Реклама / Ads
4| 9929 |25.01.2019 ИНТЕРВЮ

Кметът на Божурище Георги Димов отговаря: Стоп на фалшивите новини за продажбата на 80 дка земеделска земя

.
Георги Димов
Удобно са премълчани факти и истини за продажбата на 80 дка земеделска земя. Така кметът на Божурище Георги Димов отговаря на твърдението на председателя на ОбС в града, че е продадена общинска земя за минималните 1, 68 лв. на кв.м.
 

Г- н Димов, каква е причината да продадете земя на стойност 1, 68 лв. на кв.м.?

 

На първо място, държа да отбележа, че цената 1,68 лв. на кв.м. е начална тръжна цена, а не реално продажната, и същата е одобрена от Общински съвет – Божурище.
Макар и до момента да се радваме на добро финансово състояние на община Божурище, дължащо се на работата на цялата администрация и на взаимодействието между всички - общински съвет, граждани и бизнес, смятам, че беше нужно, бюджетът за тази година да бъде подсилен с продажбата на тези ниви. Средствата са ни необходими, за да решим и обезпечим проблемите, които са на дневен ред в този момент. С две думи, средствата постъпили от продажбата на тези имоти в бюджета на общината, ще бъдат вложени в изключително важни въпроси, свързани с града и цялата община.

 

За какво точно ще бъдат вложени, спечелените от продажбата пари ?

 

От началото на мандата си, се бях зарекъл да не продавам общински терени, но колкото и да съм оптимист, и да искам да запазя общинската собственост, виждам, че реалността е съвсем друга от желанието да създадеш и развиеш една община до вида, в който си я представяш. Дори и да сме в добро финансово състояние, пак трябва да подпомогнем бюджета. Всичко до тук се е случвало с разрешението и благоволението на ОбС. Кметът без него не може да продаде и игла дори, камо ли, собственост на общината без тяхно изрично решение. ТАЗИ ПРОДАЖБА Е ОДОБРЕНА ОТ ОбС, с мнозинство от девет общински съветника. Всеки един от тях е имал възможност и законно право да повиши цената, ако счита това за необходимо.

 

Това обаче не се случи, защото по всяка вероятност са си направили проверка. Такава е средната цена за София област, съгласно изследване на Националния статистически институт за 2017г. Имотът е нива, четвърта категория, земеделска земя при неполивни условия, граничещ с Гробищния парк на града. Статистиката за страната е ясна, цената започва от 0,50 лв. и стига до 2,80 лв. за тази категория. Нали си представяте плодородния регион на Добрич? Там, и в Балчик цените варират от 1,80 лв. до 2,80 лв. Нуждата от подсилване на бюджета е напълно основателна, потребността от разрешаване на един от най-наболелите казуси - разрешаването на проблема със задръстванията, които се случват до Индустриална зона и Толева махала, трябва да бъдат решени моментално, сега и днес, затова след решение на ОбС съм възпроизвел тези действия, за да може в тази година и този бюджет, средствата да отидат за изграждането на част от трасето на пътя, което ще осигури третия изход на гр. Божурище с път І-8 – София – Калотина /Е80/. Така облекчаваме изцяло трафика и ще спасим гражданите от настоящите и нарастващи задръствания.

 

Действително ли е твърдението, че сте продали половината имоти в града и изяснете местоположението, подвеждащо е определението “в централната част”?

 

Продадените 80 дка са по-малко от половината от един масив, целият с площ 200 дка, а не половината останали имоти в града ни. А САМО В ТОЗИ МАСИВ! Той е разделен на осем имота, от които 40 дка са предвидени за разширяване на Гробищния парк. Продадените имоти са четири. Остават три имота, които единствено след решение на ОБС могат да се процедират. В истинската централната градска част, общината има урегулирани имоти, които са около 40 дка и се намират зад Църквата и в близост до волейболните игрища. Освен това има още 20 дка, находящи се срещу новоизградения площад, предвидени за спортни площадки и зона за отдих. Има още доста общински имоти в различни части на града и територията на цялата община. С това опровергавам твърденията, че точно тези имоти, които са продадени с разрешение на ОбС, се намират в централната част на Божурище. Намират се в края на града, до Гробищния парк.

Повтарям, това СА НЕУРЕГУЛИРАНИ ИМОТИ, ТОВА СА НИВИ. Опровергавам напълно и твърдението, че продаваме половината от останалите общински имоти в гр. Божурище. Продаваме половината само от този масив, целият 200 дка. Има и друго решение, да входираме докладна записка за вкарването в регулация на останалите 120 дка, което ще струва над един милион лева. Общинските съветници ще бъдат ли съгласни? Ако бъдат съгласни, тази година от този бюджет да бъдат дадени тези пари, започваме процедури, които ще продължат около година и половина, след това отиваме пак към ОбС за решение и чакаме евентуален инвеститор, който да купува на по-високи цени, защото имотите вече ще бъдат в регулация. Тогава, тези, които в момента пишат против мен и пускат фалшиви новини, а същите те, преди това подкрепиха направеното от мен предложение, подозирам, че ще ме обвинят, че вкарам едни ниви в регулация.

 

Защо Ви обвиняват, че търгът е бил таен, а не явен?

 

Откакто Общината съществува като такава, всеки търг за продажба на имоти в регулация или ниви, какъвто е случая днес, се извършва с решение на ОбС, което перефразирам гласи: “Възлага на Кмета да проведе публичен търг с тайно наддаване“, какъвто сме провели. До настоящия момент няма проведен търг с явно наддаване за продажба на имоти. Единствените явни търгове, съгласно нормативната уредба, са за отдаване под наем на земеделски земи - публична общинска собственост, и за продажба на вещи. Всичко е изпълнено коректно. Всичко е обявено по надлежния ред.

След решението на ОбС, след неговото влизане в сила, търгът е обявен на таблото в сградата на Общината, в сайта на Общината и в един национален ежедневник - в. “Сега”. Това са трите форми на обявяване. Всичко е протекло по реда и по закона. Всеки, който е следил, се е запознал с реда и условията, и съответно, всеки желаещ е имал възможността да участва. С това опровергавам обвинението, че хората не са били запознати с търга , а чак след провеждането му, както се твърди. Това не е вярно!


Печели или губи Общината от продажбата на тези ниви? Злите езици твърдят за многомилионна загуба?

 

Цитират се цени на имоти от 80 лв. до 100 лв. Това са цени за имоти, вкарани в регулация, а въпросните ниви със статут 4-та категория, започват от 1,68 лв. За да ги вкараме в регулация, ни е нужен близо милион. Дълги процедури и години чакане. Няколко решения, задължително взети от ОбС и 1 000 000 лв., заплатени от бюджета. Кое е по-добре според Вас? С какви пари ще направим изхода към Е80, ремонта на Поликлиниката, водопровода на село Пролеша, сондажа на село Хераково. Не изгубихме, а спечелихме. С тези пари, ще уредим важни въпроси. Облагородяваме, правим нови неща. Правим го уютен този град! Хората искат тази година да видят нещата, да ги пипнат, да ги ползват. Не искат и не могат да чакат. Да им се обяснява, че ще се случи нещо след три или пет години.

 

Значи ли това, че сте взели най-правилното решение към момента в името на своите съграждани?

 

Обществото не може да чака, хората искат веднага и сега да ползват благата, които общината е длъжна да подсигури, които те заслужават. Намерили сме най-лекия начин за изпълнение на големите и важни цели. Тези средства са жизненоважни. Работим напълно прозрачно, съгласно наредби и закони, по постановените норми. Не стоя над закона, никога не си позволявам и не мисля дори в тази посока. Законът е над нас! И ние ще го спазваме!

 

Въпросите зададе: Красен Костадинов









 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 17155 |21.01.2019 Георги Димитров: Кметът на Божурище продава тайно общинска земя за 1.68 лв./м2 . 5| 8262 |04.07.2018 Георги Вулджев: Хазната ще губи приходи при по-високи акцизи на бездимните цигари . 3| 11895 |19.06.2018 Георги Георгиев: Имаме доказателства, че прокурори са съпричастни към източването на 16 млрд. ДДС . 3| 9815 |15.06.2018 Георги Мамалев: Безхаберието на държавата се харесва на онези, които искат да я грабят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads