

Наивно беше, но нямаше избор. Щяхме да отидем на шести избори с подобен резултат. Бяха в положение, в което знаеха, че влизат в капана. Но да ядат от сиренцето, без да ги хванат в капана, беше невъзможно. 

 

Въпросът с регулаторите очевидно ще започне да се решава след ротацията. Рецепта за огромни скандали ли е това? 

 

В момента се пазарят за това. Понеже са много, ще си ги разделят на три групи. КЗК е една от най-сладките хапки, Комисията по дискриминацията е по-надолу. Ще се разберат. 






1 към 3 ли беше? Десислава Атанасова беше казала нещо подобно. 

 

1 към 3, да. Ще участват и ДПС. Но те участват винаги. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 24948 |06.02.2024 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Управляващите извадиха от ръкавите шпионския скандал заради неудобните въпроси . 4| 7005 |05.02.2024 Д-р Сотиров пред ФрогНюз: Държавата се проваля като родител. Затова масово карат дрогирани и пияни . 5| 6525 |02.02.2024 Петър Чолаков за ФрогНюз: Сблъсъкът, който наблюдаваме се използва от Борисов и ГЕРБ, за да могат да се извиват ръце . 27| 7839 |02.02.2024 Пропагандата е кръвоносната система в управлението на Путин: Николай Кръстев пред ФрогНюз за филма си "Другата Русия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads