Реклама / Ads
118| 22357 |11.02.2013 ИНТЕРВЮ

П. Колев, ТАНГРА ТанНакРа: Днешната ни нация е 3-компонентна индоевропейска сплав

.
Петко Колев
„Славянската” ни компонента е в порядъка 18-20 %, около 25% е „тракийската”, т.е. в 3-компонентната индоевропейска сплав древните българи имат своето значимо присъствие, казва за Frognews.bg председателят на ТАНГРА ТанНакРа.
 

Интервю на Ана Кочева

         

- Г-н Колев, вие сте един от участниците, а в голяма степен и идеолог на многоетапната експедиция “БЪЛГАРИТЕ - ПРАРОДИНА”, която се реализира на територията на Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Крим, Иран, Ислямска република Пакистан и Република Татарстан (в състава на Руската федерация) от лятото на 2012 г. В резултат от проучванията на вашия екип правите извод, че по произход българите принадлежат към източната част на индоиранския етнически и културен ареал. Пояснете!

 

- Експедицията България – Прародина няма идеолог, а е чисто академично начинание, което идва да обогати и проработи на „терен” дългогодишните теоретични занимания на български и чужди учени във връзка с въпроса за етническия произход и културната характеристика на древните българи. ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ, на която имам честта да съм председател, беше натрупала известно обществено и научно признание и зрялост, когато се появи и доц. Ал. Илиев с неговия много сериозен опит от пътувания в трудните и често опасни райони на Средна Азия. Бяхме готови за реализиране на първия етап от експедицията в района на Западен Памир.

 

- Защо точно там?

 

- Средновековни извори пряко и косвено посочват долините на планината Имеон (днес Памир) като мястото, където в определен исторически период (със сигурност до средата на 2 век. н.е.) са пребивавали българите. В този период и по тези места, забележете, пребивават устойчиво само индоевропейски и в частност източно-ирански народи. Нашата задача, като пилотна експедиция, е да установяваме контакти с местни изследователи, да ги информираме за нашата научна теза и да документираме артефакти, които могат да служат на нашите учени за по-нататъшни изследвания.

 

- Твърдите всъщност, че не сме наследници на тюрки или хуни, защото нито генетично, нито антропологично, нито културно сме близки с тях. Опишете тогава българина генетично и антропологично.
 

- Питате каква е генетичната и антропологична характеристика на древните българи. Ще цитирам най-мащабното и авторитетно българо-италианско изследване на ДНК- профила на българската нация, проведено и докладвано от проф. Драга Тончева. Еднозначният извод е, че ние носим отчетлива индоевропейска антропогенеза, нямащо общо с тюркската такава.

Бихте възразили, че това се дължи на „претопяването на древнобългарския компонент в „трако-славянския” масив, съгласно аксиомите в учебниците по история за училищата. В университетските курсове, обаче, вече определено се твърди, че демографски българското ядро е твърде значимо.

 

- Кои са основните доказателства за индоиранския ни произход?
 

- ДНК- профилът на нацията, съгласно резултатите на друго европейско изследване, проведено от генетичната лаборатория към „Майчин дом” под ръководството на проф. Кременски отчита „славянска” компонента в порядъка 18-20 % и около 25% „тракийска” компонента, т.е. днес нашата нация представлява 3-компонентна индоевропейска сплав, в която древните българи имат своето значимо присъствие. Неизбежни са и естествените инфилтрации от други народи. В крайна сметка важно е, както казваше покойният Александър Фол, не толкова каква е кръвта, а каква е културната парадигма на обществото. Точно тя се е оформила като българска – и като самооценка на нацията, и като оценка от чужденците.

 

- Има ли този въпрос практическо значение днес?

 

- Вероятно все още да! Определени кръгове в Турция настояват, че ако древните българи са тюрки, то те не са били под османско робство. Ето как може да се спекулира с псевдонаука.
 

- Къде търсим основанията за определяне на етнокултурната характеристика на даден народ?

 

- Освен в историческите хроники, също в археологическата наука, във фолклора – танцовото и песенното творчество, в митологията и приказките, в езика, в погребалната обредност, и т.н. В нашия случай всички те много упорито насочват към иранска същност на древнобългарското общество.

 

- Нещо по-специално по отношение на религията на българите?
 

- Какво ново по въпроса за техните религиозни вярвания – мога най-кратко да коментиам, че митраизмът е надеждна насока за търсене на липсващото до момента сериозно знание по въпроса. Има твърде много податки при българите за астрономични знания (нека се подсетим за 12-годишния циклов календар на българите и значението на този факт при анализа на етнокултурната им природа) и астрономични вярвания (вж. Теофилакт Охридски), което е същината на митраистката религиозна система. А Мадарският конник е концентрация и изказ на цялата тази древно-българска  същност – кодът за разчитането му вече е разкрит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 22939 |02.02.2013 Проф. М. Кортенска: Поставихме рекорд: докторска за 1 млн лв! . 52| 12404 |31.01.2013 Доц. д-р Сл. Керемидчиева: Опорочени конкурси спряха 12 проекта за езика . 14| 31489 |29.01.2013 Д-р Йорданов: Повечето психично болни могат да са пълноценни хора . 32| 20244 |25.01.2013 Кр. Райдовски: Много сме мижави за две разузнавания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads