Реклама / Ads
14| 9115 |06.04.2023 ИНТЕРВЮ

Калоян Константинов: ГЕРБ искат да подхлъзнат ПП-ДБ, за да лапне Борисов лъвското парче от пая

.
Вариантите в момента са два. Единият вариант е да се подхлъзнат ПП и ДБ, за да участват в правителство с ГЕРБ, което директно ще ги разпадне като формации. ГЕРБ няма да ги търпи четири години и в момента, в който те влязат в такава коалиция за 1-2 месеца ⅓ от гласовете ще паднат, Борисов ще предизвика нови избори наесен, за да може да лапне лъвското парче от пая. Вторият вариант е почти същият, но в него ПП и ДБ не кандардисват.
 

Това заяви пред ФрогНюз журналистът Калоян Константинов. 

 

Ето и цялото интервю: 

Господин Константинов - как можете да опишете с няколко думи пресконференцията на Бойко Борисов и ГЕРБ вчера? 


Тази пресконференция не беше свързана с реалността. Това беше някаква много странна демагогия, която Борисов прилага от години и която има ефект - звучи страшно убедително, страшен актьор е. Отново се опитва да прехвърли цялата вина за съсипването на тази държава през последните 12 години и то на партия, която съществува от няколко месеца. Това е уникално. 

Това за наблюдателите може и да е актьорско майсторство. Мълчат обаче от лагера на “Демократична България”. Лаконични бяха от “Продължаваме Промяната”. Защо мълчат според Вас и ще се поддадат ли на този шантаж? 


Умуват първо върху слабите си резултати - ПП и ДБ заедно си понижиха резултата. Умуват и дали да пристанат на ГЕРБ. Това ще е краят им, защото вече сме го наблюдавали с “Реформаторския блок”, наблюдавали сме го и при други партии - компромис в името на държавата. Казвал съм го и друг път - ГЕРБ и ДПС са лицето на мафията категорично. И другите са некадърници, но коалиция с ГЕРБ и ДПС няма как да означава почистване на държавата и статуквото. 


За мен лично ГЕРБ не победи по честен начин на тези избори. Разликата в гласовете с ПП-ДБ е под 50 хил. гласа. Това е в рамките на статистическата грешка. Като гледам грешките в протоколите и нередностите, които се разследват, няма как да не се променят резултатите. Всичко може да се е случвало и ако не бъдат дадени на съд, това ще е грешка на ПП и ДБ. 

Защо тогава няма заявка за касиране на изборите? 


Не мога да кажа. 

Борисов обаче промени изцяло реториката си. Няколко часа, преди да каже, че прощава всичко и е готов да се прегърне с “най-големите си врагове”, Силвия Великова от БНР каза, че има един арест, който е напълно непростим и изключва възможността за коалиция. С какво си обяснявате този завой? 


ГЕРБ и Борисов едно казват сутрин, друго следобед. Те са толкова гъвкави и безпринципни, че могат да направят коалиция с всичко и всички. Единствената причина да искат такава с ПП и ДБ е, за да могат да ги подхлъзнат и да им орежат подкрепата. Много хора, гласували за тях, биха се отвратили. И сега ГЕРБ могат да си направят правителство. “Възраждане” и ДПС им дават достатъчно депутати. Всички знаем, че ДПС са дружки с ГЕРБ. “Възраждане” са креатура, която е на проруското лоби, от което и ДПС, и ГЕРБ са част. 

Да, но “Възраждане” казаха, че няма да направят компромис. 

 

Те казаха, но нищо не е сигурно. Освен това трябва да видим от къде им се преливат гласове. Това не е само протестен вот. Има съвсем нарочен контролиран и корпоративен вот към тях.

 

Нито една от партиите в момента обаче не иска да управлява и да прави редовно правителство. 


ГЕРБ държат горе долу едни стабилни гласове - контролираният вот от общини, компании, назначени хора и не вдигат подкрепата си страшно много на последните избори. Това значи, че и 10 години биха били склонни на избори, без да загубят нищо. 


Служебното правителство на Радев пък действа точно както Борисовите правителства. Радев спря да говори срещу ГЕРБ, ДПС и големите проблеми в нашата политика. Говори само срещу ПП и ДБ. Същото стана и със Слави Трифонов. Много е показателно това.

 

Какво очаквате да се случи - избори 2в1, избори през лятото? 


Единият вариант е да се подхлъзнат ПП и ДБ, за да участват в правителство с ГЕРБ, което директно ще ги разпадне като формации. ГЕРБ няма да ги търпи четири години и в момента, в който те влязат в такава коалиция за 1-2 месеца ⅓ от гласовете ще паднат, Борисов ще предизвика нови избори наесен, за да може да лапне лъвското парче от пая. 


Вторият вариант е почти същият, но в него ПП и ДБ не кандардисват, ГЕРБ отново бави топката, мандатът отива в ПП, ще се бави топката и ще има избори 2в1 през есента. Това отново ще е плюс за ГЕРБ.

Тази сметка обаче не зависи ли до известна степен и от самия президент? Анализатори казаха, че Радев няма интерес от избори 2в1, защото избирателната активност би била много висока. 

 

Това са спекулации. Според мен Радев има интерес възможно най-дълго време да управлява държавата. Той ще си сложи отново негови министри, всичко ще му е песен. Общият интерес и на Радев, и на ГЕРБ е един и същи. Радев ще забави, ще излезе с оправданието, че е по-евтино да има избори 2в1. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 10029 |04.04.2023 Любомир Аламанов пред Фрог: ГЕРБ, БСП и ДПС са като поговорката за патката . 4| 4592 |12.12.2022 Д-р Теодора Йовчева пред Фрог: ГЕРБ-СДС искат да се харесат на ДБ, но вероятно няма да има правителство . 14| 17162 |07.12.2022 Методи Андреев пред Фрог: Проф. Габровски, сбъркахте! Аз също сбърках, като приех да съм депутат от ГЕРБ  . 4| 8988 |06.12.2022 Любомир Аламанов пред Фрог: Най-краткият политически виц е ”независим кандидат, издигнат от ГЕРБ”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads